ПУТИН ЗАЧЕПИО УСТА ЗАПАДУ: Русија задржава право да помогне Сирији и Асаду

ПУТИН ЗАЧЕПИО УСТА ЗАПАДУ: Русија задржава право да помогне Сирији и Асаду

27 октобра 2018

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас након самита о Сирији да не постоји војно решење сукоба у Сирији.

Он је додао да ће реализација споразума Русије и Турске о сиријском Идлибу омогућити да се спречи хуманитарна криза.

„Наш циљ је био да се обезбеди прекид ватре, а имали смо и прилику да разговарамо о политичком решењу. Криза у Сирији постала је међународни проблем. Астана је постала модел за нас, овде смо наставили своје напоре и потврдили наше мишљење да се сиријски проблем не може решити војним путем. Сви морају да се боре за то да се ова трагедија у Сирији заврши. Мислим да смо на овом самиту дали конкретан импулс за то. Позивам друге земље да подрже ове напоре“, рекао је Ердоган на конференцији за новинаре након самита одржаног у Истанбулу.Он је додао да Турска неће толерисати присуство терориста у Сирији близу својих граница.

„Наставићемо борбу против тероризма“, рекао је Ердоган новинарима.

Овај мултилатерални самит лидера о Сирији дао је импулс за завршетак сиријске трагедије, додао је турски председник.

Ердоган и Путин су на самиту обавестили Француску и Немачку о реализацији напора Русије и Турске за решавање ситуације у Сирији, истакао је Путин и додао да очекује од Турске да што пре обезбеди повлачење опозиције из демилитаризоване зоне у Идлибу.

Руски преседник је навео да Русија задржава право да помогне Дамаску у ликвидацији терористичке претње из Идлиба у случају провокација.

„У случају да радикални елементи буду спречавали решавање овог задатка и вршили оружане провокације из зоне Идлиб, Русија задржава право да пружи ефективну подршку одлучним акцијама сиријске владе за ликвидацију тог упоришта терористичке претње“, нагласио је Путин.

„Полазимо од тога да стварање демилитаризоване зоне, као и саме зоне деескалације у Идлибу, представља привремену меру“, додао је он.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је самит о Сирији у Истанбулу одржан у пословној атмосфери и да је урађен озбиљан посао.

Он је нагласио да је усвојена заједничка изјава Русије, Француске, Немачке и Турске о решавању ситуације у Сирији. Ове државе су уједињене у томе да је решавање кризе у Сирији могуће само политичко-дипломатским средствима уз јединство земље.

„Сви учесници састанка слажу се у главној ствари — дугорочна стабилност у Сирији може се постићи само политичко-дипломатским средствима у потпуној сагласности са Резолуцијом 2254 Савета безбедности УН и строгог поштовања принципа јединства, суверенитета и територијалног интегритета Сирије“, нагласио је Путин.

Путин је на самиту о Сирији предложио да се подржи руска иницијатива за одржавање међународне конференције о решавању проблема сиријских избеглица.

„Предложили смо партнерима да подрже руску иницијативу о сазивању међународне конференције о сиријским избеглицама. Схватамо шта је с тим повезано, схватамо проблеме, али ако не будемо радили заједно, нећемо добити резултат“, истакао је руски председник.

Према његовим речима, стране су закључиле да треба размотрити сам концепт „хуманитарне помоћи“ и „притом имати на уму испоруке медицинске опреме, лекова, обнове инфраструктуре и водоснабдевања“.

Он је додао да је неопходно да се покрене рад Уставног одбора Сирије и да је дошло време за реформе у овој области.

„Потребно је да се обезбеди покретање активности Уставног одбора који је осмишљен да разматра темељна питања будућег државног система Сирије“, рекао је Путин.

„Треба узимати у обзир и одлуке усвојене на конгресу о сиријском националном дијалогу у Сочију. Такав одбор несумњиво би требало да признају као легитиман све сиријске стране“, закључио је руски лидер.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је говорећи на заједничкој конференцији за медије рекла да заједничка изјава самита о Сирији показује да њени учесници имају заједничке циљеве.

„Чињеница да смо успели да се договоримо о заједничкој изјави о важним питањима показује да постоји заједничка воља за решавање проблема“, истакла је Меркелова.

Немачка канцеларка је истакла да су се лидери Немачке, Француске, Русије и Турске обавезали да ће дугорочно одржавати примирје у Идлибу.

„Постоји обавеза да се учини све како би се спречиле даље хуманитарне катастрофе. Добра вест је да су Турска и Русија 17. септембра успеле да усагласе рад на примирју у Идлибу. Данас смо се обавезали да учинимо све како би оно постало чврсто и дугорочно примирје“, констатовала је она.

Француски председник навео је да је централни део расправе био ситуација у Идлибу.

„Јасно смо изјавили: војна офанзива режима и његових присталица ће довести до неприхватљивих последица у питањима безбедности и хуманитарне ситуације“, истакао је Макрон.

„Заједнички приоритет у Сирији је борба против тероризма, она ће се наставити у складу са поштовањем хуманитарног права“, рекао је француски председник Емануел Макрон.

Он је напоменуо да је „ово први рат у Сирији против терориста који нападају наше земље и доводе до смртоносних терористичких напада.“

Француска сматра да би уставни одбор Сирије требало формирати до краја године, рекао је француски лидер.

„Десет месеци након састанка у Сочију уставни одбор још увек није започео са радом. Зато бисмо хтели да без одлагања потврдимо жељу да се очекивани списак финализује до краја године и да ће се састанак одржати“, објаснио је Макрон.

Париз рачуна на споразум који су закључиле Русија и Турска за успостављање трајног примирја у региону Идлиба, навео је Макрон.

„Русија и Турска су пре неколико недеља закључиле споразум који се мора у потпуности реализовати. Данас су нам дата уверавања о овом питању. У нашој заједничкој изјави изразили смо жељу за успостављањем одрживог режима прекида ватре у региону Идлиба“, констатовао је француски председник.

Лидери Немачке, Русије, Турске и Француске, Ангела Меркел, Владимир Путин, Реџеп Тајип Ердоган и Емануел Макрон, држе заједничку конференцију за медије након самита о Сирији у Турској.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Budi Bog s nama says:

    Posle ukusnog prasenceta na samitu zaključili su to što su zaključili. Putin neda Asada, Keri seče vene jer tvrdi da Asad mora da ode, za sve su krivi teroristi koje je potplatio Izrael, i Asad je kriv što ima obilje resursa nafte i nijednu stranu firmu a takođe ni stranu banku u svojoj samostalnoj zemlji koju nisu mogli da pljačkaju sem da je napadnu te je stoga Asad neviđeni diktator. Ali i sam Putin gleda da se oslobodi od stranih pljačkaških firmi, oligarhije i stranih banak zbog kojih Rusija trpi. E jedino naš AV gleda da što više toga uvede u našoj zemlji po starom dobrom receptu koji je nasledio od prethodnih demokrata, pod geslom "Sve prodaj, porez ubiraj u državni budžet ga nabijaj." Zapad će naravno zadržati pravo da zadrži sankcije Rusiji. I Kuba je decenijama pod sankcijama ali po statistici kubanci su postali najzdraviji narod na svetu jer koriste narodne lekove i preparate, ne mogu da uvoze one sa zapada, interesanto ne?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u