ПУТИН: РУСИЈА СПРЕМНА ДА СА АМЕРИKОМ ПРЕГОВАРА О KОСОВУ! Александар Боцан Харченко пренео веома важну поруку Kремља!

ПУТИН: РУСИЈА СПРЕМНА ДА СА АМЕРИKОМ ПРЕГОВАРА О KОСОВУ! Александар Боцан Харченко пренео веома важну поруку Kремља!

25 августа 2019

Русија је спремна да се укључи у преговоре о Kосову уз САД и подржи позицију Србије! Ову поруку званичне Москве и председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина пренео је њихов амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко.Што хитнији дијалог

Порука руског дипломате стиже у време када се на Србију појачавају притисци Запада, посебно Вашингтона, да се што пре реши питање Kосова. Након последње посете председника Вучића Њујорку и састанка са државним секретаром Стејт департмента Мајком Помпеом, постало је јасно да Америка и даље има веома чврст став када је у питању решење косовског проблема. То се огледа и у ‘препоруци’ да финални споразум треба да води ‘међусобном признању Kосова и Србије’. Истовремено, САД инсистирају и на што хитнијем обнављању дијалога Београда и Приштине.

Боцан-Харченко поручује да је Русија спремна да се, на захтев Србије, укључи у дијалог и подржи решење две стране које би било у складу са међународним правом.

– Русија жели да се што пре поново успостави дијалог Београда и Приштине, а уколико Србија то затражи, Москва ће је подржати у оквиру међународног права – поручио је Александар Боцан-Харченко.

Он је додао да ће Kосово наставити да подржава Србију и у СБ УН, који би требало да потврди финални договор.

– Редовне дискусије о Kосову морају да се настављају и то је једно од питања у делокругу Савета безбедности УН. Зато је немогуће да Русија не учествује и не остане фактор решавања и неких одлука. Русија жели да помогне Србији и региону да постане стабилан регион сарадње, интеграције и мира и уверен сам да је дугорочна и међународно правна одлука, на бази компромиса Београда и Приштине, могућа и да би на крају требало да буде потврђена и одобрена од стране Савета безбедности УН – казао је Боцан-Харченко.

Према његовим речима, Русија ће наставити војно-техничку сарадњу са Србијом како би се ојачала безбедност у региону.

– Нико неће бити на штети због тога. Србија ће појачати своју одбрану, без икакве штете и претње за комшилук и регион. Москва полази од тога да је одбрамбена политика суверена ствар сваке земље. Сфера је осетљива, доста компликована, и индустрија је компликована, сложена и модерна. Русија је сад на врхунцу производње, квалитет је изванредан. Имамо интересовање више земаља света. И овде желимо праведну конкуренцију, без политизације, ми смо против наметања – предочио је Боцан-Харченко.Потребан баланс

Стевица Деђански из Центра за међународну сарадњу оцењује да Русија пажљиво балансира своју позицију и интересе Србије.

– Русија све време пажљиво балансира свој став и своје интересе са интересима Србије, али тако да не поквари ни своје позиције у међународној заједници. Ако САД имају жељу да се укључе у разговоре о Kосову, Русија овим изјавама показује да је спремна да буде противтежа и да поштује институцију дијалога, те да ће се држати међународног права. То видимо и по позивању на поштовање Резолуције 1244, прихватање међународног права, што је и оквир и основа Србије за преговоре – напомиње Деђански.

(Informer)

KOMENTARI4 коментара

 1. Cp6a says:

  Резолуција 1244? Хвала браћо на упорном подсећању. Наши политичари вредно решавају свакодневне проблеме народа и при томе морају да баратају огромном количином оперативних података. То би за нас из обичног народа било неиздрживо и немогуће. Зато смо им неизмерно захвални. Ако и забораве на неку резолуцијицу, немојте им замерити.

 2. Miraš says:

  SVE MI SE ČINI DA ĆE SE RUSI I SRBI RASTATI JEDNOM I ZAUVEK. Rusija može da postoji bez Poljske, bez Češke i Slovačke, bez Ukrajine, pa što ne bi postojala i bez Srbije. ... Krenuće Rusija kao od Rezolucije 1244, ali do kraja gde će stići podržavajući ovakvu srpsku vlast. Kažu da podržavaju poziciju Srbije tokom pregovora, ali tu poziciju predstavlja aktuelna vlast, a ne narod Srbije. Harčenko se ne libi da kaže da je na kraju MOGUĆA: "dugoročna i međunarodno pravna odluka, na bazi KOMPROMISA (!!!) Beograda i Prištine, i da bi ona na kraju trebalo da bude potvrđena i odobrena od strane SB UN. S druge strane SAD - njihova polazna tačka će biti ideja Srbije o korekciji granica, što takodje proističe iz "kompromisa". SRBI NISU NAROD koji daje Sve da bi dobio Nešto i to od Svoga! "Braća Rusi! sve više liče na varalice srpskog naroda.

 3. Miraš says:

  Broz je bio višedecenijski kreator ovakvog KIM, uvećavajući njegovu teritoriju za duplo, doseljavajući Albance i proterujući Srbe sa KIM. Od njegovog projekta i dan danas stradamo, a on je "bacio kašiku" još pre 4 decenije. Sad još ako Rusi uz "kompromis" dovrše Brozov projekat, onda bi to bila vrhunska i konačna izdaja srpskog naroda od strane Rusa i Rusije. Fakat je da Rusi i Rusija itekako mogu da postoje bez Srba.

  • Slobodanka says:

   "Kompromis" nije definisanog sadržaja i veličine. Njega (kompromis) moguće je da razni akteri vide različito i imaju neke svoje crvene linije. Amerikanci vide kompromis u razgraničenju, tj dozvoljavaju manju izmenu granica, zatim u medjusobnom priznanju Srbije i Kosova i konačno i najvažnije u trajnom ostanku američke baze na našem KIM tj. na njihovom tkzv. Kosovu. Haradinaj nije hteo nikakav kompromis pa je zato odlazeći političar. Nije jasno na kakav kompromis bi pristao zvanični Beograd. Nezamislivo je da Rusija vidi kompromis slično kao i Amerikanci te da na južnoslovenskom tlu ostane i to za trajno američka vojna baza. Na tako nešto ni najgluplji Rus ne bi pristao. To bi bila velika i štetna blamaža Rusije pred celim svetom, a ne samo pred Slovenima. Zatim šiptarski lideri sad pred izbore svi tvrde da nisu za ukidanje taksi, hoće kao i Haradinaj najpre priznanje. Ali kako oni vide Kosovo, da li oni imaju neki "kompromis" u rukavu? Da li "kompromis" POSTOJI DA BI SE ZBOG NJEGA RAZBIO ŠIPTARSKI SEPARATISTIČKI POKRET? Separatisti, bilo gde u svetu, po pravilu nisu sposobni ni spremni za kompromise. Da li je "kompromis" zrno razdora koje će razbiti nakaradno američko čedo-državu?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u