ПУТИН ПОРУЧИО АСАДУ: Имаћете сву помоћ Русије – и војну и политичку!

PUTIN PORUČIO ASADU: Imaćete svu pomoć Rusije – i vojnu i političku!

21 oktobra 2015

pptJltVITsst8AqRHGaZe1HiCA6KiKvOPredsednici Rusije i Sirije Vladimir Putin i Bašar Asad imali su dug razgovor u Moskvi.

Razmotrili su tok ruske vojne operacije u Siriji, borbu protiv terorista u Sirijskoj Arapskoj Republici i različite aspekte bilateralnih odnosa.

Putin se zahvalio Asadu što je prihvatio poziv Moskve da doputuje uprkos složenoj situaciji u Siriji.

Tokom razgovora Asad je izrazio nadu da će Sirija -zahvaljujući pomoći Rusije – uspeti da pobedi terorizam.

Putin je istakao da je Moskva spremna da pruži svu moguću pomoć ne samo u borbi protiv terorista, već i tokom političkog procesa u toj zemlji. Pri tom, po rečima ruskog lidera, svako vojno dejstvo podrazumeva dalje političke korake.

„Zajednički cilj svih nas treba da bude ono što sirijski narod želi da vidi u budućnosti svoje zemlje” — kazao je Asad. Putin je takođe naglasio da odlučujuću reč u rešavanju situacije u Siriji treba da ima isključivo narod Sirije.

On je dodao da je Moskva otvorena za saradnju sa zemljama koje su zainteresovanje za mirno razrešenje konflikta na Bliskom Istoku.

Predsednik Sirije je u razgovoru s Putinom izrazio nadu da će Moskva i Damask nastaviti da zajedno obnavljaju njegovu zemlju kako s ekonomskog, tako i s političkog aspekta.

Putin je izjavio da Sirija trpi ogromne gubitke vodeći borbu protiv terorista sama, ali da u poslednje vreme ostvaruje ozbiljne rezultate na tom planu.

Po Asadovim rečima, da nema pomoći Moskve, terorističke snage na Bliskom Istoku zauzele bi još veću teritoriju u regionu.

„Terorizam koji se proširio u regionu, da nije bilo Vašeg delovanja i Vaših odluka, zauzeo bi mnogo veće prostore i proširio bi se na još veću teritoriju” — kazao je sirijski predsednik.

Putin je naglasio da na teritoriji Sirije protiv vladinih snaga ratuje najmanje četiri hiljade državljana republika bivšeg SSSR.

„Nažalost, na teritoriji Sirije, s oružjem u rukama protiv vladinih snaga ratuju i državljani republika bivšeg Sovjetskog Saveza, njih je oko četiri hiljade, minimum. I mi, naravno, ne možemo da dozvolimo da se oni, nakon sticanja ratnog iskustva i ideološke obrade, pojave na teritoriji Rusije” — dodao je šef ruske države.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *