ПУТИН НЕ ВЕРУЈЕ НИКОМЕ! Јељцинов човек од поверења открива детаље успона руског председника од КГБ до Кремља (ВИДЕО)

ПУТИН НЕ ВЕРУЈЕ НИКОМЕ! Јељцинов човек од поверења открива детаље успона руског председника од КГБ до Кремља (ВИДЕО)

17 децембра 2019

Царевима је власт била гарантована рођењењем, Владимир Лењин ју је стекао захваљујући револуцији, а секретари Комунистичке партије пели су се страначком лествицом да би се домогли прве фотеље.

Међутим, када је реч о Владимиру Путину, ствари су се одвијале другачије. Њему је, практично, Кремљ дат на тањиру.Некадашњег агента КГБ тадашњи председник Борис Јељцин изабрао је да уведе Русију у 21. век. На питање зашто баш господин Путин покушао је да одговори у разговору за Би Би Си Валентин Јумашев, по многима кључна фигура у успону Владимира Владимировича.   

Јумашев, који се давно бавио новинарством, био је један од најоданијих сарадника Бориса Јељцина, чак се и оженио његовом ћерком Татјаном.

Као један од Јељцинових сарадника, он је био тај који је 1997. године Путину дао први посао у Кремљу.

– Јељцинов шеф администрације Анатолиј Чубајс рекао ми је како зна човека који би ми био одлилан заменик. Упознао ме је са Путином и одмах смо почели да радимо заједно. Одмах сам запазио како фанастично ради. Бриљантан је био у осмишљавању идеја, као и у анализи– прича за Би Би Си Јумашев, сећајући се како је Јељцин имао на уму неколико кандидата који би могли да заузму његову фотељу, као што су Борис Немцов, Сергеј Степашин и Николај Аксененко.

У једном тренутку искрсло је Путиново име и Јумашев је Јељцину рекао како мисли да је он одличан кандидат, јер је јасно да је, из тога како ради посао, спреман да се ухвати у коштац и са много тежим задацима.

– Бројни агенти КГБ, као и Путин, када су напустили организацију, схватили су да је она дискредитована. То што је био бивши шпијун КГБ мени није ништа значила. Путин је показао да је либералан и демократски настројен, као и да жели реформе.

У августу 1999. године Борис Јељцин је именовао Владимира Путина за премијера и био је то јасан знак да га је припремао за Кремљ. Иако је Јељцин требало да остане у фотељи још годину дана, у децембру 1999. године решио је да оде раније.

– Три дана пре Нове године, Јељцин је позвао Путина у своју резиденцију у унутрашњости. Рекао му је да ће поднети оставку 31. децембра. То је знало само четворо људи: Александар Волошин, шеф особља, Путин, Јељцинова ћерка и ја– прича Јумашев, који је добио задатак да напише Јељцинову оставку и опроштајни говор.

– Било је јасно да ће тај текст остати упамћен у историји. Порука је била важна, и зато сам га започео чувеном реченицом: „Опростите ми!“ 

На новогодишње вече 1999. године Борис Јељцин се обратио нацији на телевизији из Кремља, и народ је био шокиран, а многи су чак и плакали.

Владимир Путин је постао вршилац дужности председника, а три месеца касније победио је и на изборима.

Говорећи о разлици између Јељцина и Путина, Јумашев истиче да је окружење умногоме утицало на Борисове одлуке, нарочито крајем деведесетих.

Јељцин, слабог здравља, ослањао се на узак круг људи, који су чинили рођаци, неколицина пријатеља и бизнисмена.

Путин је потпуно другачији. Постоји само две категорије људи на које се мало ослања- то су пријатељи из детињства, попут браће Ротенберг, и оних који су службовали у КГБ.

– Али, он не придаје велики значај њима, нити њиховој лојалности. Путин не верује никоме- истиче Јумашев и на крају закључује:

– Јасно је да после 20 година Руси и даље верују Путину! 

(Informer)

KOMENTARI5 коментара

 1. persida says:

  Ne veruje nikome, samo Vucicu, koja komendija.

  • padre says:

   Odakle tebi tajpodatak, zar stvarno misliš, da je Vučić bitan Putinu?

  • Miraš says:

   Kusamo šta su nam birali naši "najpametniji", a pritom posebno je važno ko je na kraju izbrojao glasove tj. sumirao izborni rezultat. A kod Putina odlazi u posetu podosta današnjih šefova država, ne sećam se da se dogodilo da Rusija nekog ignoriše te da ga za kaznu ne prima u posetu. Na tu foru se provlači ljigavi malivuk, a ne zato što je obožavan u Rusiji ili podržavan od strane Kremlja. Ah da, NE SME predsednik najizuzetnije i najmoćnije zemlje sveta da kontaktira javno sa Putinom. Najmoćniji svetski državnik, a ne sme da krene u Rusiju, koja smejurija.

  • Милан says:

   Optužba za rusko mešanje, na srpski način ali ipak u američkom stilu. Ne možeš naivno očekivati da Kremlj skloni lažljivog vuka sa trona Srbije. Rusija se ne bavi smenjivanjem šefova drugih država, pa to neće raditi ni u Srbiji.

  • Slobodanka says:

   Ko god i bilo ko da bude postavljen za predsednika/premijera Srbije, Rusija će ga srdačno primiti bez obzira šta o konkretnom "izabraniku" stvarno misli. Sada nije izvodljivo da Rusija ispred nosa zatvori svoja vrata nekoj zvaničnoj poseti iz Srbije. Tome se uzalud nadaš. То је u Kremlju sada tako zbog antiruske kampanje koju već duže vreme protiv Rusije igra Zapad. U takvoj klimi ne ide da Rusija prevaspitava Srbiju. Zatim u Srbiji onim najvećim prozapadnjacima i kvislinzima je jasno da ne smeju oni da zalupe vrata Rusiji, niti da izreknu sankcije Rusiji, itd. jer odmah će im opadati rejting kod domaće publike. Rusofilstvo postade lov u mutnom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u