ПУКОВНИК ЈЕВТОВИЋ ОПЛЕО ПО ЛАЗАНСКОМ: Многе ствари Лазо нити зна, нити разуме!

PUKOVNIK JEVTOVIĆ OPLEO PO LAZANSKOM: Mnoge stvari Lazo niti zna, niti razume!

6 aprila 2016

goran-jevtovic-lazanski- 435Piše: Goran Jevtović

Udarna naprednjačka pesnica – ništa manje ni kolacionih Rasima, Vuka, Vulina, Krkobabića, Popovića, Karića… – nestranački kandidat Miroslav Lazanski, sasvim izvesno budući ministar vojni ostatka Srbije, kako izborna kampanja odmiče pojačava medijsko angažovanje. Tačnije, lestvica spinovanja a neretko i obmanjivanja srpske javnosti s njegove strane je podignuta izuzetno visoko. Prosto da se čovek zadivi.

E, sada, ne bi to bio problem zbog predstojećih izbora a posebno ne iz nekih ličnih razloga, ionako je sve odavno poznato. Problem je što drug Lazanski mnogo toga piše a još češće govori – medijske resurse ima kao na tacni i u izobilju – i što ostavlja ozbiljan trag i posledice kod nemalog broja Srba. Njegov uticaj je, hteli sa time da se složimo ili ne, i dalje ogroman. I ne radi se samo o spinovanju kako naglasih, već, što je opasnije, o svojevrsnom obliku defetizma koji on vešto gura između redova, gde god da se pojavi i šta god da iz svog naliv-pera sroči. Bar nekoliko godina unazad.

Recimo, poslednja njegova kolumna u Politici pod nazivom „Dobrovoljci iz Haga“1, veoma je zanimljiva po više pitanja kao i iz raznih uglova, i zaista zaslužuje temeljno pretresanje i malu, stručnu analizu. Ponavljam, to nema veze sa izborima i njegovim ličnim „nestranačkim“ pregnućem, već sa istinom i samo istinom. Istina i znanje će nas povratiti u život i osloboditi. Kad-tad.

Pa da krenemo od kraja kolumne. Lazanski iznosi sledeću misao: „Vojska je pod Miloševićem doživela pad standarda, tehničke i tehnološke moći, ali i to je bilo relativno podnošljivo vreme u odnosu na ono što je posle usledilo.“

Vojska Jugoslavije je pod Miloševićem (ali i pod Dobricom Ćosićem i Zoranom Lilićem) doživela pad životnog standarada svojih pripadnika, isto onako kako je celokupan narod prolazio kroz užase pritisaka, pretnji, ekonomskih, finansijskih i svih ostalih blokada i sankcija od strane agresivnih zapadnih sila, sa kojima će Lazanski u narednom periodu sarađivati. Ali nije doživela pad tehnološke moći. Naprotiv, sve ono sa čime je raspolagala, a to su bili impresivni vojni efektivi, ne samo da je sačuvala, već je tehnološki i u svakom drugom pogledu revitalizovala, održavala na potrebnom nivou, remontovala, osvežavala. I na bazi toga prilagodila sjajnu organizacijsko-formacijsku strukturu svojih kako strategijskih, tako i operativnih i taktičkih sastava.

To što SRJ nije mogla ozbiljnije da ulaže u avijaciju i PVO sisteme i da se modernizuje, poznato je valjda svima. Ili se neko i dalje zanosi time da je Milošević, eto, iz besa odlučio da ne naoružava RV i PVO? Teška i neopevana laž koju upravo forsira Miroslav Lazanski i njemu slični, a nije ih malo. Mnogo puta je do sada iznosio kako Milošević nije voleo vojsku i kako mu je policija bila glavna uzdanica. Što je još crnja neistina.

E, sada, idemo do udarnog dela kolumne koju je malo ko razumeo na pravi način, to jest zbog čega je, između ostalog, ona i sročena. Obratimo pažnju kako Lazanski rekapitulira takozvanu reformu Vojske i šta nam između ostalog predlaže:

„Vojska se brojčano smanjivala i reformisala tako da su u penziju slati potpukovnici-instruktori padobranstva sa preko 2.000 skokova, jer nisu završili komandnoštapsko usavršavanje.“

Ovako kako je napisao ispada da se Vojska Jugoslavije, a zatim i SCG i Srbije, reformisala sama od sebe, dakle, izbegava da jasno i precizno naglasi kako je taj proces, kao jedan od najvažnijih, rađen direktno od strane NATO saveza kroz aktuelni (a njihov) program „Partnerstvo za mir“, preko „državotvornih“ petooktobarskih revolucionara. I to nije bila nikakva reforma, već plansko i potpuno uništenje Vojske, koja im je pokazala šta može upravo 1999. godine.

Pritom, zbog čega apostrofira isključivo padobrance „sa preko 2.000 skokova“? Zbog čega je zaboravio brutalno i osvetničko čišćenje preko sto ratnih generala, preko dve stotine pukovnika i značajno više potpukovnika, majora, kapetana, zastavnika, starijih vodnika… Onih koji, između ostalih snaga, angažuju i padobrance.

Kad već njih pominje, zašto nije naglasio da su ugašene dve najelitnije i nadaleko poznate jedinice ranga brigade, čuvene – 72. specijalna brigada i 63. padobranska brigada, kao i mnogobrojni drugi specijalni sastavi ranga bataljona, odreda, četa, vodova, i od toga sklepana na jedvite jade samo jedna specijalna brigada?

I onda ide ključna rečenica koja ga potpuno demaskira: „Slepo preslikavanje tuđih modela nije se pokazalo najboljim. Priče o najvišim standardima koje kopiramo, priče su za amatere.“

Neće biti Miroslave da se radilo o „slepom preslikavanju“ (nekada je i sam o tome pisao tu i tamo, koliko da ne povredi prijatelje iz onog drugog tabora), već se radilo o preciznom NATO planu sa kojim se krenulo odmah nakon petog oktobra, a zatim je isti dinamiziran 2001. i 2002. godine, da bi puni tempo zaživeo od 2003. godine. Prva faza „reforme“ je završena 2007. godine, kada je praktično uništena živa sila, njen borbeni moral i osobito borbena tehnika. Tačno onako kako je naložio NATO. Gde je 800 tenkova, preko 3.000 artiljerijskih oruđa, više od 500 oklopnih transportera, ogroman broj vidovskih i trupnih sredstava PVO?

E, sada, zašto on to zaboravlja, odnosno vrlo lukavo spinuje?

Prvi razlog – zato što bi morao da osuje paljbu na svoje sadašnje „poslodavce“ koji su od 2012. godine, kada su se dohvatili srpskog vojnog kormila, sve ono što su petooktobarci radili (i doradili), podigli na znatno viši nivo. Bez preterivanja, bar trostruko više. Drugi razlog – morao bi da otvori paljbu na buduće NATO prijatelje i „partnere“. Ili se neko i dalje zanosi mišlju kako će im „Laza pokazati svoga boga“?

Da je iskren, stvari bi nazvao pravim imenom a to je da je onaj plan NATO s početka („preslikavanje tuđih modela“) a zatim i nastavka okupacije, kroz (ovo je važno ne gubiti iz vida) NATO program „Partnerstvo za mir“, nastavio da „živi svojim životom“ i da se realizuje stavku po stavku. Kroz nebrojeno „mehanizama“ i operativnih planova. Dakle, da jasno apostrofira kontinuitet nametnute NATO agende.

I naravno, sve to zahvaljujući krovnom SOFA sporazumu koji, na njegovu žalost, nisu stigli da potpišu „žuti“ ili neki drugi, već Vučićeva družina s početka 2014. godine. Glavni uslov bez koga ne bi bilo plana (a ne sporazuma) pod nazivom IPAP, čije je težište ne samo da podiže „interoperabilnost“ i „operativnu sposobnost“ (a ne borbenu gotovnost) Vojske Srbije i da stvara uslove za njeno borbeno (a ne samo mirnodopsko) angažovanje širom sveta, već pre svega da vrši promenu srpske svesti putem takozvane „javne diplomatije“.

Sledi deo kolumne gde nam Lazanski nabraja rezultate te i takve „reforme“ sistema odbrane, naravno, ne imenujući glavne krivce i izvršioce radova. Eto, tek da prozbori koju kritičku, pa se uhvatio remontnih zavoda i mehaničara, valjda kao primer. No, tu se malo zaigrao, krajnje nevaspitano upoređujući neuporedivo – ko je važniji u sistemu odbrane, oni koji održavaju avione ili oni koji se bave kamionima. Što bi pošteno građanstvo kazalo – avioni i kamioni. A šta ćemo sa kuvarima, vozačima, rukovaocima? Oni su tek nebitni, je l’ da?

Budući ministre vojni, ne ide to tako, zato što će te dočekati „na nož“. Da bi se bavio ovakvim poređenjima i primerima, mora pre toga mnogo vojnih knjiga da se pročita. Ali i da se prođe kroz trupu, visoke komande i vojne institute. A to je svakako nemoguća misija. Suviše je kasno.

I na samom kraju kolumne slede biseri defetizma i neznanja:

„Da bi neka vojska bila uspešna, sistem odbrane bio uspešan, mora da postoji ili ideologija ili pare.

Prvo više odavno ne postoji, drugog je očajno malo, a goli entuzijazam potrošna je kategorija…“

Strašno da strašnije ne može biti! Tačno u duhu novonaprednjačkog liberalizma i evrofanatizma.Što bi poštena inteligencija, srpski građani i seljani rekli – skidaj gaće na vreme!

Da bi sistem odbrane i vojska kao najvažniji podsistem bili uspešni, druže Miroslave, nije potrebna nikakva ideologija (to je i uništilo JNA), već slobodarska misao, jedinstvena želja naroda i obaveza rukovodstva države da tu želju sprovodi. Ako je to ideologija, neka bude, zovimo to kako hoćemo. Kada tako nešto postoji, eto nam i entuzijazma.

A kada budemo imali nezavisni državni aparat (znači, ne onaj koji nam instaliraju zapadne sile na „slobodnim“ izborima), onda imamo i suverenost, onda se entuzijazam pojačava i eto para. Kako? Pa tako lepo, centralna banka je slobodna, monetarnu politiku nam ne određuje MMF, Svetska banka i EU, koji štampaju svakog meseca na desetine i stotine milijardi dolara i evra, a nama čak i zabranjuju pojam – primarna emisija.

Da se vratimo na početak kolumne gospodina Lazanskog, gde on naširoko tumači pitanje učešća dobrovoljaca u građanskom ratu na prostorima SFRJ. I tek se tu upliće, što bi se narodski reklo k’o pile u kučinu, demonstrirajući koliko, u stvari, malo zna. A ono što mu je površno poznato i te kako izokreće na svoju vodenicu. Da bi u nastavku i sam sebe demantovao.

Evo šta piše, postavljajući pitanje: „Zašto su se uopšte i pojavili dobrovoljci, otkuda potreba za njima, kada je JNA uoči raspada SFRJ imala oko 300.000 vojnika, oficira i podoficira?“ A zatim daje „stručno“ objašnjenje: „Odgovor je moguć u samo jednoj rečenici: od 37 mobilisanih brigada JNA na teritoriji Srbije, Crne Gore i BiH tokom 1991. i početkom 1992. godine 33 brigade su se ili raspale, ili pobegle, ili nisu izvršile zadatak.“

Šta reći na ovo i ne zaplakati. Doslovno. Ajme, što bi rekli oni sa jadranske obale.

Prvo, odakle mu podatak da je mobilisano 37 brigada JNA na teritoriji Srbije, Crne Gore i BiH? Da li je to on prisustvovao nekoj od analiza borbene gotovosti tadašnjeg Generalštaba JNA, Prve vojne oblasti, Druge, Pete vojne oblasti…? Ko mu je dao takve podatke i kako je uopšte mogao da mu da? Što nije pobrojao sve te brigade kada već raspolaže navodno preciznim podacima? Da li razume razliku između mobilizacije ratnih jedinica, domobilazacije mirnodopskih sastava, popune i sličnih termina i radnji? Teško. Nikako. Jer, nema nikakve kvalifikacije za tako nešto, a ni praksu.

I onda, ajmo babe i žabe u isti koš – od 37 brigada 33 se „raspalo, pobeglo ili nisu izvršile zadatak“. Dakle, najmanje tri različite i ozbiljne borbene radnje, od kojih ona „nije izvršen zadatak“, je potpuno legitimna i kao takva se, inače i predviđa u borbenim dokumentima – zapovestima. I nijedna se nije dogodila na takav način i u toj meri, kako to Lazanski poput holivudskih producenata i režisera opisuje, navodeći samo neke od primera.

Međutim, ovde nešto drugo iza kulisa izaziva pažnju i tu se krije pravi odgovor na njegova pitanja i navodne dileme. Lazanski vrlo precizno kritikuje i analizira srpske jedinice i srpski kadar i to je u redu. Međutim, gde su u toj priči Slovenci i Hrvati, a zatim i Muslimani, pa nedugo posle i Makedonci, koji su se kolektivno i munjevitom brzinom okrenuli protiv vlastite države i vojske? Gde je kritika te strane medalje?

Pa, čekaj, druže Lazo, ako četiri od šest ravnopravnih republika-država prema Ustavu iz ’74. odluči da se otcepljuje, kako da Srbi i Crnogorci spasavaju takvu tvorevinu sa zajedničkom vojnom silom, koja je organizaciono i ideološki raspolućena? Polovina kadra od SSNO do poslednje čete nisu Srbi, obavezna mobilizacija neizvodljiva, a vrhovni komandant u vidu Predsedništva potpuno paralisan?

Vojnim udarom, je l’ da? Da ne bulaznim previše, da li bi tako nešto Lazanski sada savetovao aktuelnom Generalštabu, recimo, po pitanju oslobađanja Kosmeta što je kudikamo bolniji primer? Naravno, da mu ne pada na pamet. Ali, zašto? Jesu li to Bled, Kranjska Gora, Zagorje ili Moslavina, bile veće svetinje tada, nego metohijski manastiri u ovom vremenu?

Zbog svega navedenog ona JNA, koja je imala preko 300 hiljada boraca u miru nije mogla da izvrši zadatke o kojima je Lazanski maštao. Kada bi razumeo šta je to mobilizacija, sve bi mu bilo jasno. Zato i nije bilo čudno i neprirodno što su srpske majke tražile svoju decu nazad. Da li su to one bile tada manje vredne ili je trebalo da budu kudikamo veće heroine u komunističkoj tvorevini koja se raspada, od majki Slovenki i Hrvatica, čija su deca masovno dezertirala iz redova JNA, kako mirnodopskih, tako i ratnih?

Vrlo je interesantno kako uporno naglašava, a to čini vrlo dugo i veoma vešto samo malo ko primećuje, recimo sledeće: „Bilo je to vreme opšte bežanije…, vreme kada su neke krupne jedinice JNA u Sloveniji i u Hrvatskoj između ostalog predali oficiri JNA Srbi….“

I u celoj kolumni ne navede ni jednog Hrvata i Slovenca koji je neku jedinicu predao! Ama baš ni jednog. Suprotno, prema primerima koje je naveo, gde je jedan Slovenac odigrao junačku ulogu, ispade da nam nije bilo oficirskog kadra iz redova bivše braće, mi bismo propali. E, kome do sada nije bilo jasno kako izgleda spinovanje i izokretanje teza, evo najškolskijeg primera. Neka pročita pažljivo ovo remek delo Miroslava Lazanskog. Napisano bez trunke srama.

I, naravno, njegovo tumačenje uloge dobrovoljaca u ratu je u ravni rasprava osnovaca na časovima građanskog vaspitanja. Prvo, dovodi njihovu ulogu i legitimitet koja je i prema tadašnjem Ustavu i zakonima, ali i prema međunarodnom pravu, potpuno regulisana, dakle legalna. A drugo, otvoreno ih potcenjuje i baca drvlje i kamenje, pa onda u jednom delu jednu grupaciju njih i pojedince veliča, da bi ih na kraju sve zajedno abolirao. Ali kako? Tako što tu zaslugu direktno pripisuje Haškom tribunalu kroz proces Vojislavu Šešelju. I konstatuje kako je to učinjeno „delimično“. Da nije naivno ali iznad svega nestručno i lukavo, stvarno bi bilo duhovito.

I na kraju, teško da Lazanski razume (ubeđen sam u to) da pored svetskih, regionalnih i lokalnih ratova, postoji i zvanična kategorija „građanski rat“ kao međunarodnopravno priznata, u kojem upravo dobrovoljci igraju jednu od najvažnijih uloga. I ta uloga je regulisana brojnim Haškim ali i Ženevskim konvencijama, te su „dobrovoljci“ potpuno legitimni borci, za njih važe ista ratna pravila i imaju prava kao i pripadnici regularnih vojski. Jer, da razume, ne bi se bavio pitanjima dobrovoljaca na ovakav način. Neznatno različito, recimo, od Nataše Kandić i njenih zapadnih šefova.

Baš kao što ne razume šta je to „komandna odgovornost“ u vojsci o kojoj se raspričao nedavno u emisiji RTS-a „Da možda ne“2. Idući na ruku Haškom tribunalu, svesno ili nesveno, tvrdio je da je dužnost komandanta da apsolutno odgovara za sve što uradi i poslednji borac. Dakle, da mu je poznato šta se sprema i događa na terenu. Šta ćemo ako se radi o supertajnoj (ilegalnoj) akciji koju je nemoguće otkriti u realnom vremenu? Kako će to komandant preko svojih organa da blagovremeno dozna (a vrlo često i ne pre kraja rata) da se dogodio ratni zločin pa da se sve to i validno procesuira-dokumentuje, ako je ta mikro lokacija pod snažnom artiljerijskom i svakom drugom vatrom neprijatelja u dužem trajanju?

Teško da je to drugu Lazi poznato zato što nikada nije bio komandant i svakako se nije nalazio u borbenim operacijama u kojima se čine ozbiljni i prikriveni (ili namešteni) ratni zločini.

Kao što mu je nepoznato (ili će pre biti da mu jeste poznato, ali se namerno pravi nevešt) zbog čega nije uvedeno „vanredno stanje“ na Kosovu i Metohiji 1998. godine, kako bi Vojska Jugoslavije navodno mogla isključivo da deluje onako kako je predlagao Momčilo Perišić, načelnik Generalštaba. Sve izrečeno, takođe nedavno u emisiji „Ćirilica“3. Da se time podrobnije bavio, znao bi da je u tadašnjim propisima i posebno „Pravilu službe VJ“ bila precizno regulisana uloga Vojske u borbi protivu terorista i na nesmetanom deblokiranju putnih pravaca u zonama odgovornosti jedinica u miru, bez proglašavanja „vanrednog stanja“.

Naravno, to je izgovor, baš onako kako ga je u to vreme potezao uveliko vrbovani američki agent Perišić, koji će do kraja pasti tek nakon petog oktobra. Najlakše je okriviljivati Slobodana Miloševića, koji je navodno zazirao od vojske a protežirao policiju, što Lazanski neprekidno ističe, a što je bezobzirna neistina i laž.

Da je pročitao knjigu generala Nebojše Pavkovića „Miris baruta i smrti na Kosovu i Metohiji 1998. godine“, mogao je u njoj ekskluzivno da vidi i da svojim očima pročita sadržaj dokumenta pod nazivom„Platforma za kontakte sa predstavnicima američke vojnoobaveštajne službe – DIA“, koji razotkriva stvarnu zaveru Perišića i još svega nekolicine pojedinaca iz vojnog vrha, u korist SAD i NATO. E, onda bi mu bilo jasno šta se zaista odigravalo tih godina u Jugoslaviji i Srbiji. I ne bi neprestano srljao grlom u jagode i to pred višemilionskim auditorijumom, koji svesno ili nesvesno obmanjuje.

Da apsurd bude kompletan ali i nepravda – zaveru je otkrio sam Milošević uz pomoć razumnih profesionalaca iz vojnog vrha i državne bezbednosti i sprečio neviđenu tragediju i poniženje u realnom vremenu. Da te akcije nije bilo ne bismo došli do Rezolucije 1244 nakon herojskog otpora oružanoj agresiji.

No, kako sve to da komentariše Lazanski na ispravan način a da istovremeno sačuva svoj pedigre, dostignuti nivo i davno namenjenu ulogu?

Kako, kada je general Aleksandar Dimitrijević i dalje na sceni. Kao i (posebno) onaj koji je druga Miroslava uveo u „prave“ vojne, da ne kažem „operativne“ vode, nekada davno, ’80-tih. Nekadašnji strah i trepet vojne službe bezbednosti, pukovnik pred kojim su, u vreme admirala Branka Mamule, generali stajali mirno, a zove se Milan Damjanović. Oficir čija je uloga bila vanserijska. Naravno antijugoslovenska i antisrpska.

Eno ga, i dan danas mirno živi u Zagrebu, kako je i sam Lazanski primetio, neskriveno izneneđen prozivanjem baš tog imena od strane urednika emisije „Ćirilica“.

Slučajno ili namerno?

(Fond strateške kulture)

KOMENTARI22 komentara

 1. 13Zapadnjak says:

  Slobodan Milošević jeste bio vanserijski političar,državnik sa vizijom,međunarodnim vezama i nadasve Srbin.Lačajući se teškog i gotovo nemogućeg posla da Srbe u Hrvatskoj zaštiti nije računao na niz stvari koje se planiraju pokušavaju sprovesti ali malo kada u potpunosti uspevaju.Kao sudionik tih događanja u RSK odgovorno vam tvrdin druže pukovniče da je to upravo to,nemoguća misija.Na koncu svoje vladavine u jednom intervjuu kaže,"Srbi su bili spremni i košulje s leđa da skinu da im pomognu,a oni nisu u stanju ni borbu sa zengama da prihvate".Tu je naravno mislio na tzv.vojsku RSK,razularenu bandu pljačkaša u koje se pomešala i dobrovoljačka banda iz Srbije."Oficirski"kadar u toj i takvoj vojsci činili su stvarno svakakvi profili ljudi,samo ne onakvi kakvi su trebali da budu.Ta gladna,bosa i gola "vojska" eto je stala,recimo u Lici 93.god.nasuprot Hrvatskim ustašama koji su već počinili brojne zločine u tom kraju.Moral je bio vrlo nizak,komande i izvršavanje naređenja gotovo nikakvi,i da se Kanadski bataljon nije na vreme postavio kao tampon zona ta vojska RSK bila bi poklana i razjurena.Zašto?To je pitanje za vas,druže pukovniče.Moje skromno mišljenje je da se kao prvo nikada nisu osnovali preki vojni sudovi koji bi kažnjavali naše zločine na licu mesta uveli red i disciplinu,toj vojsci je falio i komandni kadar sa jakom vojnom policijom,profesionalnim vojnicima kao avangardom u budućim bitkama,tako da onda nebi pisali sada o bežaniji iz zapadne Slavonije i brojkom od oko 250 000 izbeglih Srba,jer u tom slučaju Srbi bi se sigurno tukli za svoje.Nerealna je bila i činjenica da se brani jedna ogromna prostorija sa tako skromnom vojskom,loše opremljenom i još lošije vođenom.Slobodanu Miloševiću su stizale apsolutno pogrešne procene i on dakako nije imao realnu sliku stanja u Krajini,pa tako kad je pokušao da te izbeglice transportuje na Kosovo,da makar malo popravi sliku i stanje bar na Kosovu u čemu imate potpuno pravo da je ono važnije i od Zagorja pa i od Okučana,Knina itd.I taj posao transporta je traljavo obavljen jer se gro izbeglica raspršio posle Račanskog mosta na Savi,po celoj Vojvodini,eto,makar nekakve koristi.Evo i da završim,dakle od stradanja vojske kod iskrcaja iz autobusa kod Bogojevskog ,mosta, gde su ih masakrirali Hrvatski snajperi, pa do izlaska Srpske vojske sa Kosova i Metohije,cela ta epopeja je bila vođena tako traljavo i nestručno zahvaljujući upravo onim činiocima koje sam pobrojao.Naposletku,to je samo moje mišljenje,a i moje je mišljenje da Lazanski,ako bude ministar vojske neće biti ništa lošiji od izdajnika,velikog izdajnika Srpstva,Šutanovca kojega svakako trebate pitati za tih 800 tenkova,i još nešto,zašto se Vi druže pukovniče ne ponudite za tu funkciju?Hvala vam i pozdrav.

  • Roy says:

   Zasto vojska u Lici 1993. nije sprecila ustase? Zato sto je Milosevic naredio da se sve tesko oruzje povuce 10 i vise km od linije fronta i stavi pod kljuc unproforaca. Oni su cuvali i nadgledali tenkove i artiljeriju SVK kad je u Januaru 1993. poceo napad na Maslenicu. Tako je bilo i sa Medackim Dzepom. Za sve se pitao Beograd, nije se metak ispalio bez odobrenja iz Beograda. Dosli su ljudi koje je strvina Milosevic poslao i pobili glavne krajiske oficire, a Raskovica su otrovali. Sad jos imate obraza da lajete i pljujete. Najbolje bi bilo da ste jos 1989. udarili granicu na Drini i da se niste petljali i raspaljivali mrznju. Rata nebi ni bilo.

 2. deki says:

  E sram te bilo smradu.Vidi se odakle puse taj ZAPADNI VETAR

 3. Aleksandar says:

  Jaki štihovi,obojica.

 4. Miki 2 says:

  istina je Lukašenko, je nudio Miloševiću, lovačke avione i PVO sredstva i ovaj to nije hteo da uzme, da se ne zameri Zapadu. Ovo je Lukašenko, potvrdio prilikom posete Srbiji. Namera Zapada da nam nametne svoje rešenje po pitanju Kosova, bila je jasna još 1993 godine a možda i pre. Obaveza Predsednika je da uradi sve da toga ne dođe a ako dođe da omogući svojoj armiji da može koliko toliko da se brani. Napad NATO saveza nije bila elementarna nepogoda, Milošević, je bio u obavezi da predvidi i uradi sve da dođemo do kvalitetnih PVO sredstava i lovačkih aviona. Nije sporna ni stručnost autora, ni Miloševićevi kvaliteti u odnosu na naslednike ali Milošević, je svojim činjenjem ili nečinjenjem doveo do gubitka teritorija krvavo stečenih u Balkanskim ratovima i odgovoran je jer nije dovoljno ulagao u sredstva odvraćanja odnosno RV i PVO bilo je jasno da sukobi vazduhu imati odlučujući uticaj na tok i završetak rata.

 5. 13Zapadnjak says:

  Znaš li ti deki@ možda nekakvu drugačiju istinu ili imaš pojma šta se događalo na prostorima RSK?Možda si ti gledao plastične džakove u Gračacu 93.sa delovima tela Srba pobijenih u Divoselu,Medačkom džepu,ili si gledao uplakana lica na mostu preko Save u Sremskoj Rači,jesi li?

 6. oooooooooooooko says:

  lazanskli je stara okorela komunjra slobodana milosevica srbiji trebaju cisti novi ljudi na svim nivovima srbije mladi u kancalarije a stari pusku u ruke i cisti srbiju i brani od mulja sto su bracni par nakotili u srbiji

 7. HHJ-46 says:

  Konacno da neko malo spusti ovom yugoslovenu Lazanskom. Od pocetka je lobirao za NATO, ali samo zato sto je u zadnje vreme malo glumio patriotu preko kvazi objektivnih analiza, svi mu odmah poverovali. Olako zaboravili koliko je lobirao za NATO za vreme DOS kao i njegove izjave da nije Srbin nego Slovenac po majci. Msm da je dovoljno receno.

 8. mnm says:

  Postovanje Pukovniku Jevtovicu!!!

 9. MickoNY says:

  HHJ-46 Lupas lupas,i bas te briga,"Slovenac" / Pa ziveo bi u Sloveniji od raspada Yugoslavije,i sta bi trebalo da bude ,ako je rodjen i pola zivota ziveo u Yugoslaviji , Nemac ? Naravno da je Yugosloven i sta je lose u tome ? Veci je patriota od svih vas koji palamudite ovde....

 10. don says:

  Obojica sve znaju.A pare jesu itekako vazne za iole ozbiljniju vojsku.Obojica vrlo dobro znaju zasto.Izgubili smo sve ratove redom,a oruzja je bilo a deftizma nije mnogo bilo.Napala nas je 37 puta jaca sila i tacka.Nato je pobedio i kao pobednik odredjuje sta mozes a sta ne.

 11. Toma says:

  Amerikanci postavljaju ministra,a ne Vlada.To smo bar naucili za ovih petnaestak godina.

 12. Alex Jones says:

  UDRI LAZU IZDAJICU!

 13. Mladjenović Radoman says:

  LAzanski ne spomiwnj ključnu stvar zašto je došlo, ako je i došlo, do nedomobilizacije pojedinih brigada, koje su se rasturile?... Znači, borbeno 120 osto ne popunjene, sa slabim konmdantima, rukovođenjem, komandovanjem, i upravljanjem? 1. OS JNA nisu ni za vreme J.B Tita bile reformisane. Mislim na sedam korpusa, koji su morali prerasti u pokretne brze i dobro obučene brigade, sa aavremnim srestvima veze, komandodovanjem. Ne sponjie da je za to kriva Teritorijalna odbrana republika i pokrajina, koja je stvorena da bude vojska istih, što se obistinilo. To je urađeno da se ne bi negirala strategiska postavka odbrane SFRJ " Naoružanog naroda". Znači, to je i najveći uzrok što OS SFRJ nisu zadale snažne vojne udarce kako spoljnim tako i unutrašnjim neprijateljima. Da je to učinila, ne bi se dogodio krvavi građanski rat i raspad države. A lično sam upoznao Vrhovnog K-ta OS SFRJ u julu 1976. kada me primilo Maral, gde smo u četiri oka imali razgovo i o tome. On je to želeo učiniti, ali Politbiro CK SKJ, zna se koje bio u njemu, to nije dozvolio? 2.Drugo: Sve je bilo pripremljeno da se uništo JNA! Plaćeni pojedinci, nesposobni -komadanti pojedinih ključnih jedinica, sa časnim izuzecima. Sa tenkovima se nije moglo ratovati protiv moćne avijacije Nato, sa strategijom istog "Rat sa distance". A naši generali nisu ni znali šta je to? 3. Kako se može govoriti o ratu sa NATO paktom, a imali smo delimično sposobnu jednu eskadrili Mig 29, i jednu raketnu brigadu sa osam baterija, što Neve, što Kuba. Lazanski to ne spominje: kakva je to strategija oružane borbe i kadrvske politike, kada je znao dobro stanje natovske avijacije, koji su u startu 24. marta,. nad srpskim nebom, digli 841. avion, sa tri Avaksa-kao pokretnim vazdušnim komandim mestima, koji je imao oči i uši šta se sve dešava u vazduhu u na zemlji Srbije i Crne Gore( Sramne SRJ). Zašto nije postavio u avojoj agendi pitanje: koje doveo RV i PVO u takvo stanje u SRJ? 4.I ono što pukovnik, posle 5. oktobra mu govori u tekstu, ne ponavljam. Ali sve ide po planu NATO pakta! Prvo su uništili Vojsku SRJ, strahovitim i teško zapanjenim divljaškim bobardovanjem ,svega i svačega,gde smo se predali kao "Grci"...I Posle 5. oktobra sve dokraičili, uništavanjem oruđa i oruža, kako pukovnik piše.. 5. Moram odati priznanje dobrovoljicima, i onim jedinicama, koji su naneli strašne gubitke agresoru, obaranjem mnogo letilica u vazduhu, o kome se ne sme govoriti, jer to Amerikanci ne žele, zbog svoje sopstvene javnosti. Od 20.00 časova 24. martma do 25. marta u 20.časova, ipak je takva PVO oborila 10. neprijateljskih aviona, a prvi je bio na Jasterrcu, i to Nemački.A da ne govorim šta se sve do juna dešavalo i koliko je NATO aviona oboreno, najviše od PVO raketne brigade, koja cje bila mobilna i neuhvatljiva za Avakse, i one koji su je izviđanjem sa zemlje i iz vazduha tražili, obaveštavli ,a Nato avijacija lulala bombama po lažnim raketnim položajima! A danas se kunemo u Nemačku, i menjamo "svest" građana? I ko bi Lazanskog mogao razumeti, i mnoge koji jure za možć i za vlast, ne sagledavajući posledice vlasti zadnjih 26. godina za srpsku naciju i građane Srbije, gde želimo to i da produžimo. LIČNI, POJEDINAČNI INETRESI SU STAVLJENI SPRED NACIONALNIH I NARODNIH, ŠTO JE KATASTROFALNO ZA SRBIJU...I NE VERUJEM U SPASITELJA VOJSKE SRBIJE DRUGA LAZANSKOG, PORED ALEKSADRA VUČIĆA, KAO BUDUĆEG I STAROG PREMIJERA I, NOVOG MINISTRA ODBRANE... Mladjenović Radoman: mladjenovic.radoman@gmail.com

  • Petar says:

   Radomane, za sve si u pravu. Ali, džaba. Ovo je izuzetno proklet geografski i svaki drugi prostor, gde većina vlastodržca ne voli svoj narod i svoju zemlju. Primera kroz istoriju jer mnogo. Na žalost tako je bilo i tako će uvek biti.

 14. rocco says:

  Samo da napomenem za one koji neznaju bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić je tetka Miroslavu Lazanskom.

 15. don says:

  Radomane,nad Jastrepcom je oboren mig-21!Pilot se katapultirao.Umalo ga nisu ubili na zemlji jer su ljudi mislili da je nato pilot.A sad da ti kazem sta smo oborili: 1f18a,1f16 tomket,1 f-117 stelt.Dve 117-stice su ortecene i sletele su na aerodrom Pleso u Zagrebu.I nista vise.

 16. don says:

  Iz teksta u tekst neko po nekom,,Opleo''?Jeste li vi veb-sajt ili udruzenje pletilja.A ne vidim da vam smetaju zapadne reklame na sajtu:)I jos ,,Odmor''Turska,Grcka itd.Nema Socija,Krima.Lade..:)A Putin rekao:Letujte na Krimu!

 17. don says:

  Rocco,pa sta ako mu je Biljana Plavsic tetka?Jel' to zabranjeno?Bolje nadjite ijednog Seseljevog rodjaka pa neka mu je i tetka:)A i da je ima ni to nije zabranjeno!?

 18. ljubisav says:

  Svaka cast Gosn Jevtovicu,nadam se i molim Gospoda da ce Vas neko razumeti,koliko vidim po gore navedenim komentarima trebace vremena ,a njega je sve manje i manje!!!

 19. Nina says:

  Pukovnik jevtovic je brutalno iskren I u svima tekstovima cinjenicno navodi sta je bilo u ratovima u bivsoj yu kao I u ratu protiv nato pakta....lazanski je farsa. U America svi komentatori za velike tv kuce su penzionisana vojni lica a ne neki nadir vojni komentatori. Nema sumlje da lazanski hoce da postage ministAR vojske srbije. Prije njega je bio keramicar pa mozda ovo Bude I Mali napredak...

 20. Budi Bog s nama says:

  Vojnicima je stvar poznata, vojska JNA je živela onoliko koliko se ulagalo u nju, a to su bile ogromne investicije i sredstva. Raspadom Jugoslavije svako je ulagao koliko mu treba u svoju regionalnu vojsku, sve ostalo bilo bi preskupo i neizvodljivo a pokazalo se i ne efikasno za građanske ratove unutar jedne zemlje koju su izazvali najpre amerika i engleska a zatim i dragi susedi iz evrope, tada im je izgleda više odgovarao slabi i nemirni balkan iako uvek govore suprotno, ali se po plodovima svojim svako drvo poznaje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *