ПУТИН: РУСИЈА СПРЕМНА ДА СА АМЕРИKОМ ПРЕГОВАРА О KОСОВУ! Александар Боцан Харченко пренео веома важну поруку Kремља!

PUTIN: RUSIJA SPREMNA DA SA AMERIKOM PREGOVARA O KOSOVU! Aleksandar Bocan Harčenko preneo veoma važnu poruku Kremlja!

25 avgusta 2019

Rusija je spremna da se uključi u pregovore o Kosovu uz SAD i podrži poziciju Srbije! Ovu poruku zvanične Moskve i predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina preneo je njihov ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.Što hitniji dijalog

Poruka ruskog diplomate stiže u vreme kada se na Srbiju pojačavaju pritisci Zapada, posebno Vašingtona, da se što pre reši pitanje Kosova. Nakon poslednje posete predsednika Vučića Njujorku i sastanka sa državnim sekretarom Stejt departmenta Majkom Pompeom, postalo je jasno da Amerika i dalje ima veoma čvrst stav kada je u pitanju rešenje kosovskog problema. To se ogleda i u ‘preporuci’ da finalni sporazum treba da vodi ‘međusobnom priznanju Kosova i Srbije’. Istovremeno, SAD insistiraju i na što hitnijem obnavljanju dijaloga Beograda i Prištine.

Bocan-Harčenko poručuje da je Rusija spremna da se, na zahtev Srbije, uključi u dijalog i podrži rešenje dve strane koje bi bilo u skladu sa međunarodnim pravom.

– Rusija želi da se što pre ponovo uspostavi dijalog Beograda i Prištine, a ukoliko Srbija to zatraži, Moskva će je podržati u okviru međunarodnog prava – poručio je Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je dodao da će Kosovo nastaviti da podržava Srbiju i u SB UN, koji bi trebalo da potvrdi finalni dogovor.

– Redovne diskusije o Kosovu moraju da se nastavljaju i to je jedno od pitanja u delokrugu Saveta bezbednosti UN. Zato je nemoguće da Rusija ne učestvuje i ne ostane faktor rešavanja i nekih odluka. Rusija želi da pomogne Srbiji i regionu da postane stabilan region saradnje, integracije i mira i uveren sam da je dugoročna i međunarodno pravna odluka, na bazi kompromisa Beograda i Prištine, moguća i da bi na kraju trebalo da bude potvrđena i odobrena od strane Saveta bezbednosti UN – kazao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti vojno-tehničku saradnju sa Srbijom kako bi se ojačala bezbednost u regionu.

– Niko neće biti na šteti zbog toga. Srbija će pojačati svoju odbranu, bez ikakve štete i pretnje za komšiluk i region. Moskva polazi od toga da je odbrambena politika suverena stvar svake zemlje. Sfera je osetljiva, dosta komplikovana, i industrija je komplikovana, složena i moderna. Rusija je sad na vrhuncu proizvodnje, kvalitet je izvanredan. Imamo interesovanje više zemalja sveta. I ovde želimo pravednu konkurenciju, bez politizacije, mi smo protiv nametanja – predočio je Bocan-Harčenko.Potreban balans

Stevica Deđanski iz Centra za međunarodnu saradnju ocenjuje da Rusija pažljivo balansira svoju poziciju i interese Srbije.

– Rusija sve vreme pažljivo balansira svoj stav i svoje interese sa interesima Srbije, ali tako da ne pokvari ni svoje pozicije u međunarodnoj zajednici. Ako SAD imaju želju da se uključe u razgovore o Kosovu, Rusija ovim izjavama pokazuje da je spremna da bude protivteža i da poštuje instituciju dijaloga, te da će se držati međunarodnog prava. To vidimo i po pozivanju na poštovanje Rezolucije 1244, prihvatanje međunarodnog prava, što je i okvir i osnova Srbije za pregovore – napominje Deđanski.

(Informer)

KOMENTARI4 komentara

 1. Cp6a says:

  Rezolucija 1244? Hvala braćo na upornom podsećanju. Naši političari vredno rešavaju svakodnevne probleme naroda i pri tome moraju da barataju ogromnom količinom operativnih podataka. To bi za nas iz običnog naroda bilo neizdrživo i nemoguće. Zato smo im neizmerno zahvalni. Ako i zaborave na neku rezolucijicu, nemojte im zameriti.

 2. Miraš says:

  SVE MI SE ČINI DA ĆE SE RUSI I SRBI RASTATI JEDNOM I ZAUVEK. Rusija može da postoji bez Poljske, bez Češke i Slovačke, bez Ukrajine, pa što ne bi postojala i bez Srbije. ... Krenuće Rusija kao od Rezolucije 1244, ali do kraja gde će stići podržavajući ovakvu srpsku vlast. Kažu da podržavaju poziciju Srbije tokom pregovora, ali tu poziciju predstavlja aktuelna vlast, a ne narod Srbije. Harčenko se ne libi da kaže da je na kraju MOGUĆA: "dugoročna i međunarodno pravna odluka, na bazi KOMPROMISA (!!!) Beograda i Prištine, i da bi ona na kraju trebalo da bude potvrđena i odobrena od strane SB UN. S druge strane SAD - njihova polazna tačka će biti ideja Srbije o korekciji granica, što takodje proističe iz "kompromisa". SRBI NISU NAROD koji daje Sve da bi dobio Nešto i to od Svoga! "Braća Rusi! sve više liče na varalice srpskog naroda.

 3. Miraš says:

  Broz je bio višedecenijski kreator ovakvog KIM, uvećavajući njegovu teritoriju za duplo, doseljavajući Albance i proterujući Srbe sa KIM. Od njegovog projekta i dan danas stradamo, a on je "bacio kašiku" još pre 4 decenije. Sad još ako Rusi uz "kompromis" dovrše Brozov projekat, onda bi to bila vrhunska i konačna izdaja srpskog naroda od strane Rusa i Rusije. Fakat je da Rusi i Rusija itekako mogu da postoje bez Srba.

  • Slobodanka says:

   "Kompromis" nije definisanog sadržaja i veličine. Njega (kompromis) moguće je da razni akteri vide različito i imaju neke svoje crvene linije. Amerikanci vide kompromis u razgraničenju, tj dozvoljavaju manju izmenu granica, zatim u medjusobnom priznanju Srbije i Kosova i konačno i najvažnije u trajnom ostanku američke baze na našem KIM tj. na njihovom tkzv. Kosovu. Haradinaj nije hteo nikakav kompromis pa je zato odlazeći političar. Nije jasno na kakav kompromis bi pristao zvanični Beograd. Nezamislivo je da Rusija vidi kompromis slično kao i Amerikanci te da na južnoslovenskom tlu ostane i to za trajno američka vojna baza. Na tako nešto ni najgluplji Rus ne bi pristao. To bi bila velika i štetna blamaža Rusije pred celim svetom, a ne samo pred Slovenima. Zatim šiptarski lideri sad pred izbore svi tvrde da nisu za ukidanje taksi, hoće kao i Haradinaj najpre priznanje. Ali kako oni vide Kosovo, da li oni imaju neki "kompromis" u rukavu? Da li "kompromis" POSTOJI DA BI SE ZBOG NJEGA RAZBIO ŠIPTARSKI SEPARATISTIČKI POKRET? Separatisti, bilo gde u svetu, po pravilu nisu sposobni ni spremni za kompromise. Da li je "kompromis" zrno razdora koje će razbiti nakaradno američko čedo-državu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *