ПУТИН БЕСАН: НАТО отворио нови центар у Грузији

PUTIN BESAN: NATO otvorio novi centar u Gruziji

27 avgusta 2015

vladimir-putin-178NATO je danas otvorio novi edukativni trening centar u Gruziji, a analitičari upozoravaju da bi ovakvo dalje širenje NATO alijanse na granicama Rusije dodatno moglo proizvesti tenzije.

Podsećamo, uticajna analitička kuća Stratfor je nedavno objavila studiju u kojoj je ocenila da bi Ukrajinu kao centralni sukob Rusije i Zapada mogla zameniti Gruzija, upravo zbog novih NATO aktivnosti u ovoj zemlji.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO alijanse, na svečanom otvaranju NATO centra u Gruziji, rekao je da centar neće služiti toliko gruzijskim vojnicima, koliko će služiti za obuku vojnika iz celog sveta.

Zvanične gruzijske vlasti su u nekoliko navrata istakle da NATO centar nije usmeren protiv susednih zemalja.

Zapad želi da spreči dalje širenje ruskog uticaja na teritoriji nekadašnje sovjetske periferije, kaže se u studiji Stratfora.

SAD i EU su podržali svrgavanje proruskog predsednika u Kijevu sa ciljem postavljanja režima koji bi bio više okrenut Zapadu. Zapad sada pravi vojne baze u Centralnoj i Zapadnoj Evropi, a želi da uspostavi jaču saradnju u oblasti bezbednosti sa zemljama tog prostora nekadašnje sovjetske periferije, navode autori studije koju je objavio Stratfor.

Stratfor ocenjuje da je zbog toga moguć novi sukob Rusije i Zapada, odnosno, da bi centar sukoba Rusije i Zapada iz Ukrajine mogao biti prenet na Kavkaz, označavajući kao najkritičnije zemlje Gruziju, Azerbejdžan i Jermeniju.

(Pravda)

KOMENTARI5 komentara

 1. KOSTA KOSTIC says:

  zona USA sumraka.... kad se osvestimo sirene svetom obavštavaju o vazdušnim napadima (ako stignu?)

 2. Pravdaa says:

  Rešiće to Car ima i za to strategiju komšije SAD mole za pomoć da se oslobode od Amerikanaca.

 3. Batina says:

  Treba Rusi da teziste sukoba sa nato prebace prema Novom Meksiku, Kaliforniji I Teksasu.

 4. mija says:

  Gruzija je divna zemlja sa čistom prirodom, dobrim narodom, zanimljivom tradicijom. Sve će to Ameri uništiti kad se ugnezde. Tužno. Ko su oni da sprečavaju nečiji uticaj? Sebe smatraju božanstvom koje ima pravo da odredjuje život i zbivanja u svakoj zemlji, a nisu u stanju ni svoju zemlju da urede na dobrobit svojih gradjana. Normalno je da RUsija ima uticaj na Gruziju. Pa do juče su bili jedna država. Rusija ne mora da čini ništa naročito na tom planu, osim da održava postojeće veze sa Gruzijom i njen uticaj će biti prisutan, verovatno se i povećavati sam od sebe. Kao što će i gruzijski uticaj na Rusiju biti prisutan. Zar bi za ljubav Amerike Rusija trebalo da se posvadja sa Gruzijom, da pokida postojeće veze, prekine saradnju, trgovinu, kulturnu i svaku drugu razmenuP Samo da bi Amerikanci bili zadovoljni? U suprotnom, oni će otvoratati nove baze!!! Koliko njih? Nije nego! Stari trikovi od nama dobro poznatih smradova. To rade samo da bi držali Rusiju u sankcijama, pod medijskom vatrom i stalnim stresom. Hoće da je drže u tim okovima dok je ne udave. Nije njima stalo mnogo do Gruzije. Ima verovatno ponešto i tamo da se opljačka, ali glavni plen je u Rusiji i oni od njega očekuju spas, miran i srećan život svoje bogataške elite i kontrolu nad čitavom planetom. Iz takve pozicije će lako ostvariti svoj cilj "zlatnih 500 miliona" stanovnika na Zemlji. A posle, zna se...

 5. Brus Li says:

  Bila je greška što nisu ušli 2008. u Tbilisi nego su stali na granici Osetije i Abhazije. Ali greške su tu često i zato da ih se kasnije isprave,ja se nadam da će to sad da bude lakše nego onda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *