ПУТИН ОБЈАСНИО МНОГЕ СТВАРИ: Русија се равна према добру и злу и Божијем начелу, а Запад – према профиту

PUTIN OBJASNIO MNOGE STVARI: Rusija se ravna prema dobru i zlu i Božijem načelu, a Zapad – prema profitu

23 oktobra 2015

putin_mc24U čemu je razlika između Rusije i Zapada – bilo je jedno od pitanja postavljenih Vladimiru Putinu u međunarodnom Valdajskom diskusionom klubu.

Njegov odgovor je bio (ne)očekivan: „U osnovi našeg pogleda na svet leži predstava o dobru i zlu, o višim silama, o Božanskom načelu. A u osnovi zapadnog mišljenja su – profit i pragmatika”.

Odmah u nastavku – imajući u vidu SAD – dodao je: „Kada u temeljima današnje politike leže određeno mesijanstvo i eksluzivnost – teško je voditi dijalog pristajući na te pozicije jer bi to bilo napuštanje naših tradicionalnih vrednosti u čijoj osnovi leži ravnopravnost svih ljudi pred Stvoriteljom”.

Putin je ipak naglasio da se – i u takvim uslovima – mogu tražiti dodirne tačke i da će se Rusija tako ponašati.

Tema ovogodišnje Valdajske diskusije imala je više nego simboličan naziv „Rat i mir“, a Putin o njoj – po oceni moskovskog političkog analitičara Petra Akopova – nije govorio kao neko ko sa strane procenjuje (teške) posledice, već kao državnik koji učestvuje geopolitičkom rvanju.

Zato je i upozorio druge učesnike, pogotovo one na Zapadu: „Mene su pre 50 godina lenjingradske ulice naučile pravilu: ako si u opasnosti – udaraj prvi“.

Pritom je, naglasivši da se to odnosi na terorističku pretnju sa Bliskog istoka, precizirao da je bolje (protiv nje) ratovati na tužoj nego na svojoj teritoriji, ne čekajući da teroristi dođu u Rusiju.

KOMENTARI4 komentara

 1. pravdaa says:

  Putin je neko ko je obdaren i od neba i sa zemlje zato je ovako pametan i oštro uman a "HRISTOS" ga vodi da spasi čovečanstvo.

 2. Momčilo says:

  Putinov odgovor je neočekivan utoliko, što se NITKO do sada nije usudio suprotstaviti Sjedinjenim Sotonističkim Državama i BESKRAJNO licemjernom Zapadu. Što se pravoslavnog svijeta tiče, u većini slučajeva smo uvijek bili spremni reći smradu da smrdi i da ne trebamo ničije savjete i "pomoć". Posebno ne besramne EU. SAD zaslužuju da ih proguta vlastito zlo. Doći će i onaj pedofilsko-sotonski Vatikan na red... a bogami i razvratni engleski polu-ljudi.

 3. stefan sendelbach says:

  Politika je kurva i to je bilo tako otkad je sveta

 4. Radomir says:

  Tako je brate Putine,svaka ti je rec na svom mestu,.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *