Пут кроз Ћосићево дело

Пут кроз Ћосићево дело

23 маја 2017

У КЊИЗИ необичног наслова „Дневник о Добрици Ћосићу“, њен аутор Стојан Бербер даје обиман преглед и тумачење целокупног књижевног стваралаштва великог српског писца, наводећи притом и многе занимљиве детаље из Ћосићевог политичког ангажмана, речено је на промоцији у Матици српској.

Ово дело, објављено у издању новосадског „Прометеја“ и Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ у Сомбору, настало је на основу дневника који је Бербер водио од првог контакта са Ћосићем давне 1968. године када му је, као млад лекар и литерата, писмом дао подршку због његовог политичког страдања након Мајског пленума ЦК СК Србије.

– Берберова књига је сећање на Добрицу Ћосића, једну од оних духовних кичми које су чувале српски народ у периоду његових врло тешких искушења – рекао је председник Матице Драган Станић.

Академик Љубомир Зуковић истакао је да је то дело необично не само по наслову, јер је „дневник о неком другом“, већ и по томе што је потекло из пера лекара по професији, али истовремено и ствараоца који ће остати упамћен као плодан писац.

– Бербер је одушевљен Ћосићевим књижевним радом, али и његовим понашањем и деловањем у историјским превирањима кроз која је пролазио српски народ – навео је Зуковић. – Ова књига представља путовање кроз Ћосићево дело, са једним поузданим путовођом, који је ценио и волео овог писца и знао да из његовог богатог дела начини избор најјачих места.

Проф. др Драгољуб Гајић, рецензент тог дела, напомиње да је Бербер писац, један од ретких, који зрело тумачи целокупно Ћосићево стваралаштво и даје свој суд о томе. – Колико је ово слика о Ћосићу, исто толико је и слика о Стојану Берберу.

На промоцији су говорили и проф. др Милош Ђорђевић, Дејан Томић и аутор, који је напоменуо да је ова књига „слика мог Добрице Ћосића“.

ПИСМО ПОДРШКЕ

– У ОДГОВОРУ на писмо подршке, које је Бербер упутио Ћосићу после партијског пленума 1968. године, на којем је исказао критику државне политике на Косову и Метохији, писац није на полеђини писма навео своје име. На тај начин је заштитио и мене – истиче Бербер.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u