ПУТИН БЕСАН НА БРИТАНЦЕ: Ко је одговоран за пад авиона?

PUTIN BESAN NA BRITANCE: Ko je odgovoran za pad aviona?

8 novembra 2015

vladimir-putin435Kremlj je iskritkovao Dauning Strit zbog toga što krije ključne informacije o padu ruskog putničkog aviona nad Sinajem u subotu, koji je oborio ISIS.

Ruski i egipatski istražitelji su se fokusirali na potencijalni tehnički problem aviona i još nisu zaključili šta je uzrok nesreće.

Međutim, pojavila se sumnja u tu teoriju kada je britanski premijer, Dejvid Kameron, rekao u četvrtak da je „verovatnije“ da je bomba uzrokovala pad aviona.

Pre toga, britanska vlada je naredila da se suspenduju svi letovi između Velike Britanije i egipatskog odmarališta Šarm el Šeik.

Tokom desetominutnog telefonskog razgovora između premijera Kamerona i ruskog predsednika Vladimira Putina u četvrtak, premijer je optužen da „preuranjeno deluje“, preneo je tabloid Sun.

Kameron je odbranio svoje postupke i rekao Putinu da se ne kaje što je suspendovao letove jer je to učinio kako bi „zaštitio“ britanske državljane.

Ipak, kritičari se pitaju zašto Velika Britanija krije informacije koje bi mogle da spreče novi teroristički napad.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zakarova, rekla je da je „šokantno“ što Velika Britanije neće da podeli svoje informacije.

„Potpuno je šokantno da britanska vlada ima neke informacije koje bi mogle da nam otkriju šta se dogodilo na nebu iznad Egipta“, rekla je ona za ruske medije. „Ako takva informacija postoji, niko je do sada nije prosledio ruskoj strani“.

Sekretar spoljnih poslova Velike Britanije, Filip Hamond, rekao je da postoji „značajna verovatnoća“ da je Islamska država oborila avion bombom.

Zvaničnici Velike Britanije veruju da je bomba postavljena u prtljažni deo oborenog aviona na aerodromu u Šarm el Šeiku.

Britanski sekretar za saobraćaj, Patrik MekLoflin, potvrdio je da je Velika Britanija dobila dokaze „da je avion mogla oboriti bomba“.

Portparolka premijera je izjavila da Dauning Strit ne može da komentariše obaveštajna pitanja.

Ona takođe nije potvrdila da li je Kameron dao neke informacije Putinu tokom telefonskog razgovora.

„Putin je naglasio da sve države treba da sačekaju da se završi istraga“, rekla je ona.

„Premijer je jasno rekao da će uraditi ono što je potrebno da zaštiti britanske državljane i da je s pravom delovao na osnovu dostupnih informacija i procena situacije“, dodala je ona.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *