ПУТИН ЈАСНО ПОРУЧИО АМЕРИКАНЦИМА: Бранићемо своје интересе у Венецуели свим средствима!

ПУТИН ЈАСНО ПОРУЧИО АМЕРИКАНЦИМА: Бранићемо своје интересе у Венецуели свим средствима!

30 јануара 2019

„Русија ће бранити своје интересе и имовину у Венецуели у оквиру међународног права користећи све механизме који су нам на располагању“, за руске медије је изјавио Дмитриј Песков, портпарол руског председника Владимира Путина.

Русија је претходних година одржавала блиске везе са председником Венецуеле Николасом Мадуром и том периоду одобрила је кредите Венецуели. Један кредит је дала нафтна компанија Роснефт која је позајмила новац венецуеланској фирми ПДВСА.Роснефт је дао 6 милијарди долара кредита ПДВСА, који се до краја ове године мора у потпуности вратити кроз испоруке сирове нафте. Према подацима „С&П Глобал Платс“, новембра 2018. године, Венецуела има 3,1 милијарду долара преосталог кредита за отплату „Роснефту“. Руска компанија има пет заједничких пројеката са ПДВСА у Венецуели. 

РТ подсећа да су САД у понедељак увеле још један круг санкција против ПДВСА, како би „помогли да се спречи преусмеравање имовине Венецуеле од стране Мадура и очувања тих средстава за становнике Венецуеле“.

– Кремљ санкције против ПДВСА сматра „илегалним“, знаком „нелојалне конкуренције“ и покушајем да се уплиће у унутрашње послове Венецуеле – рекао је Песков.

– Русија процењује потенцијалне последице санкција – додао је Песков.

Аналитичари процењују, без обзира на исход политичке борбе у Венецуели, Роснефт неће бити одсечен од венецуеланских нафтних средстава, јер је нафта готово једини приход која земља може добити.

Аналитичар у једној западној банци процењује да је имовина Роснефта у Венецуели око 2,5 милијарде долара, плус још 2,5 милијарди долара, које требају да приходују за испоруку сирове нафте од кредита за ПДВСА.

Подсећамо, САД су прошле недеље подржале Хуана Гуаида, председника Народне скупштине, као легитимног председника Венецуеле. Гуаидо се прогласио привременим председником.

– Пут ка скидању санкција за ПДВСА, је брзо преношење контроле на привременог председника или наредну, демократски изабрану владу – рекао је министар финансија Стивен Т. Мнучин.

(B92)

KOMENTARI12 коментара

 1. Zoran says:

  Pa mi mozemo da idemo na B92 da citamo vesti, ne moramo ovde kod vas da dolazimo.

 2. Željko says:

  Rusi ne mogu da zaštite etničke Ruse u Ukrajini a da zaštite Venezuelu!!

  • Velika Metla says:

   Жељко,зу.зу...зу....,је ли ти то неки ново-афрички рваЦки језЏик? Видели смо у Сирији!Него,копај ти по тим контејнерима,не одустај,јер ћеш кондицију изгубити,а онда ......,крај!

  • Slobodanka says:

   Не преноси балканизацију на Украјину! Не преноси своју искомплексирану злобу и негативност на пуно већу словенску групу народа. Русима етнички припадају и веома су им блиски и Украјинци у Украјини, они су им блиски рођаци пуно ближи него било који народ из групе јужнословенских племена-народа. Без обзира на данашње сукобе, твоја подмукла и болесна жеља да се међусобно поубијају наводно "најрускији" Руси и Украјинци који су народ истог етничког руског корена неће се остварити. Етноними са простора данашње Украјине су следећи: «русь» у средњем веку у Кијевској Русији и означава претке данашњих руса, белоруса и украјинаца, «русичи (русици)» у 10. веку за време владавине кнеза Олега и кнеза Игора, «руський народ» и «руськи люди» у 16. и 17 веку, «русины» као етноним јавља се у 18 веку. Западни Украјинци у саставу аустро-угарске називали су себе такође «руськими», или «русынами» и тако су их називали и пољаци, а на територији Словачке, Војводине, Мађарске и Румуније користио се назив «русыни». Етноним Украјинци се посебно јавља и он првобитно значи житељ пограничних земаља. Нпр. у 16. и 17. веку у канцеларијама Великог кнежевства Литовског користе реч "украина" за територију земаља које се граниче са степом а месне житеље називају «украинниками», или «людьми украинными». Два различита појма су данас упамћена у свести народа: један је етнички "руси", а други је територијални "украјинци". Многима је данас јасно да никако није нормално да се међусобно туку због различито очуваног памћења, а да су по свом пореклу један народ.

 3. Слободанка says:

  Постоји и та могућност да организатори пуча у Венецуели одступе. Оригинални текст: "Политолог объяснил, когда организаторы переворота в Венесуэле отступят", Аутор текста то директно не говори, али то би било у корист да се избегне војна интервенција против Венецуеле. То решење је веома једноставно и само га се треба смирено, константно и упорно држати, али у условима тешких притисака. ... Ево те вести у скраћеном облику: Врховни суд Венецуеле забранио је опозиционом лидеру Хуан Гваидо да напусти земљу и наредио је да се изврши блокада његових рачуна; то је адекватна мера, сигуран је руски политиколог Владимир Зорин. Реч је о одлуци Врховног суда од 29. јануара којом се одређују следеће мере предострожности против Хуан Герардо Маркуез Гуаидо: забрана напуштања земље без дозволе док се истрага не заврши, забрана отуђења и залога имовине, као и замрзавање банковних рачуна и / или било којих других финансијских инструмената у Венецуели". На таквој одлуци раније је инсистирала и канцеларија Венецуеланског државног тужиоца. Члан руског друштва политичких научника Владимир Зорин објаснио је колико ефикасна може бити та одлука Врховног суда Венецуеле. "Мислим да је то одговарајућа мера, њу карактерише посвећеност садашње власти да брани своје позиције, суверенитет, и да се не потчињава страном мешању и диктату. Колико ће бити ефикасна, у великој мери зависи и од подршке суседа у региону. Сматра да је важно да сада Венецуели пружају подршку Уругвај, Мексико, Боливија, Куба државе које иначе имају промадуровску позицију. Веома је важно да највише руководство земље, суд, тужилаштво, војска да сада покаже јединство. Ако се ово настави, и даље, мислим да ће организатори пуча морати да се повлаче" рекао је Владимир Зорин за Радио Спутник.

 4. Slobodanka says:

  У руским медијима има пуно вести о Путиновим активностима, али по устаљеној пракси нема његових изјава унапред о спољнополитичком питању која се тек закувава и не зна се кад ће бити решено, те нема ни његових изјава о Венецуели што не значи да он не разматра тај проблем. Постоје изјаве о Венецуели са разних нижих нивоа, највиша је са нивоа министра иностраних послова, али нема изјава са нивоа Председника земље. То је тако уобичајено у Русији, а Путин се обраћа јавности на крају, кад се види решење проблема. Зато јесу не само смешне, него и веома су неумесне домаће и то свакодневне вести типа: "Путин поручио ово", "Путин поручио оно". То звучи будаласто као да је Бладимир Путин тек некаква секретарица код Председника Руске федерације.

 5. Kulak says:

  Ameri maknu Madura, instaliraju nekog svog trabanta i Rusi gube svu lovu koju su uložili u Venezuelu. Ako se čitava strategija Rusa u Venezueli zasnivala na ideji da će Maduro večno ostati na vlasti, onda je to od njih krajnje naivno.

  • Милан says:

   Није погрешна руска стратегија јер они су склапали послове са актуелним руководством Венецуеле и нису се притом лично везивали. Ко год да је склопио неки од тих послова он је тада представљао државу Венецуелу. Међутим амерички приступ је искључив, у коју год земљу да уђу не желе присуство ни једне друге веће силе и тада примењују незаконито и неправедно истискивање послова на основу своје силе и моћи. Положај велике војне и економске силе користе за постизање екстра повлашћеног положаја и притом газе сва могућа права и међународна и права у земљи домаћина. Основни питање је ко и кад ће њих довести к познанију права. Ситног лопова је лако довести у ред, а шта да се ради са највећим лоповистима који су чак постали веома креативни у свом бесчашћу.

 6. Сармат says:

  Русија брани међународно право.Николас Мадуро је легитимно изабрани предсједник Венецуеле.Хуан Гваидо је уличар којег штите и признају уличари из Бијеле куће и уличари са Запада.Уличари се међусобно одлично разумију.

 7. Fedor says:

  Sad će Putin da prizna Hilari Klinton za regularnog predsednika i zatraži hitni odlazak Donalda Trampa. Ako ne, onda...moguće su sve pcije.

 8. A akoM says:

  Rusi ne mogu USA adekvatno odgovoriti na Američkim kontinentima,čak ni s Kinezima zajedno!Ali mogu asimetrično negdje drugdje,na nekom drugom mjestu-ima,čak i u nekom drugom vremenu,kad i gdje njima paše!Adekvatno!Čak i više!Imaju razloga i za to!Lanci pucaju!

 9. Milan says:

  Amerikancima najmanje odgovara direktan rat SAD-Venecuela tj. da izvrše najpre žestoke vazdušne udare, a zatim da izvrše invaziju na Venecuelu. Ne odgovara im irački scenario jer ni u Iraku nisu dobro prošli. Poslednji rat protiv Iraka poveli su mislim 2003 godine, nakon 14 godina rata u oktobru 2017 godine iračka vojska a time i iračka vlada preuzela je sva naftna polja. Čak nisu mogli ni da zaštite svoje štićenike Iračke Kurde dok su gubili najveća naftna polja. A na izborima 2018 godine u Iraku izgubio je proamerički kandidat Abadi, dotadašnji premijer. Ma koliko da je Irak napaćen i iscrpljen, sadašnji premijer Iraka nije američki igrač. ... Vojska Avganistana je puno slabije opremljena vojska od vojske Venecuele pa su smislili kako da pobede Amerikance. Nakon 17 godina ratovanja opet i već koji put razmišljaju da se konačno povuku iz Avganistana. ... U Venecueli njihov cilj je isto nafta. Koliko dugo bi takav rat trajao? Da li opet 10-14 godina? Oni izgleda hoće što pre da te velike količine nafte preuzmu i da ih koriste. Čak i da brže pobede bila bi to Pirova pobeda jer bezbednost njihovih firmi i zaposlenog osoblja bila bi nikakva. Nakon takvog pretpostavljenog rata sve što bi uložili u naftnu industriju venecuelanci to mogu i to sa lakoćom da dignu u vazduh. Važio bi princip: ako nije naše neće biti ni vaše. SAD-u najviše odgovara pobeda u miru dakle SAMO SMENA VLASTI i naravno da dovedu svoju marionetu na vlast. Venecuela na samom severu Južne Amerike jeste blizu države SAD, a još je bliža npr. američka vojna baza u Panami. Bez obzira na tu blizinu i bez obzira koje silno i raznovrsno naoružanje imaju možda još zbog nečega ili nekoga ne odgovara im da direktno napadnu Venecuelu. Oni protiv Venecuele igraju prvenstveno šireći razne laži i dezinformacije i razne pretnje: pretnje siromaštvom, pretnje oduzimanjem značajne imovine što znači još više siromaštva, pretnje ratom iz Kolumbije i pretnje teroristima iz Brazila IZGLEDA DA NA PRVOM MESTU RAČUNAJU NA SLOM STANOVNIŠTVA IZNUTRA - NA OBOJENU REVOLUCIJU. Zašto im treba Kolumbija? Da li je to neka bleferska Trampova igra da bi povećali ukupnu pretnju. Ili ako ne bude očekivane smene vlasti da bi onda preko Kolumbije vodili posrednički tj. proksi rat protiv Venecuele, ali opet da se oni Amerikanci direktno ne pojavljuju, odnosno da što manje budu primećeni. Pretnje teroristima-komandosima pristiglim iz Brazila trenutno su najveća opasnost za Nikolasa Madura, a nakon njegove likvidacije misle da bi lakše postigli smenu vlasti. Korak po korak, mislim da Venecuela najpre i hitno treba da se obračuna sa teroristima iz Brazila, da se vrate brzo trčeći odakle su došli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u