ПУКЛА ТИКВА: Мило губи ПОДРШКУ ЗАПАДА

ПУКЛА ТИКВА: Мило губи ПОДРШКУ ЗАПАДА

20 маја 2020

Захтев Међународне комисије Бундестага за људска права да немачки парламент истражи привођење владике Јоаникија порука је Немачке да Мило Ђукановић више нема униформну подршку са Запада и да Немци неће седети скрштених руку нити ће толерисати угрожавање њихових интереса на Балкану.

Ово је, према мишљењу политиколога Александра Павића, закључак који би се могао извести из писма Међународне комисије Бундестага за људска права у којем се немачким парламентарцима скреће пажња на кршење људских права у Црној Гори поводом привођења владике будимљанско-никшићког Јоаникија и других свештеника СПЦ на православни празник.Комисија се у писму посебно осврнула на употребу силе против представника СПЦ, као и на неадекватност полицијских мера приликом хапшења свештеника и истакла да имовина СПЦ може бити предата црногорској православној цркви коју ниједна канонска црква није званично признала.

Павић верује да је порука Комисије за људска права Бундестага изузетно значајна и да представља још један знак да Немачка није задовољна режимом у Црној Гори. Ипак, како додаје, треба имати на уму да се Немци, као и други западњаци, заинтересују за нечија људска права тек онда када њима то политички одговара.

Мило Ђукановић нема униформну подршку са Запада

„Нисам ни у каквој заблуди да њих заиста занима положај Срба у Црној Гори, јер су могли да реагују више пута у последњих петнаест година на то, нити да их занима положај цркве. Али, очигледно је да су забринути за своје интересе на Балкану и да их брине Ђукановићево понашање за које процењују да може доведе до озбиљних последица, дестабилизације и сукоба. Зато су и послали сигнал да неће седети скрштених руку уколико ситуација настави да се дестабилизује. Такође, ово је сигнал и црногорској јавности да Ђукановић нема униформну подршку са Запада, што може да охрабри неке елементе унутар Ђукановићеве партије, а такође и прозападно оријентисану опозицију“, сматра Павић.

Немачка се, каже, генерално активирала у последње време у смислу да се види њено противљење разним иницијативама које долазе из Америке везано и за евентуалну поделу Косова и Метохије, односно такозвано разграничење.

„Очигледно да немачка „дубока држава“ реагује на неке радње других „дубоких држава“ на нашем простору, па и у Црној Гори”, примећује наш саговорник.

Ђукановић прешао Рубикон

Упитан да ли ће власти у Подгорици имати слуха за поруку немачког Бундестага, Павић наводи да ово није први негативан сигнал који је послат ка Ђукановићу из Немачке последњих месеци, али да је вероватно најјачи.

„Међутим, Ђукановић је својим последњим иступањем прешао Рубикон и не показује ни најмању спремност ни за какав договор, ни за какво повлачање. Напротив, исказао је спремност за заоштравање ситуације па се чини да је прешао тачку без повратка и да је проценио да га на власти може одржати само изазивање озбиљних сукоба у Црној Гори. Тешко да дипломатске речи могу да утичу на Ђукановића, па верујем да је ово више порука онима који још имају могућност да спрече Ђукановића да направи хаос у Црној Гори да ће, уколико нешто не предузму, сви заједно бити одговорни за последице акција које доводе у питање мир на овим просторима”, оцењује политиколог.

Како додаје, иако Немачка не може да предузме кораке какве може Америка, Берлин на располагању има низ дипломатских полуга.

„Ово што је саопштено из Комитета је неки први корак, али није и последњи. Немци су тиме Ђукановићу упутили озбиљну поруку, а и онима у његовом окружењу, а сигуран сам да могу да упуте много јаче поруке. Ако их стварно занимају верске слободе, стање демократије и људских права они су и дужни да пошаљу много јаче поруке. Зато би конкретан следећи корак могло бити оглашавање канцеларке Меркел или саопштење из његог кабинета у смислу да је Немачка изузетно забринута због ситуације у Црној Гори и да позивају Мила Ђукановића да не изазива сукоб“, закључује Павић за Спутњик.

Међународна комисија Будестага за људска права (ИПМК) је у писму немачким посланицима подсетила да у Црној Гори трају вишемесечни протести изазвани Законом о слободи вероисповести који је усвојен у децембру 2019. и који представља претњу по имовину и светиње Српске православне цркве, преноси Балканист.

Немачки посланици мисле да би овом закону требало посветити велику пажњу уз оцену да секуларна држава мора бити неутрална по свим верским питањима и не сме доносити одлуке које дискредитују ову или ону религију.

Црногорска полиција је 12. маја ухапсила владику Јоаникија и седморицу свештеника будимљанско-никшићке епархије због литије на празник Светог Василија Острошког. Јоаникије је оптужен да је организовао масовно окупљање током карантина. Масовни протести са захтевом да се свештеници ослободе одржани су у Подгорици, Никшићу, Будви, Бијелом Пољу, Беранама и Плевљима. Приликом растеривања демонстраната полиција је користила шок бомбе и сузавац.

(Спутњик)

KOMENTARI9 коментара

 1. Beli Orao says:

  Ђубрад швабска ! Рубикон је издајничко псето ЂуКоњина давно прешао прије петнаес година !!!

 2. persida says:

  Verovacu kad ga skinu i odvedu u Hag.

 3. Риста says:

  Ала лупате, господо аналитичари ко у шерпе. Да не набрајам шта је све Ђукановић урадио за Америку и Запад генерално, и саће га смене? Па и ако га смене, доћи ће неки тутум Зеленовски а Мило ће добити италијанску визу јер са њима је шверцовао и радио. То ништа не мења. Друга ствар која је примитивна глупост је и тврдња да је "ПРОЗАПАДНА" опозиција против Ђукановића? То му дође једно те исто. Опозиција у Црној гори није ни за длаку јача од православних литија, односно не може ништа урадити. Треће, Мило је давно окренуо дупе ЕУ јер му је далеко боље са Америком. Као и Пољској. А тамо нека група за међународно правило, ни мање ни више него из Немачке, сада је као забринута за неке нереде и евентуално геноцидно уклањање свих Црногораца који сматрају да су Срби, или да ће и сами Срби побећи од непрекидних притисака Милогораца и постати, по обичају, петошеста колона у Србији. Можда је то. ћак шта више скривена порука овог сумњивог упозорења ЕУ. Ако којим случајем "протестанти" у Црној гори употребе силу да би макар нешто остварили, или им Мило подметне сличне радње, Америка ће се одмах, директно или индиректно, умешати. Мило је амерички пијун а не ЕУ и ЕУ може да се слика са тамо неким својим хуманитарним лажима.

 4. Риста says:

  Павић каже као неко наивно дете а ми сви треба у то да поверујемо "да је (мило) проценио да га на власти може одржати само изазивање озбиљних сукоба у Црној Гори". Ај не будите баш толико провидни или било шта да сте хтели са овом изјавом. Па озбиљни сукоби у Црној гори су већ годинама и Мило их је све добио. Остаје му само гранде финале, а то је ЦПЦ и да обрадује Америку а и ЕУ. Истог момента сви српски оријентисани свештеници СПЦ могу да се спакују и напоље као и са Косова. Позната америчка варијанта и то ће се ускоро догодити у Црној гори. Уосталом, отпор против Мила је у Црној гори готово занемарив. Демократске демонстрације нису отпор и неће, нити могу победити Мила. А Мило је урадио изузетно много ствари за које су медији и докони аналитичари тврдили да народ неће дозволити. Срби треба да буду свесни да се Црна Гора претвара у блажу копију Хрватсек, али стим што ће је првом прилико свести на Титоград или расформирати. Србија мора да рачуна са таквом евентуалношћу. Да сам ја јавни аналитичар, моје аналитике никада не би биле објављене. Објаљују се ови проамерички васпитани демократски и лепршави аналитичари који само бацају прашину у очи Србима и Србији и никада не причају о стварној ситуацији, него као они нешто знају и схватају из тренутне ситуације а уствари причају савим друге ствари и износе неке ставове који се у Црној гори тренутно и у овом веку, ни случајно не могу догодити. Ако сам погрешио за цео век, биће ми драго, али из искуства знам да ми неће бити драго јер сам Србин.

 5. Slobodanka says:

  Ove godine ne treba da idemo na more u Crnu Goru. Podaci iz Crne Gore za 2018 godinu: U strukturi noćenja stranih turista, u 2018. godini, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Rusije (25,1%), Srbije (24,5%), Bosne i Hercegovine (9,1%), Ukrajine (3,9%), Njemačke (3,6%), Francuske (3,1%), Poljske (2,8%) i Ujedinjenog Kraljevstva (2,6%). Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 25,3% noćenja. Nemam podatke za 2019 godinu. Sada posle epidemije broj stranih gostiju iz drugih država biće samo manji. Zašto da mi trošimo svoj novac u državi čija vlast najviše liči na kriminalni kartel? Vlast koja je krenula u preotimanje imovine SPC, hapsi vladike i sveštenstvov, juriša na Svetog Vasilija. Policijom, sudstvom, moguće i vojskom oni već ozbiljno prete srpskom narodu, a i celokupnom vernom narodu. I još da ih nagradimo za sve to, pa to može samo budala.

 6. Milan says:

  Milo ovo radi po nalogu svojih gospodara sa Zapada. Zapad može da se ponaša dvolično da tobože kritikuje, a da zapravo odobrava. Zar se nisu tako ponašali na početku i tokom raspada bivše Jugoslavije! Tobože bili su za opstanak Jugoslavije, a zapravo oni su bili glavni kreatori njenog razbi-raspada. Videli smo ih i kako vojno dejstvuju u bivšoj RSK, na teritoriji BIH i u Srbiji. Vest iz Nemačke kako god da je nastala, ne treba da nas uljuljkuje da će vodeće zemlje Zapada slično reagovati. Jedan mali poen ne treba shvatiti kao značajan bod. Mi treba bolje da prepoznajemo nego Nemačka i druge zemlje Zapada šta se zapravo dešava.

 7. Sasulja says:

  Ovaj analiticar,kao da je pasao travu,pa milo radi ovo po zapovesti amera.Poruka koju su ameri poslali "SPC-a je najveca prepreka u ostvarenju dugorocnih amer. strat.ciljeva,zato mora biti razbijena".Ovo se odnosi na srpski narod u crnoj gori,pa kad se plan realizuje,onda Srbija dolazi na red.Dugorocni cilj amera,Srbija u nato-u.

 8. persida says:

  Dajte vesti iz Srbije, zabole meza CG.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u