ПУТИН ОТВОРИО КАРТЕ, а то значи само једно…

PUTIN OTVORIO KARTE, a to znači samo jedno…

15 juna 2019

Ovo je drugi put da ruski predsednik Putin, na globalnoj sceni, kaže da Federalna rezerva više ne zaslužuje status i privilegiju “svetske rezervne valute” koja omogućava neograničeno štampanje valute.

Prvi put je spomenuo da je zapravo rekao da je to pretnja ruskoj nacionalnoj bezbednosti.U govoru na Međunarodnom ekonomskom forumu, u Sankt Peterburgu, “ruskom Davosu”, predsednik Putin je ponovo potvrdio svoj stav u vezi sa Federalnom rezervom i njenom međunarodnom ulogom. Ne bi trebalo dozvoliti “svetskoj rezervnoj valuti” da, u ovim vremenima, uživa status koji ima. Apsolutna zloupotreba moći, prekomerna dodeljena moć i sposobnost da se čitava nacija stavi u okove, upotrebom valute koja čak ni nije njihova sopstvena, joj nikada nije trebala biti dozvoljena, ali došlo je vreme da se ovaj sistem raspusti.

U govoru na plenarnoj sednici, Putin je optužio Vašington da želi da “proširi svoju nadležnost na ceo svet”.

„Ali ovaj model ne samo da je u suprotnosti sa logikom normalne međunarodne komunikacije. Glavno je to da ne služi interesima budućnosti. ”

Rusija je bila, i očigledno jeste, spremna da u globalnoj trgovinskoj razmeni koristi sistem kripto valutu, osiguran zlatom. Kada čovek priđe mikrofonu i kaže svetu – “Najvažnije je da on (američki dolar) ne služi interesima budućnosti”, a istovremeno najavljuje da Rusija, zajedno sa Kinom, radi na mehanizmu globalne trgovinske razmene van dolara, pa, morali biste biti prilčno naivni da ignorišete te reči.

Business Times je takođe preneo:

Promene u globalnoj ekonomiji “zahtevaju prilagođavanje međunarodnih finansijskih organizacija i preispitivanju uloge dolara koja se … pretvorila u instrument pritiska jedne zemlje na ostatak sveta”, rekao je Putin .

Onda je rekao:

Šef Kremlja – čija je zemlja pogođena brojnim sankcijama SAD – više puta je kritikovao globalni finansijski sistem koji je uspostavio Vašington nakon Drugog svetskog rata.

Da budemo jasni o efektu sankcija protiv Rusije. Ove sankcije, koje su trebale da unište Rusiju, su zapravo učinile da njihova ekonomija bude jača, otpornija i sada je na putu dugoročnog rasta. Predsednik Putin je pozdravio sankcije tako što se jednostavno okrenuo narodu i Rusiji, finansirao sledeći set projekata i Rusiju učionio samoodrživijom. Sankcije više ne funkcionišu, a Federalne rezerve, američki Trezor i zapadni saveznici su upozoreni.

I tako globalni plan za kontrolisano rušenje SAD-a ulazi u sledeću fazu, u kojoj se dolar napušta od strane većine sveta kao mehanizam rezervne valute i zamenjuje se novim, globalnim sistemom kripto valute koji kontroliše MMF. Bez greške, potezi Rusije i Kine da uklone dolar su tačno u skladu sa onim što globalisti žele.

Sadašnji trgovinski rat koji Tramp nudi je savršen žrtveni jarac za kraj dominacije dolara. Resetovanje bi trebalo da se desi, ali bankarske elite žele da se uvere da neće biti okrivljene za patnju koja će biti prouzrokovana.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI27 komentara

 1. persida says:

  Daj Boze da Putin ovo stvarno misli, ali delo je uvek vaznije od misli. Predjite, Tovaris Putin, sa reci na dela i osajdarite laznu valutu zvanu dolar.

  • Zoran says:

   U Rusiji postoji riljaliti programi, nudili Bikovicu d audje. P{utin....stavili nekog da glumi zapadu protivnjika....

 2. Miraš says:

  Nama ova varijanta najviše odgovara uz uslov da zvanični Beograd ne žuri i ne potpisuje istorijski sporazum sa Prištinom, tačnije sa Kosovom. Ako bi USA dolar prestao da bude instrument pritiska države SAD na ostatak sveta, tj. prestao bi da parizitira i održava svoju vrednost na ostatku sveta, tada bi jedna od posledica bila da državi SAD postalo bi preskupo da finansira tolike vojne baze širom sveta uključujući i Bondstil. Smanjila bi se vojna pretnja na naš račun. Zatim smanjile bi se i ekonomske ucene EU na naš račun jer u tom slučaju države članice EU morale bi da ozbiljno vode računa da dolar koji opada ne odrazi se loše na njihovu ekonomiju. Ne bi imale vremena da nas ucenjuju i uslovljavaju.

 3. Miraš says:

  Takodje NATO kasa ubrzo bi postala prazna. Uglavnom nestao bi SAD-NATO vojna pretnja i EU ne bi imala vremena ni da misli o nama, a kamoli da nas ekonomski ucenjuje i uslovljava.

 4. Slobodanka says:

  Jedino ne odgovara nam ono što je ranije "najpametniji" odradio na osnovu famoznog briselskog dogovaranja. Njegov redosled poteza je jako loš po Srbe na KIM. Stvorio je uslove da mogu što više da gnjave i dave preostale Srbe na KIM i na taj način će nas provocirati, a treba vremena da skomola USA dolar, zatim SAD-NATO i EU.

 5. teoretičar says:

  Pa ne jedemo mi samo gole krofne. Kad ima, namažemo i pekmezom. Tako i ovi naši junaci. Prvo, Kina ima globalnu ekonomiju i bori se bez milosti da je zaokruži pa makar po sveta pocrkalo. Ako nekom nije jasno, globalna ekonomija i moć jedne zemlje podrazumeva da ta zemlja radi, izvozi i uvozi a ostale zemlje da prodaju sirovine za još niže cene od proizvoda globalne sile. Ucenjene su, ruše im tržište jeftinom robom proizvedenom jeftinom radnom snagom ili visokom tehnologijom. Mas produkcija je proizvod Zapada, a to je skoro isto kao da sam rekao Amerike, mada se tu ugurala i Nemačka. Kina je sledila uz svesrdnu pomoć Amerike i Amerika je plandovala sve dok se Kina nije malo uzdigla i počela da radi isto što i Amerika. Tamo gde uđe Kina sa finansijama, znači dolazak njenih radnika i slična sranja, ili u najmanju ruku, proizvodnja te države se gasi. Dakle, Kina kupuje tržište a to se zove investiranje. Ako Kina ima tržište jedne države, ona vam uvozi i prodaje robu a proizvodnja te države crkava. Kina još uvek nije tako aktuelna u Srbiji, kao što su to Nemačka ili Slovenija i Hrvatska. Ali biće. Izuzimajući Hrvatsku, tri ostale države su globalno orijentisane. Tipična mas produkcija koja uništava deo sveta koji nije u stanju da je ima a i ako jeste, onda biva napadan vojno. Tu je Amerika velemajstor. Eto, mali uvod za ono što hoću da kažem a ima i dodatak. Isto sranje se događa kada uđe MMF. MMF možda nije plod FEDA ali jeste ista familija globalističkog urušavanja država. MMF to radi parama, bez bombi ali svejedno ruši državu u koju uđe, rušeći njenu proizvodnju.

  • Slobodanka says:

   Mnogoljudne ekonomije tj. Kina, Indija i ima još takvih zemalja u saradnju ali i u utakmicu sa od nje tehnološki razvijenijim svetom jedino tako su mogle da udju - po osnovu svoje jeftine radne snage. Ali vremenom neke od njih poput Kine značajno su osvojile i tehnologije i ušle su u svet razvijenih zemalja. Kina je prilično ispoštovala I (prvi) zakon društvene reprodukcije po Marksu koji govori o značaju proizvodnje sredstava za proizvodnju, a mi smo taj zakon zaboravili. Taj Marksov zakon itekako poštuju u grupi G-7, o u G-20, a reč je o industrijski razvijenim zemljama i uglavnom o kapitalističkim zemljama, koje sve žestoko kritikuju i napadaju komunizam i socijalizam. Objasni to licemerje.

   • Slobodanka says:

    i u G-20, umesto "o u G-20"

   • teoretičar says:

    Jeste licemerje, ali to Zapad sve više koristi kao pragmatično sredstvo razvoja. Zvuči malo verovatno, ali samo naivnima. Kapitalističke države su mnogo uložile u razvoj i standard svoga naroda, što mi svi izbegavamo da vidimo ali volimo da se ubacimo tamo. To se zove emigracija. Znači, deo Zapada je oduvek bio ispred komunizma što je komuniste strašno nerviralo, pa čak i mene kada sam bio dete ali te ideje visokog standarda se i ne računaju kao komunističke, mada su želja svakog čoveka na planeti. Eto, kapitalisti pojedinih država sveta nisu propustili činjenicu da je dobar i visok standard neophodan za radničku klasu. Daj mu standard, ne budi alav i radnik će ti to vratiti izuzetnim trudom. Američki radnik je jedan od najvećih i najpedantnijih radnika na svetu, nasuprot slike koju nam davao komunizam naših lidera. Bukvalno, rade ko konji ali i plaćeni su za to. Pola komunističkih radnika je takođe radilo ali kao marva. Da su imali viši standard...Eto vam san svakog radnika na svetu. Ostvaren u Americi bez licemerja. Nekima jeste važno KAKO su to kapitalisti razvijenih država uspešno odradili i još uspešnije zadržavaju taj nivo standarda radnika, ali radniku koji radi to "kako u detalje" nije važno. E, to je već klizav teren pa ne bih dalje i o tome.Na primer, Amerika polako uvodi neke veoma dobre komunističke ideje zdravstvenog osiguranja i takvih korisnih stvari koje mogu da se uklope u kapitalizam, ima podosta. U Americi zvezda petokraka je opšte primenjena jedino ne sme biti komunističko crvene boje. Teksas koristi petokraku cigla boje, na drugim mestima to je plava boja i sl. Sve boje osim jarko crvene i trula višnja boje. Sve je u razvoju ali kažem, u nekim stvarima je Amerika prevazišla komunizam. U zadnjih 20 godina pa čak i malo više, Amerika je ostvarila veće slobode svojih radnika nego što je komunizam ikada imao. Ljudi se raspravljaju sa policijom satima bili u pravu ili ne i policija po zakonu mora da bude strpljiva. Dobro, ne treba ovo shvatiti bukvalno. U komunizmu je milicajac bio zakon. Jednom sam napisao da će jedna od tih visoko razvijenih kapitalističkih država biti prva prava komunistička država. Sve više imam utisak da sam pogodio vrlo blizu centra. Dakle ta kritika komunizma i socijalizma je taktičko strateška, da se malo našalim, jer i komunizam i socijalizam su imali više ljudske pravde i topline nego bilo koji kapitalizam što je opet jako bolelo kapitaliste. Nažalost, pokazalo se da većina komunističkih država nije imala dovoljno razvijenu ekonomiju da bi platila tu toplinu. Ako se sećate Marksa i engelsa, onda se sećate da su oni pisali dosta o tome da ekonomija mora biti visoko razvijena. Koristi Zapad dosta Marksovih i Engelsovih ideja, čak i ne znajući da je Marks o tome pisao i maštao. To je teren ko je prvi - koka ili jaje.

    • Slobodanka says:

     Zaboravili ste kolike su naše plate i penzije bile npr. početkom 80-tih u odnosu na ondašnju DM. Nama su namerno okrenuli sat unazad (ratom, sankcijama, itd.) da u Evropi (koja prerasta u EU) ne bi postojao uspešan model socijalističke privrede. Američki autori su baš to često navodili kao razlog zašto je razbijena Jugoslavije. A na to dodati još posebnu ćar koju su ostvarili od privatizacije, tj. od kupovine naših firmi i resursa.

 6. teoretičar says:

  Sada Kina (i Rusija, jel tako)žele da se pridruže MMFu na putu upotrebe kriptovalute. Taj put Putina je poznat odavno. On je pre jedno pešes godina ili manje, izjavio da je deo ruskih državnih rezervi koji je tada iznosio oko 450 milijardi dolara, uložen u MMF fond jer je to najisplativije(Putinove reči uz 100 milijardi dolara u MMFu). Sdruge strane, pritisnuta FED sankcijama, dakle Rusiji su ukinuti međunarodni kratkoročni ekonomski krediti od FEDa, a od MMFa Rusija ne želi da zajmi, Rusija se okrenula Kini kao svojevrsnom MMFu. Nije šija nego vrat. Sklopljen je (ili sklepan) ugovor sa Kinom da Kina prihvati deo izvoza sirovina koji je Zapad sankcionisao i Kina je prihvatila uz uslove. Putin je ispunio sve uslove, jer nije imao drugo rešenje. Dao je Kini gotovo sve već dva veka sporne pogranične teritorije i jedan broj Rusa je to veče zaspao u Rusiji a probudio se u Kini. Nadalje, dao je Kinezima deo teritorije na verovatno 100 godina, gde će Kinezi raditi sa svojim narodom i tamo je vrlo brzo useljeno 100000 Kineza. (Jer vam nešto liči na dogovor Tita i Envera Hodže?) Cena sirovina koje je Kina bez reči prihvatila? Pa pre sankcija Rusija nije povećavala izvoz sirovina u Kinu jer Kina nije htela da plati tržišnu cenu. A kada je Putin hitno otrčao do Pekinga, Kina je prihvatila. Znači, cena nam je jasna kao dan. Nije to samo Rusija. I Iran tako sarađuje sa Kinom. I sada Kina i zamislite, Rusija podržavaju pravila MMFa o kripto valututama da sruše dolar? Pa ne jedemo mi sve bez fila. Trebali su nam nafilovati pa da zažmurimo.

  • Slobodanka says:

   Vest kaže samo toliko da uvodi se novi globalni sistem kripto valute koju/koje bio kontrolisao MMF i da se napušta SAD dolar kao rezervna valuta. Izvini, ali neka institucija mora da kontroliše medjunarodni finansijski sistem. Minimum preko 90 država (stari podatak), a sada moguće je da je taj broj država još veći, koristi kredite od MMF-a. Ne možete odjednom srušiti i zatvoriti postojeći MMF, a gde bi onda te zemlje zavisne od pozajmljivanja novca nastavile svoje finansiranje. Nekakav MMF treba da postoji, a u kojoj meri i kako će njegova dosadašnja pravila biti korigovana to su posebna pitanja.

  • teoretičar says:

   Slobodanka, ispuštate iz vida da je to globalna finansijska organizacija i kao i sve globalno, uključujući i današnju poluglobalnu Kinu, bukvalno i radikalno proizvod Zapada pod vođstvom Amerike. Oni teže da uvuku sve države u MMF krug. Koliko država je u SVIFTU? Ne znam, ali mislim ceo svet. Ko je stvorio svift? Kada čujete kako neko kaže "To nije po Međunarodnim zakonima Međunarodne Zajednice" onda vam ostaje samo da se nasmejete. Te Zakone i Zajednicu je stvorila Amerika, ali Rusima ne smeta da se pozivaju na nju. Na stranu naša današnja navijanja da Kina i Rusija sruše Ameriku i dolar. To možda bude ali ne treba da vas iznenadi ako to rušenje bude rukovođeno iz Amerike. Shvatate? Ako se tako nešto dogodi, budite spremni da Amero zameni dolar, ali sa više snage i potpuno nov i svež. Šta će u tom slučaju uraditi države koje svoje rezerve drže u dolarima? Mogu da se obese. Druga važna stvar o kojoj ne razmišljamo previše, Amerika ne štampa dolar samo za svoje potrebe, nego i za potrebe država koje su finansijski jake i drže rezerve u dolarima. Te države upumpaju svake godine svoje debele milijarde u Američki finansijski sistem da bi ga održale jer u suprotnom - one su izgubile rezerve preko noći. To upumpavanje ide preko MMFa, Feda i direktno banaka američkog finansijskog sistema. To upumpavanje vrše i Rusija i Kina i redovno Japan, Saudijska Arabija, Nemačka, Indonezija, Britanija...Posle toga amerika slobodno naštampa godišnje tih nekoliko hiljada milijardi i kaže da joj je dug porastao. I svi sagnu glavu i ćute. Takav odnos koji danas vlada u svetu finansija, nije u stanju da sruši dolar. Što se tiče Indije, niste potpuno u pravu. Ona jeste iskoristila svoje ogromno stanovništvo, ali je to sve poluuspešna kopija i na nekom nivou Kine u vreme pravljenja Kine atomskom silom, kada su imali šaku riže za svakog drugog stanovnika dnevno. Indija je potpuno druga priča i još uvek nigde ne spada. Društveni život u Indiji je, ajd da lupim, 50%još uvek na nivou pećina. Opet, ne bukvalno, jer Indija zaista spada u regionalnu velesilu. Još da nije neprijateljske Kine na severoistoku, bila bi kotirana mnogo više.

 7. teoretičar says:

  Dodatak sam već skoro sav napisao, ali da ga dopunim. Rusija ulazi u kolo sa Kinom a kolo vodi ćerka FEDa koja se zove MMF. Pa ne misli neko da FED i MMF imaju dva tate i dve mame. Nemaju. To je isti MMF koji je srušio i opustošio mnoge države za koje znamo i mnoge za koje još ne znamo. U tom patosu na kome MMF igra kolo je i Srbija kao jedna daska i Grčka kao jedan od stubova na kome su daske. Kako je Grčka uspela da se zaduži maltene nepovratno? Nemam pojma. To je stvarno čarolija koja se događa i Srbiji. Kako je Argentina bez problema proglasila sve svoje dugove MMFu ništavnim, to jest, proglasila bankrot države i niko je nije ni taknuo, ali se Argentina ipak nije oporavila? Pa nije, ali ipak...Argentina plaća ponovo svoje dugove. Nije uspelo jer je i nova Argentinska taktika pala u vodu i posramljena zakucala ponovo na vrata MMFa. I sada se setite Putinovih reči kome je dao 100 ruskih milijardi da bi dobio visoku kamatu. Ko je tu kamatu zaradio MMFu? Pa razne Srbije, Grčke, Argentine...Gde se Kina i Rusija ubacuju? U čije kolo? Zaključak . Rusija će niti tako opljačkana da više niko neće hteti ni da je napadne. Trenutno je intenzivno pljačkaju Nemačka i Kina ali Rusija u tome uživa. Ne tone. Ima smao jedan problem. Rusija izvozi samo sirovine u te države. Da ne spominjem ponovo šta je moja učiteljica nas učila kada smo bili deca o državama koje samo prodaju svoje sirovine i poluproizvode. Kina? Pa ne znam. Ali mi neke stvari ne izgledaju dobro. Čuj, zlatna kripto valuta? Komedija. Čije zlato će da odleprša u zlatne kripto banke? Pa ne znam. Gde su zlazne kripto banke? Pa ne znam. Znam gde nisu ali nije ni popularno da to kažem niti politički korektno. Naš narod je je dobrim delom jako osetljiv na takve nekorektne izjave. Ali se neće buniti ako povučem paralelu. Evo saću. FED i MMF su u istoj vrsti odnosa kao Amerika i NATO. Međutim, nevezano za moj komentar, Vebtribune i Fakti imaju običaj da umeću svoje ideje u prepisane članke tako da ponekad ne raspoznajete šta je lice a šta mejkap. Kao na starletama usne.

  • Slobodanka says:

   "Rusija izvozi samo sirovine u te države. Da ne spominjem ponovo šta je moja učiteljica nas učila kada smo bili deca o državama koje samo prodaju svoje sirovine i poluproizvode." - Učiteljica je govorila o značaju industrijskog razvoja jer najveće zarade računaju se tokom industrijske prerade i pripisuju se finalnom proizvodu. Ali Rusija značajno izvozi gas i naftu (energente). Gas se koristi za grejanje, znači on je i finalni proizvod te Vaša kritika otpada. Izvezena ruska nafta još jedino može da se preradjuje u rafineriji i jedino se može proveriti u ćijem su vlasništvu rafinerije, dakle i izvezena ruska nafta prilično brzo ide u potrošnju. Od nje se ne prave rezervni delovi, konstrukcije, aparati ili mašine, avioni i kamioni, ne pravi se od nje složeniji industrijski proizvod koji bi u sebi nosio značajno veću zaradu za industrijskog proizvodjača! Dakle u pogledu izvoza ruskog gasa, nafte i uglja (energenata) vaša kritika nema smisla.

   • Slobodanka says:

    Da li Vi shvatate značaj energenata u današnjem svetu? Naše KIM ima velike rezerve uglja koje mogu da se eksploatišu u narednih 200 godina. A da ih nema naša zemlja bi bila manje privlačna za napad gledano očima američkih lopovista-imperijalista.

    • robokap says:

     Imaš ugalj ali nemaš vodu koje će pokretati te turbine.Da nije reke Ibra i brane Gazivode znaš kad bi radile elektrane Kosovo A i Kosovo B.Nikad Sruši Gazivode i ugasio bi obe elektrane.Misliš da Lab i Sitnica imaju dovoljan dotok vode za ove elektrane.POJMA TI NEMAŠ O ČEMU PRIČAŠ:

     • Slobodanka says:

      Znam o čemu govorim. Amerikanci sada u svetu ratuju i za rudno blago. Šta Amerikanci traže u Avganistanu? Avganistan je veoma važan kao raskrsnica puteva u tom delu Azije ali je i jedna od najbogatijih država sveta, posmatrano iz perspektive zaliha ruda i drugih prirodnih resursa. Avganistan ima istražene velike zalihe litijuma, gvožđa, bakra, kobalta i zlata. Prirodne zalihe litijuma u Avganistanu u novčanom ekvivalentu mogu da se izjednače sa prirodnim zalihama nafte u Saudijskoj Arabiji. Avganistan takođe ima bar dve milijarde tona rude gvožđa, a zalihe gasa se procenjuju na bilion dolara. Čuveni avganistanski smaragdi su najkvalitetniji na svetu i čistiji su od kolumbijskih, a dijamanti su bolji i kvalitetniji od afričkih. U poređenju sa njim i ovaj deo Srbije i Balkana: Kosovska Mitrovica-Niš-Sofija, zatim na jug prema Kumanovu Skoplju i Solunu je veoma važna raskrsnica puteva. Osim toga i Kosovo je bogato rudnim blagom.

  • Slobodanka says:

   Ovde se radi o tome kako će se ponašati ubuduće MMF, kakvu će ulogu imati, ako izgubi rodjaku FED.

 8. Velika Metla says:

  Dolar je pretnja vaskolikom dunjaluku,sem naravno ne zapadnim fašistima.

 9. CikaKure says:

  Gospodo.... dok svi mi zivime preko svije mogucnosti i kreditiramo svoj zivot kao kupci i pozajmljicari nekih para dotle je moguca kontrola MMF-a. sveta preko dolara. Naime niko nas negoni da uzimamo kredite da bi izgradili neku supu neku vikendicu a da negovorim o letovanju na PUMP. Dotle smo svi prodate duse i sa nama se lako upravlja kad i dokle smo u kreditu. Nista drugo neradi ni MMF. Osim sto se sve naplacuje u dolarima$. Pogledajte malo nazad dali je neko od nasih dedova uzimo kredite za sva ova navedena luksusna sra..a. Da prostite ne nisu zato sto su imali vise obraza i bili daleko iskreniji prema sebi i drugima. Danas da se moze brat btata bi ZA:::::o da prostite ze novac a kamoli za neki navodno fasisticki besni Mercedes ,Audi, ITD. Nase potrazivanje za luksuzom je dovelo do stanja u kom smo sada, kad nikom stojko vise nije valjo kad sve ono sto je bilo pozitivno sada ga vise nema. Nevelicam socijalizam ali je bio daleko pravedniji daleko humaniji sistem od danasnjeg. Tako da gospodo draga neznam cemu burno raspravljanje o necemu kad se prvo covek to jest mi treba da uhvatimo za nos pa da pitemo sebe jel nam MMF i dolari potrebni????

  • teoretičar says:

   Čika Kure, vaš stav o našim pohotnim željama je potpuno ispravan. Kamo sreće da nas je više takvih kao vi. Međutim, te pare koje narod uzima kao kredit, NISU pare MMFa. To su pare vlasnika banaka. To ne znači da MMF nema svoje banke preko kojih podmeće kredite lakomislenim ljudima, ali to ne ruši državu. Ruši pojedinca a takvih nikada nema toliko da se ta propast proširi na ceo narod. Državu ruši birokratski alavi aparat koji zajmi pare od MMFa u ime države i stavlja pola u svoje džepove. To jest, država finansira svoj administrativni glasački deo parama koje pozajmljuje za navodni razvoj državne ekonomije a ne uloži u ekonomiju. Kada prvi put to uradi, čarobno kolo propasti te države je zaigralo. MMF to zna i jedva čeka da se nastavi. E, tek nakon nastavka narod strada jer džava počinje da ga cedi radi isplate kredita MMFu.

 10. teoretičar says:

  Ima jedna osnovna istina koju ispuštate iz vida. To za šta se koriste "finalne" sirovine u Nemačkoj i Kini a uzete su po daleko nižim cenama od tržišnih je malo šire polje, mada su i tržišne cene podložne manipulisanju Zapada, o čemu Rusija mora da vodi računa a ne da gleda samo trenutnu korist baveći se rasprodajom svojih sirovina. Uostalom, zbog trenutne koristi i rasprodaje sirovina za daj šta daš je propao i SSSR. Lek je da se država mora razviti toliko da kada cena sirovine padne ispod ekonomski potrebne cene, država prepolovi izvoz sirovina. Shvatate? Tako Amerika radi i štiti svoje naftne i gasne izvore. Ako poljska i Nemačka dobiju kroz neko vreme američku naftu i gas, to nikada neće biti manipulisana cena, nego ona cena ispod koje Amerika neće dozvoliti izvoz. To se zove domaćinsko gazdovanje. Između ostalog i to je jedan od stubova moći Amerike. A pošto su Rusi precrtali gotovo sve iz Amerike, čak i drumske reklame i imena firmi, mogli bi malo da precrtaju i ono što bi im zaista pomoglo. Stgneš kaiš odmah a ne da srlja u propast, pa kad propadneš kao SSSR, onda svi stegnu kaiševe na minimum. Ќasno! Znači, i pored izvoza sirovina, SSSR nije opstao a Rusija danas se približava tome putu. Te sirovine dala majka priroda Rusiji i učinila je bogatom sirovinskom državom. Ne samo da rasprodaju za daj šta daš kada im muka, nego da razviju svoju državu i podignu svoju industriju i najzad, standard svoga naroda na nivo Zapada. Jel Rusija to uradila u zadnjih, slobodnih 3/4 veka? Nije a svi smo galamili "bar da Rusija ima mir jedno 100 godina". Pa ima ga! Zašto Rusija nije to uradila? Zašto je Rusija bila PRISILJENA da rasproda državno narodna bogatstva lopovima i kriminalcima oligarsima a danas niko nesme ni da pisne protiv njih kada oligarsi ta bogatstva rasprodaju svakome ko da pare? Niko nije toliko opljačkao Rusiju kao oligarsi. Njih je inicirao Zapad i posle raspada SSSRa Rusija nije imala nikakve mogućnosti da izbegne katastrofalnu privatizaciju i spusti svoj narod na nivo od pre 100 godina. Bila tuga posmatrati.

 11. teoretičar says:

  Dakle, gde je ta zarada Rusije od sirovina koje se ne mogu više prerađivati? (Usput, za vašu informaciju, nafta se upotrebljava za mnoge druge stvari a ne samo kao gorivo. Služi kao sirovina za proizvodnju plastike). Zašto u Rusiji vlada mafija po drumovima i gradovima? Zašto je u Rusiji korupcija nezakonita i haotična? Niko i ni jedna država ne može da izbegne korupciju, ali je stave u zakonske norme i tako je kontrolišu. Onda se ne zove "korupcija" nego ima zakonska imena i svi znaju gde je i šta je. I naravno, plaća porez. Rusija nije čak ni to uspela da odradi. Rusija je nakazna kopija kapitalističkog sistema Amerike. Isključivo Amerike. Žao mi je ako izbegavate da vidite kako ruski narod živi i šta mu rade oligarsi. Ne krivim Putina ama baš ni najmanje. Uradio je za jedan život više nego što se iko nadao. I ja sam bio oduševljen i danas sam, ali era Putina je završena. Nažalost u Rusiji ima tih problema toliko, da im treba bar 10 Putina u nizu da ih reše. Putin je uspešno odradio ono osnovno. Vojna industrija je neverovatno dobro razvijena i pružila je koliku toliku stabilnost za dalji razvoj Rusije. Ali koliko će Rusija uspeti u tome, veliko je pitanje zbog masovnih pljački na visokim nivoima. To su oligarsi. Ljudi kojima se Zapad podmuklo poklonio i bez puno muke izvukao iz Rusije preko oligarha više od par hiljada milijardi. Ako se tu doda i neproverena, ali ogromna količina para izvučena odmah nakon raspada SSSRa, pljačka Rusije u zadnjih 40 godina je bila epskih razmera. Bankari Zapada su bili zapanjeni na količinu para koje su uplaćivane u Zapadne banke posle raspada SSSRa. A nastavilo se još žešćim tempom sa oligarsima. Od tako naglog i ogromnog odliva para niko ne može da se oporavi niti uspravi tek tako. Odakle te pare? Pa od sirovina. Za vreme SSSRa pare su se sakupljale baš od izvoza sirovina i već tada nisu bile dostupne državi, jer je deo državnog aparata baš i držao te pare ispod slamarice. Tajni računi komunista. NE ocenjujem komuniste na osnovu toga šta je vrh komunističkih država radio. Dakle, gubiti sirovine na takav način je put u katastrofu a ne oporavak. Vi imate i danas oligarha koji su pobegli sa parama iz Rusije ali još uvek Rusi ne smeju da im oduzmu ruske izvore, a parama oligarha u bankama Zapada ne mogu ni da priđu. Dakle, slika nije previše ljubičasta. Čak šta više, preovladava siva boja. Evo vam još jedna jasna činjenica ali nije baš toliko javna niti medijski previše obrađivana pa ljudi ne uspevaju da vide i tu stranu medalje baš najjasnije. Rusija je danas napadnuta sa dve strane. Jedna strana je Amerika i Nemačka, druga strana je Kina. Nemačka i Kina uvoze sirovine iz Rusije nemilosrdno od čega Rusija samo preživljava i razvija svoju vojnu industriju, a Amerika smatra da Kina i Nemačka ne zaslužuju ruske sirovine u tolikim količina jer te sirovine, po shavatanju Amerikanaca, pripadaju Americi. To je interni sukob Nemačke i Amerike a Kina je deo tog sukoba kao što je i deo sukoba globalno uspostavljene američke ekonomije sa već oformljenom, mada ne i tako snažnom kao američka, globalnom ekonomijom Kine. Imate ispred sebe sledećih 20 godina da to shvatite. Ja sam to shvatio još pre 15 godina, pa iako ne potpuno, sasvim dovoljno.

 12. CikaKure says:

  teoreticar---hvala na detaljnom i informativnom potporom informacija----- zelim da dodam jedno jos oko cega se neprica mnogo naime $ kao rezervna deviza je od 44 god. to se netreba zaboraviti da od onda amerikanci koji su onda realno videli okoncavanje 2 svetskog rata a i naravno posedovanje A-bombice je ucvrtstilo njihovu poziciju poslovanja. Mozda je naivno misliti da Rusija nesto pozitivnije u ekonomskom smislu misli odigrati nenenen. Svi ti Oligarhi su imali povezanosti sa ZAPADOM. I sad govoriti da Rusi nesto drugo hoce ne. Nista oni nece da nesto oce podigli bi svoju finalnu proizvodnju, a ne samo izvoz sirovina. tu su jako ograniceni i propaceni kao i mi jedino sto jos kod njih postoji ogroman strucno tehnoloski kadar koji je iz vremena SSSR-a. Naime netreba zaboraviti da rusija ponovo ulazi stopama carevinske rusije iz 19 - 20 veka gde su ruski plemici i posednici bili te ideologije da treba zadrzati ropstvo seljaka. To je na neki nacin skoro do danas. Ja zelim da neko u rusiji shvati da samo finalnim proizvodima se dolazi do poverenja gradjana a POVERENJE gradjana jeste novac kojim placamo i nista drugo. Ukoliko nemamo poverenja dolazi kao kod SLOBE kad sam kupovo 3 kile paprika za 3 kile DINARA. Jos jedno da dodam da je otvaranje toboz nekih karata sto naslov kaze nije nikakvo otvaranje neko pokusaj uzimanja igre sto vec drugi igraju.

  • persida says:

   Rusijom vladaju jevrejski bankari i tu nista nije promenjeno niti ce se ista menjati. Putin je potkacio Abramovica i Berezovskog, ali je sve druge ostavio, on ne moze nista protiv bankarske mafije.

 13. A akoM says:

  Ako sam dobro shvatio,Rusija i Kina predvode-uvode umjesto obezvređenog dolara kao svjetske valute,uvode novu valutu,kriptovalutu s zlatnom podlogom-garancijom,Daklen realnom vrijednošću!Zato kupuju i nakupovali su hrpe zlata!Ali,ne zaboravimo da i USA ima puno zlata,svoga i tuđeg,u"Federalnim"rezervama,itd.!A o Rotšildim i ostalim glavnim privatnim bankarima da ne govorim,jer su već desetljećima sakupljali zlato!Tako da zamjena obezvređenog dolara novom kriptovalutom s zlatnom podlogom-garancijom,najviše odgovara onome tko ima najviše zlata,a to su USA i najveći privatni bankari-bogataši,a koji su na Zapadu!Pa zapravo u novoj preraspodjeli financijske moći,Rusija i Kina rade ne samo u svoju korist,nego i u našoj korist USA i najvećih privatnih bankara i bogataša,znajući to ili ne znajući,pitanje je sad0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *