ПУТИН ПОРУЧИО АСАДУ: Имаћете сву помоћ Русије – и војну и политичку!

ПУТИН ПОРУЧИО АСАДУ: Имаћете сву помоћ Русије – и војну и политичку!

21 октобра 2015

pptJltVITsst8AqRHGaZe1HiCA6KiKvOПредседници Русије и Сирије Владимир Путин и Башар Асад имали су дуг разговор у Москви.

Размотрили су ток руске војне операције у Сирији, борбу против терориста у Сиријској Арапској Републици и различите аспекте билатералних односа.

Путин се захвалио Асаду што је прихватио позив Москве да допутује упркос сложеној ситуацији у Сирији.

Током разговора Асад је изразио наду да ће Сирија -захваљујући помоћи Русије – успети да победи тероризам.

Путин је истакао да је Москва спремна да пружи сву могућу помоћ не само у борби против терориста, већ и током политичког процеса у тој земљи. При том, по речима руског лидера, свако војно дејство подразумева даље политичке кораке.

„Заједнички циљ свих нас треба да буде оно што сиријски народ жели да види у будућности своје земље” — казао је Асад. Путин је такође нагласио да одлучујућу реч у решавању ситуације у Сирији треба да има искључиво народ Сирије.

Он је додао да је Москва отворена за сарадњу са земљама које су заинтересовање за мирно разрешење конфликта на Блиском Истоку.

Председник Сирије је у разговору с Путином изразио наду да ће Москва и Дамаск наставити да заједно обнављају његову земљу како с економског, тако и с политичког аспекта.

Путин је изјавио да Сирија трпи огромне губитке водећи борбу против терориста сама, али да у последње време остварује озбиљне резултате на том плану.

По Асадовим речима, да нема помоћи Москве, терористичке снаге на Блиском Истоку заузеле би још већу територију у региону.

„Тероризам који се проширио у региону, да није било Вашег деловања и Ваших одлука, заузео би много веће просторе и проширио би се на још већу територију” — казао је сиријски председник.

Путин је нагласио да на територији Сирије против владиних снага ратује најмање четири хиљаде држављана република бившег СССР.

„Нажалост, на територији Сирије, с оружјем у рукама против владиних снага ратују и држављани република бившег Совјетског Савеза, њих је око четири хиљаде, минимум. И ми, наравно, не можемо да дозволимо да се они, након стицања ратног искуства и идеолошке обраде, појаве на територији Русије” — додао је шеф руске државе.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u