„Путин никада Србији није рекао НЕ!“

„Путин никада Србији није рекао НЕ!“

1 новембра 2015

aleksej-puskov-topwarruПредседник Спољнополитичког комитета Држав­не ду­ме Руске Федерације Алек­сеј Пушков изјавио је да руски председник Владимир Путин Србију сматра за приоритетну државу спољне политике Москве и наговестио да није си­гу­ран да су „са­хра­ње­ни про­јек­ти“ га­со­во­да пре­ко Бал­ка­на

– Русија има посебан однос према Србији… Када се Србија обраћа Русији за одређена питања која су за њу веома важна, не памтим да је Русија, од када је Путин на власти, одбила да пружи подршку – рекао је Пушков.

У прилог томе навео је пример „британске антисрпске резолуције“ о геноциду у Сребреници која је блокирана у Савету безбедности УН, јер се „такве ствари раде само за приоритетну државу“.

Пушков је, у интервју Политици, истакао да је је Москва захвална Београду, јер је „Србија практично једина европска држава које је одбила да се придружи санкцијама Европске уније против Русије“.

Према његовим речима, Србије од такве своје одлуке већ добија кроз повећање извоза аграрних производа за 40 одсто и „добиће још веома много“.

– Тежина Русије у свету расте и почеће веома озбиљна померања и у европској политици… Србија сада личи на некакав изузетак у Европи, она једина није подржала санкције. Замислите кроз пет година, када санкције буду укинуте, читав низ земаља ће пожурити да развије партнерске односе са Русијом, а ви ћете већ бити тамо – навео је Пушков.

Он је додао да неуспела изолације Русије ствара услове за продубљавање српско-руских односа и да „уопште није сигуран да су сахрањени пројекти гасовода који треба да пролазе преко Балкана“.

– Мислим да ћемо моћи на то да се вратимо после промене ставова у Бриселу – истакао је Пушков.

Утицајни шеф Ко­ми­те­та за ме­ђу­на­род­не од­но­се ру­ске Др­жав­не думе, који је прошле недеље у Београду пред­ста­вио сво­ју но­ву књи­гу на српском је­зи­ку, навео је да Русија за разлику од САД не намерава да било коме диктира услове.

– Ми (Москва) не можемо ни да одобримо нити да осудимо ваше кретање ка ЕУ. То је ваша ствар. Оно што бисмо ми више волели јесте да имамо посла са самосталном државом, а не да у разговору са вама морамо да чекамо одобрење “одозго“ – приметио је Пушков.

Он је закључио да му се чини да постоји мит из 90-тих година прошлог века о „чланству у ЕУ“, јер је ЕУ, како је нагласио, постала много слабија и има много проблема.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. genocid u jugoslaviji says:

    ne bude li njega njega e/. njega nema gasa nema grijanja nema zemlje hej vucicu cujes ti. bona da nije rusije nikad nebi bilo srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u