ПУТИН ЖЕЛИ НОВУ ЈАЛТУ И ДОБИЋЕ ЈЕ: Сједињене Државе морају поново да поделе свет са Русијом – ЦЕО СВЕТ У ИШЧЕKИВАЊУ…

PUTIN ŽELI NOVU JALTU I DOBIĆE JE: Sjedinjene Države moraju ponovo da podele svet sa Rusijom – CEO SVET U IŠČEKIVANJU…

12 jula 2019

Poljski novinar Jacek Pržibilski je u svom novom članku napisao da “Putin želi novu Jaltu” i da SAD, kao pragmatična zemlja, može da pregovara sa Rusijom i liši Poljsku njene bezbednosne, tampon zone, za koju su Ukrajina i Belorusija tradicionalno služile.

U članku “Putin želi novu Jaltu”, Pržibilski predviđa da je “ublažavanje neprijateljstva na liniji zapad-rusija sasvim moguće”, jer se Amerikanci danas radije fokusiraju na konfrontaciju sa drugim neprijateljima, na primer, Kinom i Iranom.



“Varšavsko rukovodstvo treba da se priseti da iako Amerika voli demokratiju, ona je veoma pragmatična zemlja. Najverovatnije nas neće prodati Rusiji, ali u okviru “Jaltskog sporazuma 2.0”, Poljska može biti lišena tampon zone kojoj su Ukrajina i Belorusija tradicionalno služile “.

Jacek Pržibilski veruje da je “Zapad, sudeći po svemu, spreman da ponovo podeli sfere uticaja (sa Rusijom) ”. Kao potvrdu svoje teorije, novinar citira delove izveštaja od 150 stranica, pripremljenih po nalogu Pentagona za Združene komandante štaba SAD-a.

Autori dokumenta navode da Moskva “ima moralno pravo da kontroliše teritoriju istočne Evrope”.

Jacek Pržibilski je desetak godina radio u novinama Rzeczpospolita, putujući na misije u Irak, Avganistan, Čad, Izrael. Bio je i dopisnik u Vašingtonu.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI



6 komentara

 1. A akoM says:

  Novo razgraničenje Velikih mirnim putem?!?Veli naslov..."Nova Jalta"!Al je zaboravio da su Jalta i svi ostali sastanci razgraničenje,nastajali kao posljedica rata i bil nakon rata!Tako će biti i sada!

 2. RASPUCHIN says:

  "Jalta 2" je samo povratak na "Jaltu" jer su se u međuvremenu ameri i švabe malo zaigrali. I naravno Džej tj. papa i Vatikan. Dakle , ono što nas treba interesovati je povratak na stare granice (a koje su potvrđene Jaltom) po kojima je rijeka Soča granica izmeđi istoka i zapada , odnosno sfera uticaja i to još od starog vijeka. Nije džaba Putin posjetio Rusku kapelu na Vršiču i odatle posmatrao dalekozorom zapad. Ko tada nije shvatio njegovu poruku , sada bi mu trebalo biti jasnije šta je tada radio a samo je gledao preko granice da vidi šta mu rade komšije.

  • triglav says:

   ruska kapela nalazi se na severnoj strani planine goličice sa padinom prema istoku. ispred kapele gleda se manje više prema severoistoku. hm. a što se tiče granica ... vendeja je u francuskoj na obalama atlantika. kada u istoriji su bilo kakve granice išle po soči?

 3. persida says:

  Po novoj Jalti, Kosovo ce biti americko. Tada cete shvatiti koliko nas Rusi vole.

  • Ivana says:

   A Krajina i to proširena, Srpska Crna Gora, Republika Srpska, Stara Južna Srbija ( Makedonija) Srpsko na to si mislila Persida.

 4. petrovgrad says:

  Da ne preciziramo detalje, ali granica Slovena i Germana su Alpi, pa gde se ko nadje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *