„Путин никада Србији није рекао НЕ!“

„Putin nikada Srbiji nije rekao NE!“

1 novembra 2015

aleksej-puskov-topwarruPredsednik Spoljnopolitičkog komiteta Držav­ne du­me Ruske Federacije Alek­sej Puškov izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin Srbiju smatra za prioritetnu državu spoljne politike Moskve i nagovestio da nije si­gu­ran da su „sa­hra­nje­ni pro­jek­ti“ ga­so­vo­da pre­ko Bal­ka­na

– Rusija ima poseban odnos prema Srbiji… Kada se Srbija obraća Rusiji za određena pitanja koja su za nju veoma važna, ne pamtim da je Rusija, od kada je Putin na vlasti, odbila da pruži podršku – rekao je Puškov.

U prilog tome naveo je primer „britanske antisrpske rezolucije“ o genocidu u Srebrenici koja je blokirana u Savetu bezbednosti UN, jer se „takve stvari rade samo za prioritetnu državu“.

Puškov je, u intervju Politici, istakao da je je Moskva zahvalna Beogradu, jer je „Srbija praktično jedina evropska država koje je odbila da se pridruži sankcijama Evropske unije protiv Rusije“.

Prema njegovim rečima, Srbije od takve svoje odluke već dobija kroz povećanje izvoza agrarnih proizvoda za 40 odsto i „dobiće još veoma mnogo“.

– Težina Rusije u svetu raste i počeće veoma ozbiljna pomeranja i u evropskoj politici… Srbija sada liči na nekakav izuzetak u Evropi, ona jedina nije podržala sankcije. Zamislite kroz pet godina, kada sankcije budu ukinute, čitav niz zemalja će požuriti da razvije partnerske odnose sa Rusijom, a vi ćete već biti tamo – naveo je Puškov.

On je dodao da neuspela izolacije Rusije stvara uslove za produbljavanje srpsko-ruskih odnosa i da „uopšte nije siguran da su sahranjeni projekti gasovoda koji treba da prolaze preko Balkana“.

– Mislim da ćemo moći na to da se vratimo posle promene stavova u Briselu – istakao je Puškov.

Uticajni šef Ko­mi­te­ta za me­đu­na­rod­ne od­no­se ru­ske Dr­žav­ne dume, koji je prošle nedelje u Beogradu pred­sta­vio svo­ju no­vu knji­gu na srpskom je­zi­ku, naveo je da Rusija za razliku od SAD ne namerava da bilo kome diktira uslove.

– Mi (Moskva) ne možemo ni da odobrimo niti da osudimo vaše kretanje ka EU. To je vaša stvar. Ono što bismo mi više voleli jeste da imamo posla sa samostalnom državom, a ne da u razgovoru sa vama moramo da čekamo odobrenje “odozgo“ – primetio je Puškov.

On je zaključio da mu se čini da postoji mit iz 90-tih godina prošlog veka o „članstvu u EU“, jer je EU, kako je naglasio, postala mnogo slabija i ima mnogo problema.

KOMENTARIJedan komentar

  1. genocid u jugoslaviji says:

    ne bude li njega njega e/. njega nema gasa nema grijanja nema zemlje hej vucicu cujes ti. bona da nije rusije nikad nebi bilo srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *