ПУТИН ОБЈАВИО РАТ ОЛИГАРСИМА: Или сте уз Русију или нећете имати ништа

PUTIN OBJAVIO RAT OLIGARSIMA: Ili ste uz Rusiju ili nećete imati ništa

31 januara 2015

vvp Putin 35456Razne kvazi-patriote i liberali pričaju kako će ruska ekonomija uskoro doći do potpunog kolapsa i sve bi to bilo vrlo lepo da pravi Rusi nisu svesni u kakvom je stanju Rusija zaista.

Pred Rusima je teška godina, ali je prosto nemoguće da oni žive u konstantnom strahu da će „oligarsi zbaciti Putina i izvesti patriotski Majdan“. To je ono u šta manipulatori žele da ubede javnost, ali im ne uspeva jer su Rusi svesni da se sve odigrava u suprotnom smeru.

U radnom planu strukture ruske ekonomije, Kremlj je odlučio da uzme u obzir i pozitivna i negativna iskustva krize 2008. godine uz amandmane na trenutne geopolitičke realnosti.

Kao što je poznato, Putin je dao oligarsima izbor: da rade za državu (izbacivanje dolara, podržavanje rublje, prebacivanje kontrole preduzeća u vlasništvo Rusije itd.) ili će se država ‘izboriti’ sa njima i oduzeti im imovinu.

Evo kako su novine prenele da se odigrala ova rekonstrukcija:

„…Predstavnici ministarstava i agencije su kontaktirali veće izvoznike, deoničare i vlasnike i lepo popričali sa njima. Razgovor je tekao ovako: „Jeste li čuli kakva je situacija sa rubljom?“ – „Da“ – „Da li biste onda olakšali situaciju tako što biste prodali deo prihoda u stranim valutama da podržite rublju i umirite građane?“

To je bila prekretnica u razgovoru. Neki su se složili sa predlogom, a neki ne. Oni koji nisu, odgovorili su: „Dužan sam u stranoj valuti dok rublja lebdi u vazduhu. Nemate prava da me primorate na to“. Oni su na to dobili odgovor: „Pa, kako želite. Nemamo pravo nikoga da primoramo. Međutim, ako se sutra obratite vladi da vas podrži u vidu državnih garancija, kredita i sličnog… ne očekujte ništa“.

Oligarsi su imali vremena da razmisle, a prvi rezultati su se pojavili odmah. Odluka Ališera Usmanova da prebaci kontrolu svojih kompanija (Megafon, Metalloinvest) u Rusiju jeste znak da su najpametniji oligarsi rizikovali i dobili. Usmanovu se može samo zavideti, obzirom da su njegovi finansijeri još letos probili na kinesko tržište.

Veoma neočekivani primer dobrog poteza jeste vlasnik AFK Sistema, Jevtušenkov. On je imao sve predispozicije da postane Kodorovski 2, kao i mnogi drugi. Ipak, Jevtušenkov se „prebacio“ za samo par meseci, dok Kodorovskom nije bilo dovoljno ni 10 godina u zatvoru.

Zanimljiva je njegova tvrdnja koja se nije dopala Zapadu, a koju je nedavno izjavio povodom dolara:

„Ovo je veštačka situacija, koja je napravljena u panici i koja će se povući u februaru ili martu, nakon čega će dolar pasti i ponovo povećati jaz sa evrom. Potrebno je samo malo sačekati. Ako neko u panici pribegne dolaru, izgubiće… pozovite me ponovo krajem marta-početkom aprila da pričamo o ovoj temi. Tek tada ćete shvatiti da sam u pravu“.

Drugu izjavu, Vladimir Jevtušenkov dao je o vladi i državi:

Aleksandar Gamov (KP): Ne gajite nimalo prezira prema vlastima, ako sam vas dobro razumeo?

Vladimir Jevtušenkov: Šalite li se? Država i ja smo u istom sosu, zašto bih je prezirao?

Jevtušenkov je shatio kakav oligarh treba biti u ruskoj državi, a svi oni koji misle da su „van granica“, „iznad države“ i „iznad zakona“ uskoro će ostati bez svoje imovine, odnosno imovine za koju su smatrali da je njihova.

Evo kako Herman Gref opisuje skoriju rusku budućnost:

„Prema mojim kalkulacijama, po ceni od 45 dolara po barelu nafte, Rusija će morati da ostvari otprilike 3 triliona rublji rezervi u 2015. godini. To znači da će vlada kapitalizovati banke i povećati udele u njima, a banke će kupiti industrijska preduzeća i pretvoriti ih u finansijsko-industrijske grupe. Čitava ekonomija će tada biti država“.

U realnosti, u pitanju je eliminacija neefikasnih vlasnika. Cena nafte ne igra ama baš nikakvu ulogu.

Prosto je došlo vreme da poslovna zajednica Rusije napravi izbor: ukombinovati interese sa interesima države ili suprotstaviti interese interesima države.

Pametni oligarsi odlučili su se da podrže stabilizaciju rublje, da započnu sa izbacivanjem dolara i da potvrde svoju odanost državi tako što su dali kontrolu Rusiji. Ovo će biti veoma česta pojava u 2015. godini.

Hajde da uzmemo kompanije Severstal i Mechel kao primer:

Mordašov (vlasnik Severstal-a) je odabrao pravi put u političkom kontekstu. On redovno prodaje prihode u stranim valutama, ne nakupljajući ih.

Veruje se da će Severstal dobro poslovati.

Zjužin (vlasnik Mechel-a) nije odabrao pravu stranu. Da konkretizujemo:

„Banka je 30. decembra 2014. godine poslala formalni zahtev za isplatu duga i kamate od 16 milijardi rublja koji je u vidu dva kredita isplaćen kompaniji Singapore Trading Mechel Carbon (Singapur) Pte Ltd. Isti zahtev je 7. januara poslat kompanijama Mechel Trading AG i Mechel Carbon AG u Švajcarskoj, u kojem se zahtevala isplata dugova od 47 milijardi rubalja, odnosno 16 milijardi rubalja. VTB banka je potvrdila navedene tvrdnje i dodala da namerava da naplati čitav dug kompanije Mechel“.

Lako se da uočiti da državne banke izazivaju bankrot kompanije Mechel kao odgovor na odbijanje saradnje od strane Zjužina. On od vlade ne može više da očekuje ništa.

Kako navodi Gref, država koristi ekonomsku i geopolitičku situaciju i kroz državne banke kreira finansijsko-industrijske grupe po cenu onih koji se nisu uklopili u novi ruski kapitalizam.

Nije teško primetiti da je Kremlj trenutno u sukobu sa Zapadom i da se Rusija na Zapadu nikad neće tretirati kao jednaka.

Sve to ima svoje ekonomske posledice.

Krajem godine se od Rusije može očekivati potpuno nova država u kojoj će država povećati svoju ulogu u ekonomiji po cenu uništavanja oligarhije koja nije htela da ujedini svoje interese sa interesima države.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI9 komentara

 1. Gale says:

  Putine, zgazi ih sve!

 2. Pravdaa says:

  Bravo za takvog patrijockog vođu.

 3. miroslav says:

  a mi cemo naseg da pozajmimo Porosenku da dok on vodi drzavu,ovaj cemu sve sredi u ekonomiji jer Vucic je veci carobnjak cak i od onog amerikanca Saksa!!!!

 4. ARTILJERAC says:

  Tako se vodi država i narod a ne kao naši slepci.

 5. Steva says:

  Upravo to je znak za brigu naroda i drzave.Samo zbog takvog stava,ce Rusija izaci kao pobednik iz ove,(njoj nametnute)krize.Rusi su hemogen i patriotski narod,zato im nemoze niko nista.Nije to Srbija,pa da se kupi za saku dolara.Zasto Vucic nije pozvao svoje oligarhe,Miskovica i druge da naprave nesto za Srbiju i srpski narod,jok lakse je narodu smanjiti plate i penzije,koje su svakako ispod svakog minimuma.Polomi noge (Vucic),jureci u EU,i izdade nacionalne interese za nista,a ovoj EU,davno istekao rok za upotrebu.Mada se ta EU "demokratska birokratija"u Briselu,bori iz petnih zila da taj rok produzi,ali to je jednostavno nemoguce.Neznam odakle Vucicu toliko "hrabrosti",da pocenjue grcku vladu,bez razlike kakvaje,Grci su je izabrali na demokratski nacin.Mozda samo zbog toga,sto su imali muda da kazu,stop EU ucenama i pljacki grckog naroda.

 6. Apis says:

  Mi svaki dan slušamo ko je koliko izdao i pokrao Srbiju. Nema ni jednog čoveka na bilo kojem komandnom mestu u firmi i državi da nije pokrao i izdao. Da smo sudili i osudili bar jednog ne bi se isto ponavljalo u nedogled. Vučić kao hapsi a sve za kamere i ličnu promociju jer narod očajnički želi doživeti mrvu pravde. Od toga hapšenja verovatno nema ništa ili će biti plaćanje odštete tajkunima. Ako je za pravdu nek uhapsi kolegu Nikolića koji je kupio diplomu i tako sa najvišeg mesta dao primer i poruku mladima. A tajkune je trebalo postrojiti ispred kalašnikova pa ih ljubazno zamoliti da opljačkano pola vrate državi pola legalizuju. Vučić otima od penzionera da ,,spase državu" e nema joj spasa sa takvim vladarima. Nama je jedina nada Šešelj ako Bog-da da preživi i možda još 3 Srbija i Dveri. Tako je bar za sada.

 7. Predrag says:

  Ako je sve tako kao što piše, onda slava Putinu još jednom! Što se nas tiče, mi smo odavno izgubljeni u prostoru i vremenu.. Ko da natera naše tajkune, sve kriminalce koji su se obogatili u tranziciji(dokazati, pa osuditi), narko klanove..da vrate državi (narodu) imovinu)..Nema ko očigledno, sve prazna priča. Kriminal nam decenijama dolazi glave, i to je glavni problem a nemako da reši.

 8. Predrag says:

  Trebalo bi početi od početka...Probiti čireve da istekne gnoj..Prvo otvoriti sve što se može od arhiva BD. Naravno, ono što ne ugrožava nacionalnu bezbednost. Fizički ukloniti sve u policiji (komandni kadar) koji je kriminalizovan,ili degradirati da ako hoće da ostanu u službi mogu biti portiri i sl. Srbijom odavno šetaju mnogi ratni zločinci (radnici i saradnici DB) koji su razna zla (svim narodima) činili po nalogu između ostalog i NATO..znači, trgovina sa neprijateljem, izvršavanje zločina po nalogu (Račak, Markale, Srebrenica, Vukovar..). Takvima ne dopustiti da završe život na slobodi. To su prvi koraci koji se moraju uraditi, samo ne znamo kada.

 9. pravda says:

  EU Rok trajanja 31.12.2014. Napomena potrosacima Posle isteka roka proizvod bacite u DJUBRE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *