ПУТИН СЕ ОБРАТИО АМЕРИКАНЦИМА: Ако претите, прво израчунајте домет нашег оружја!

ПУТИН СЕ ОБРАТИО АМЕРИКАНЦИМА: Ако претите, прво израчунајте домет нашег оружја!

20 фебруара 2019

Русија треба да се креће само напред и да своје кретање убрза, поручио је руски председник Владимир Путин у обраћању Федералној скупштини Русије у којем је изложио кључне приоритете унутрашње и спољне политике земље.

Људи морају да осете промене, да се ситуација мења набоље,а главни задак је, истакао је Путин, да се сачува наш народ и да се подрже породице. Он је изнео читав низ мера за повећање наталитета, између осталог смањење пореза за породице с више деце. Предложио је и мере за смањење сиромаштва, побољшање здравственог система, образовања, као и економије. Издвојио је четири приоритета: раст продуктивности рада, повећање извоза секундарних роба, побољшање пословне климе, као и уклањање свих економских ограничења. Русија има историјску шансу да побољша услове за бизнис, а пре свега у области ИТ, додао је руски лидер.Он је истакао да би знање које је Русија добила приликом развоја новог оружја требало сада преусмерити на друштвену сферу — потребно су велики пројекти када је реч о развоју генетике, али и вештачке интелигенције.

Говорећи о спољној политици Русије, Путин је истакао да је Русија била и биће суверена и независна држава.

„То је просто аксиом, она ће бити таква или је уопште неће бити. Свима нама то треба да буде јасно и тога треба да будемо свесни. Русија не може да буде држава ако није суверена. Неке земље могу, Русија не.“

Градити односе са нама значи налазити заједничка решења и то у најсложенијим питањима, а не покушавати да се диктирају услови“, упозрио је шеф Кемља.

Приоритети наше спољне политике су апсолутно отворени: то је јачање поверења, борба са заједничким прретња,а ширење сарадње у свим обласитима, рекао је Путин. Истакао је такође да је Русија спремна да настави напоре за постизање договора са Јапаном под обострано прихваљивим условима, као и у обнови нормалних политичких и економских односа са ЕУ.

Посебно осврнуо на односе Русије са Сједињеним Државама, нагласивши да је најакутније питање иступање Вашингтона из Споразума о ракетама средњег и краћег домета.

САД је требало да поштено објасне тај свој потез а не да измишљају оптужбе на рачун Русије да би оправдале своје једнострано повлачење из споразума. Тако су урадили 2004. године, иступили из спорзаума о противракетној одбрани отворено и поштено, подсетио је руски председник. Он је упозорио да распоређивање америчких ракета у Европи угрожава безбедност и Русије и света у целини.

„Русија истичем не намерава да прва распореди прва такве ракете у Европи. Ако оне ипак буду произведене и распоређене на европском континенту, а САД имају такве намере, то ће веома погоршати ситуацију у сфери међународне безбедности и створити претњу за Русију, јер неке класе ракета могу да стигну до Москве за 10-12 минута. У таквом случају бићемо принуђени, наглашавам принуђени да размотримо узвратне и асиметричне мере. Шта то значи: рећи ћу данас директно и отворено да свима буде унапред јасно: Русија ће морати да изгради и распореди типове оружја које ће моћи да се употребе не само против територија са којих буде долазила непосредна опасност за нас него и против територија где се налазе центир доношења одлука о примени ракетних комплекса који су за нас претња“, рекао је Путин.

Он је подробно изнео и планове за јачање руских оружаних снага. Рекао је и да су покренуте серијске производње система „Авангард“ и „Сармат“, упоредивши значај изградње „Авангарда“ са изградњом првог вештачког сателита.

Најновија оружја „Пересвет“ и „Кинџал“ показала су своју ефикасност, а успешно испитивање прошао је и „Буревестник“, док ће „Посејдон“ биту спуштен у воду у првом кварталу ове године, прецизирао је Путин.

Он је представио и нове типове наоружања, између осталог и хиперзвучну ракету „Циркон“.

„Има брзину девет махова, домет више од 1.000 километара, у стању је да погађа циљеве како на мору, тако и на копну. Њена примена предвиђена је са носача на мору, серијских и бродова, као и подморница које се граде за високопрецизне ракете типа ’Калибар’. То јест, све ће то за нас бити без трошкова. Наглашавам да ће две-три године пре рока оружаних снагама бити предато седам нових подморница“, прецизирао је он.

Руски лидер је истовремено поручио да Русија хоће равноправне и пријатељске односе са САД и да никоме не прети.

„Нисмо заинтересовани за конфронтацију и не желимо је, али наши партнери не примећују како се и којим темпом мења свет. Настављају своју деструктивну и погрешну политику, превише обузети идејом о својој изузетности“, рекао је Путин и додао:

„Имају права да мисле како хоће, али умеју ли да рачунају? Вероватно умеју. Нека израчунају домет и брзину наших перспективних система наоружања. Само молимо, нека прво израчунају, па тек онда нек доносе одлуке које могу створити додатне и озбиљне претње за нашу земљу и свакако ће донети до узвратних мера од стране Русије чија ће безбедност бити поуздано и безусловно заштићена.“

„Спремни смо на разговоре о разоружању, али нећемо више куцати на затворена врата, упозорио је руски председник и позвао партнере да схвате неопходност равноправног дијалога о тој теми“, закључио је руски председник.

(Спутњик)

KOMENTARI4 коментара

 1. Milan says:

  Bar tako je izgledalo da SAD u sledećem koraku želi da razoruža sve države proizvodjače raketa srednjeg i malog dometa medju kojima su Kina, Iran, itd. Ako bi u tome uspeli to bi omogućilo rast njihove vojne nadmoći u svetu a time i ekonomske i političke i to unipolarne prevlasti u svetu, a na bazi već postojeće američke vojne sile. Samo u startu ovo izlaženje iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa najpre je ozbiljna pretnja za Rusiju a i za atlantske partnere SAD-a u Evropi. U startu da li su očekivali da Rusija na ovo nema spreman konkretan materijalni tj. vojni odgovor te da će moliti SAD i još Rusija neće imati kud nego nagovaraće Kinu i Iran itd. da se povinuju američkim zahtevima te da i oni odustanu od proivodnje takvih raketa. Medjutim istog dana kada je SAD izjavila da izlaze iz tog Sporazuma Rusija je isto izjavila da izlazi. To znači da Rusija ima konkretan neverbalni odgovor za takvu pretnju, nije poklekla kako su očekivali i neće to uraditi ni ubuduće. Posle ove Putinove izjave iz SAD-a biće novih ekonomskih sankcija za Rusiju, a sigurno ima prostora gde bi još mogli da udare. Treba imati u vidu da sve ekonomske sankcije koje se sada donose izvan SBUN da one imaju težinu objavljenog rata - ekonomskog rata. Puno toga sada zavisi od stava Rusije i puno toga se lomi preko Rusije. Bog im dao zdravlja, duha i uma.

 2. A akoM says:

  Da,Rusija ima urana i tehnologiju,pa nije loše da između ostalog, ima i 10.000 ili možda 20.000, ili možda 30.000 A-bojevih glava na raznim nosačima,pa ako bude napadnuta da sve sumnjivce A-poklopi,pa kad je bal,nek je maskenbal!Pa nek sumnjivci i agresivci onda stvaraju svoje planove,pa nek ih probaju ostvariti!

 3. Dani says:

  Šta to znači: reći ću danas direktno i otvoreno da svima bude unapred jasno: Rusija će morati da izgradi i rasporedi tipove oružja koje će moći da se upotrebe ne samo protiv teritorija sa kojih bude dolazila neposredna opasnost za nas nego i protiv teritorija gde se nalaze centir donošenja odluka o primeni raketnih kompleksa koji su za nas pretnja“, rekao je Putin...OVAJ DEO MI SE NAJVISE DOPADA!!!

 4. Milica says:

  Zivio Putin i Rusija, a nama Srbima ostaje da se borimo protiv dacica, vucica, djilasa jeremica...sinonimi za izdaju KiM i Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u