ПУТИНОВ САРАДНИК „ЗАПАЛИО“ РЕГИОН: Нема ништа од договора са Албанцима, РУСКА ВОЈСКА У СРБИЈИ…

ПУТИНОВ САРАДНИК „ЗАПАЛИО“ РЕГИОН: Нема ништа од договора са Албанцима, РУСКА ВОЈСКА У СРБИЈИ…

24 децембра 2018

Директор руског Балканског центра за међународну сарадњу и сарадник Владимира Путина, Виктор Колбановски, тврди да руско војно присуство у Србији може да спречи војно заоштравање конфликта на Косову.

Та околност да је ситуација на Балкану била стављена на дневни ред заседања Савета безбедности РФ, одржаног17. децембра, сведочи о томе да дати регион улази у фокус интереса руске националне безбедности, пише руски експерт Виктор Колбановски за руску информациону агенцију ЕАДаилy. Осим војно-политичког проблема, везаног за ширење НАТО-а на Балкану, војно заоштравање косовског конфликта ће довести до масовног прилива избеглица, наглог пораста активности терористичких и екстремистичких групација, као и појачаног промета наркотика.Провоцирајући крвави хаос на Балкану, који може да доведе до распада саме ЕУ, Американци највероватније желе да ”очитају лекцију” сопственим европским савезницима, који не прате увек амерички курс и да утврде своје позиције у својству континенталног жандарма Европе. Али за Москву, за коју многе европске земље и даље остају важни, између осталог економски партнери, такав сценарио је потпуно неприхватљив. Зато косовски конфликт сада заузима посебно место у сфери интереса националне безбедности Руске Федерације.

Одлука о трансформацији Косовских снага безбедности у пуноправну косовску ”армију”, донета под покривитељством САД 14. децембраове године, у суштини је пуном паром покренула замајац заоштравања косовског конфликта.

Ипак, за сада још увек постоји могућност да се спречи директни сукоб српских војника са косовским Албанцима. Ради тога неопходно је формирање војно-стратешког паритета при којем ће било које оружане провокације косовоалбанских сепаратиста наићи на одлучни одговор српскеар мије.

Основни проблем састоји се у америчкој војној помоћи Приштини, а могуће и у директном мешању у конфликт НАТО војне групације на страни косовских Албанаца, као што се већ десило1999. године. При таквом негативном сценарију развоја догађаја српска армија неће бити у стању да изађе на крај са војним задацима одбране суверенитета и територијалног интегритета државе, који су на њуположени.

Ипак, из те опасне ситуације постоји излаз, којиће свести на минимум вероватноћудиректне војне интервенције САД и НАТО у потенцијално могућем регионланом конфликту.

Дати прилаз састоји се у постављању на територији Централне Србије руског војног контигента, који био осигурао оперативну контролу ситуације и помоћ спрским војницима у модернизацији и техничком осавремењивању оружаних снага земље. На данашњи дан америчка војна база Бондстил, која се налази на окупираној српској територији, постала је фактички центар припреме ударне песнице косовских Албанаца.

Руско војно присуство може да осигура Србији и региону војни паритет при којем распиривање војних конфликта од стране косовскоалбанских сепаратиста који имају покриће НАТО-а може да остави негативне последице за саме ратне хушкаче. Стварање војног баланса у Србији неопходно је као полазна тачка за даљу деескалацију косовског конфликта, као и за заштиту српских грађана, који живе на окупираним територијама.

Тренутно спољнополитичка служба ЕУ, уз подршку САД и НАТО инсистира на томе да руководство Србије потпише са Приштином такозвни ”споразум о свеобухватној нормализацији односа”, који би постао основа за пријем самопроглашеног Косова у НАТО, УН и друге међународне организације. Кретање Београда у зони западних захтева изазива раскол у српском друштву и огромно незадовољство Српске православне цркве. Митинзи са десетинама хиљада учесника који су одржани у Београду 8. и 15.децембра ове године очигледно сведоче о томе да је социјални конфликт у Србији прешао у отворене форме грађанског протеста.

Све ове српске унутарполитичке околности представљају неповољан фон за посету председника Русије Србији, на којој активно инсистира званични Београд. Ипак у данашњој ситауцији може да дође до кардиналног рестартовања односа ако званични Београд одлучно одустане од потписивања било ког вида сепаратних договора са косовским Албанцима и званично се обрати Москви са молбом о пружању војне помоћи, укључујући постављање руског војног контигента у Србији ради осигурња безбедности земље и региона.

(НСПМ)

KOMENTARI45 коментара

  • DUSKO says:

   KOLIKO JE LUD STVARNO NECE ! NESME OD ZAPADA KOJI GA JE DOVEO NA VLAST ! I KO JE SAD IZDAJNIK SVE JE JASNO KO DAN !!!

   • ralence says:

    Русија се брани на Косову сада као што се бранио СССР у Бгд. Марта 1941г. Иста политика проширења и освајања туђих територија кидише на границе Русије. Ништа се није променило у болесном Западном мозгу који да би преживио мора да се шири на Исток.

   • Sasha says:

    Ne samo da su nam scipetari zauzeli teritoriju, proglasili samostalnost... Na tudjoj grbaci su, Srbija treba da placa njihove dugove narednih 27 godina, dakle do 2041. godine, nekih 200 miliona evra, kako su pisale Novosti a i strana stampa je pisala o ovim obavezama Srbije.

  • Саша says:

   Да, баш тако. Нема ништа од тога, нема ништа од тражења помоћи, то се неће десити у овом нашем животу...

  • Saša says:

   DZABA! TACNO! Pa i da hoce, ici ce na izbore. Zuti ce mu pomoci da ima dovoljan broj i idemo opet...

  • Ivana says:

   Ne da neće nego brani svim silama poziva na dogovore sa šiftarima mada ga ovi vuku za nos celo vreme. Ljiga predlaže da podelimo naše sa šiftarima nema izdajnika do Vučića na celoj planeti.

 1. trikornjanin says:

  Recimo ovako: Iz nekog razloga svi predsednici Srbije posle Milosevica a zakljucno sa Vucicem utrkivali su se ko ce vise da izadje u susret nato paktu, amerikancima, nemcima i bog te pita kome jos sve. Da su se borili za ono sto je napisano u rezoluciji 1244 danas ih cela Srbije ne bi gledala kao izdajnike vec kao patriote (vazi za sve). Ako vec nama iz Srbije nije dozvoljen ulazak na Kosovo iako je to bilo predvidjeno navedenim dokumentom red bi bio da nam Rusija pomogne i posalje bar 500 vojnika koji bi umnogome stabilizovali situaciju, naterali kfor da se ne ponasa mangupski a siptare vrati na normalnu poziciju za postizanje dogovora - a moramo da se dogovorimo i zbog njih i zbog nas.

 2. milorad says:

  wups,presešće im vojska.Još sada ta tramp objavi demontiranje bondstila i žurkaaaa.

 3. pravda says:

  Hitno, Rusiji dati VOJNU bazu u Podujevu i u Subotici. Hitno Isterati NATO fasiste iz--- vojne zgrade.Molim Vas,ministar Vulin je na trecem a NATO fasisti na cetvrtom spratu.Ko NATO fasistima dade to pravo- OLOS JEDAN Braco Srbi,nebudemo li brata RUSIJU ljubili u ruku,NATO i EU FASISTE ljubicemo u dupe. Znam da je tesko ovo sprovesti zbog DOMACIH izdajnika,a ako IZDAJNICI budu neposlusni,onda sa njima u CORKU.Osuditi ih za izdaju drzave,pa dalje po zakonu,kao sto je radio TITO-Nemamo goli otok,ali imamo DUNAVSKDE ade pa da tamo tucaju kamen.Veruj mi dami je to docekati nebi zalio bilo sta......

  • Zoran says:

   Tesko onom koga rus brani. Pricao mi je deda sta su rusi radili kod nas u selu 45 god. Nemci su jos onda bili gospoda,i kulturni ljudi.

   • Zoran says:

    Da ti nisu bili Rusi Srbiju nije iamo ko da oslobodi od Nemaca. A branili te tada Amerikanci, tada prababa moje zene poginukla, ako i pradeda. Pa imas u Otpsisanima gde Prle i Tihi mole SAVEZNIKE da nam ne "pomazu" vise, izgibosmo svi.

   • Slobodanka says:

    U ratnim godinama i ekonomski se živelo teško, išla su i veća deca u nadnicu. Ti domaći banatski Nemci jednog mog rodjaka tokom rada udarali su sa iživljavanjem lancem po glavi, a ne zato što je on nešto pogrešno uradio nego iz čiste pakosti. Njegova jedina greška je bila što je bio sposoban, baš lep i naočit momčić. Umro je od posledica tакvog batinjanja u raspamećenom stanju i bez odgovarajućeg lečenja, a i baš dugo dugo je bolovao. Toliko o nemačкој "gospodi".

   • Velika Metla says:

    Зоран,ти ли си Чедо Јовановићу? Ти волиш држати гаће спуштене пред швабама,а? А твој деда зна да су БАШ Руси радили свашта у твом селу,је ли? Твој деда није прешао поток,а о свету да и не говорим! Знаш ли ти мамлазе да руским језиком сем Руса говоре сви остали народи који су били у тадашњем СССР-у? И твој деда зна да су ти који су говорили руским језиком су били БАШ Руси? Ајде мамлазе не сеХрендај! А могу се опкладити да ни "Зоран"ниси,него неки неуспели хушкач Срба на Русе! Таквих мамлаза сам се нагледао и начитао њихових писанлука и коментарлука!

   • Antonina says:

    Zoran, to su bili bolsevici, crvena zaraza,koja ruski narod imao za djubre! I isto tako se ponasali sa ruskim narodom, pljackali,ubijali, palili kuce, palili polja sa psenicom!Jer oni=bolsevici koji izdavali takve odredbe nisu bili rusi, nisu bili Hristianie! I sada postoji pitanje, da li oni koji su u vladi u Rusiji jesu li Hristianie? I treba li Srbiji druziti se sa takvom ruskom vladom? oprostite za greske u mom srpsrom

   • padre says:

    Bili i ostali kulturni, o tome postoje tzagovi širom sveta od Afrike pa do Evrope, svugde su gradili kulturne ustanove i radne logore za nekulturne lokalne stanovnike!

 4. Budi Bog s nama says:

  Američka vojska za albance, ruska vojska za Srbe, bilo bi i logično. Ah, tamante ih, što bi reko lala.

 5. Velika Metla says:

  Хоћемо две војне базе руске у Србији,и то близу нарко-центра "бондстил"!

  • Ranko says:

   Nije potrebna Ruska baza blizu bonstila,potrebnaje bilo gde u Srbiji odaklece moci da brani Srbiju i Republiku Srbsku.Zez bratske Rusije nemanam opstanka

 6. Velika Metla says:

  Не могу да се отмем утиску да је овај Колбановски јео буњике???!!! Каже да је Америка окупирала део територије,и каже да би званично требало позвати руску војску у Србију! Па ако је Америка окупирала србску територију и поставила ову однарођену власт,а јесте,КАКО ЈАДНИЧЕ ОЧЕКУЈЕШ ДА ТЕ СРБСКА ВЛАСТ ПОЗОВЕ! Ооооо,свашта и од овога аналитичара!

  • Slobodanka says:

   Ako Vučić ne pokuša da zatraži vojnu pomoć Ruske Federacije jasno je da mi sami nećemo izaći na kraj sa Šiptarima, SAD i NATO-om, a ni sa zahtevima EU. U toj varijanti on će potpisati gubitak Kosova i nastaviće sa procesom pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. Ali u toj varijanti Vučić je sigurno gubitnik jer Srbi u većini neće biti zadovoljni sa njegovim odgovorom u poznatim maniru "učinio sam sve što sam mogao i da to tako mora da bude". MI znamo da sve što je mogao podrazumeva i napravi ozbiljan poziv Rusiji sa ponudom da Rusija rešava sa što odrešenijim rukama ovaj naš ozbiljan problem. Ako to ne uradi GOTOV JE bez obzira ko ga je doveo na vlast. Ovo nije zbog naših emocija rusofilstva, nego zbog ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi naša država. Država nam je ponižena da ne može biti više, na zahtev EU i celog Zapada još samo da legnemo i prepustimo se eutanaziji.

   • Zoran says:

    Hocemo, izaci cemo na kraj i bez Rusa. Ovaj zapadni isprdak ce da prizna Kosovo. I prizano bi odavno, ali mu Zapad ni runku ne popusta, mora sve d aprihvati kako zapad hoce. I on ce to jednom da uradi. Vidis d amu tolerisu apsolutizam u Srbiji...to ni u vreme Tita niej bilo, a Sloab za njega cist demokrata.

    • Miraš says:

     Можда се и сам преломи јер имао је једном зачуђујући монолог, кукао је на сав глас до неба како Срби су непоправљиви и као такви греше па не воле такве "борце" као што је он, него воле своје славне војсковође и генерале.

    • Miraš says:

     Он зна да је готов ако све прихвати и на његову велику жалост зна да с њим или без њега десиће се заокрет. Много пута је предлагао ту ненормалну размену наше за наше да су већ и најглупљи схватили шта га мучи.

   • Velika Metla says:

    Слободанка,сами смо добрим делом дозволили да будемо понижени! Погледај ову назови опозицију која тобоже протестује у Београду ових дана! Нама држава угрожена,а они ми протестују због глупости! Није сада време да се протестује кад нам је држава угрожена! Имамо много,неупоредиво,већих проблема од "крвавих кошуља" Борка испрдка досовског Стефановића! Свака част ономе ко му је дао по лабрњи!

    • Slobodanka says:

     Predsednik SDS Boris Tadić orkestrira ovim protestom, a bio je predsednik Srbije u vreme kada je Ratko Mladić uhapšen i isporučen Hagu. U miru predati svoj vojni kadar na suđenje sudu veoma bliskom NATO-u, a SAD (NATO) je učestvovao u agresiji protiv Srba u Hrvatskoj, zatim u BIH i na kraju u samoj Srbiji. Pristao je Tadić na "kadija te tuži kadija ti sudi" i to u najgorem obliku. Hag je doneo presudu Mladiću sa ciljem da dokaže da su Srbi jedini krivci u ratu na prostoru bivše Jugoslavije, a ovamo povodom te presude svi se kunu u pomirenje. Šta zapravo spremaju, tj. kako će izgledati njihovo "pomirenje"? Region je u stanju zamrznutog konflikta, pokretači haosa su itekako prisutni i ako haos ponovo pokrenu zna se unapred da ustremiće se ponovo na srpski narod posebno u BIH, a i na KIM. Ne kevće poznati kukavni kuco iz Titograda uzalud na Srbe, nego čuva se unapred da on ne nastrada u eventualnoj budućoj turi. U suštini Titograd -mrcingrad je i dalje, uzalud su vraćali ime Podgorica.

     • Velika Metla says:

      Слободанка,извини,а ШТА си ти очекивала од нетјака Јуре Францетића и комуњарског кадра,Бориса Тадића? Питате ли се зашто се сав овај шљам "досовци" у свим и свакаквим агрегатним стањима излегао БАШ из комуниста? Па комунисти су у "брозославији" радили апсолутно све шта је ишло на руку западу,док је запад лајао на комунисте по систему "др*жте лопова"! Како је могуће да је западу комунизам био лош,а тај се исти запад уби од напора да сачува границе које су комуњаре исцртале,поготово границе које западу нису под контролом,као например украјинске границе?

      • Slobodanka says:

       On me i ne čudi, ali od naroda sam očekivala više. Nikola Aleksić je poznat po pozivima na tribine "Ko nas truje iz vazduha". Međutim meni se čini da mi umemo da zatajimo i bez oprašivanja, pa onda i to oprašivanje svima dođe kao "dobar izgovor para vredi".

       • Deda Micko says:

        Ja sam cuo da su hapsili Aleksica, klasicna namestaljka. Zna li neko sta se desilo, da li su ga pustili???

   • Antonina says:

    Kako je rekao veliki i pravi patriarh srpski Pavle, srbi su izgubili svoju zemlju na Kosovu jer nisu radjali decu!Tako da jedina nada da oduzete svoje zemlje radjanjem srpske dece! A vlada u Rusiji imaju svoje prljave interese prema Srbije!

    • Slobodanka says:

     Патријарх Павле јесте био блага душа, али ни он се није разумео у геополитику. Нажалост, и он је био нејачак у време када је за нас било веома критично. Није проблем Косова и Метохије настао само због тога што Српкиње нису рађале много деце као Шиптарке (Албанке). Да је ово проблем само између нас и Шиптара он би давно био решен. Од сва три велика јужна полуострва Европе стратешки гледано Балкан је најважнији због копнених путева који преко њега воде ка Турској и ка Блиском истоку. Затим по хоризонтали од Јадранског мора преко Албаније, Косова и Целог југа Србије, па преко Бугарске до Црног мора, дакле према јужном Кавказу и према Русији. Близу је и Ватикан а он вековима ради на томе да поред она два има и ово треће велико полуострво. Познато су и Османска освајања Европе, а и њима је требао овај простор. Када су у питању освајања света које су покретале водеће европске силе опет је било веома важно ко ће владати Балканом. Ово ни случајно није мање значајан простор нпр. као Скандинавско полуострво па да имамо дуге периоде мира као Норвежани. Најважнији део на Балкану је у четвороуглу Косовска Митровица - Ниш - Софија - Скопље. То је територија Косова и целог југа Србије и делимично Бугарске и Македоније. Косово и Метохија није простор који можемо поклонити и рачунати да ћемо после живети мирно и безбедно. То није као неки неважан део нашег имања без кога се може живети. КИМ је наша велика природна тврђава и ако је препустимо непријатељима она се окреће против нас. Прочитајте пажљиво текстове: "Проф. др Миломир Степић – Косово је тврђава Балкана, чувајмо зидине! 18/08/2017, затим Бондстил је доказ да су Американци читали Цвијића, можда и Степића, али их наш врх не чита - 24.05.2017. Не журите него отворите и мапе па упоређујте. Поздрав.

   • Antonina says:

    Slobodanka, nemate pojma koliko ruski narod sada ponizen i opljackan prema sadasnjoj vladi u Rusiji koja nista nebrine za ruski narod!

    • Slobodanka says:

     Не могу Вам сада све јавно и наглас рећи. Све што кажу Вама то итекако добро чују и снимају и Ваши непријатељи. Јако је важно да територија целе Русије сада буде добро заштићена. Као дете волела сам на мапи поглед на велику земљу у зеленој боји (због много равница је претежно зелена боја). Међутим сада схватам да ту велику "зелену" треба и бранити и економски одржавати и развијати. Осим у безбедност и војну индустрију Русија мора да улаже и у економски развој > у будућу економију. Затим због могућих већих финансијских поремећаја у свету мора да купује и златне полуге. Док тако мора да улаже на више страна, она нема штампарију да штампа новац без покрића као што то већ деценијама ради држава САД. Сналазите се, радите нешто допунски, нечег се одричите и будите добри у трпљењу. Молим Вас, не идите опет у оне ваше револуције. Револуционарни сценарио је једини сценарио преко ког могу да поразе и освоје Русију! Само потресима покренутим изнутра могу да Вас поразе и освоје Вашу земљу. Дипломирани економиста сам и добро познајем област међународних економских односа. Разумем величину данашњих изазова.

   • Zapadnjak says:

    Slobodanka?ako stvarno tako razmišljaš i još i pišeš onda o istoriji Srba i Srbije nemaš ama baš nikakvog pojma.A evo zašto ja to tako pišem,tvoja ali i mnogih ovde koji kao da nešto znaju teza je da Srbi(koje li gluposti)ne mogu izaći na kraj sa Šiptarima!Ženo!stavi prst na čelo pa se upitaj,jesam li ja normalna i šta je to što me tera da pišem ovakve nebuloze.Srbija danas ne da može da izađe na kraj sa tim razbojnicima nego i sa celim regionon ako bude potrebno.Ja znam šta tebe mući a i večinu ovde ,muči vas kuda da denete svoje sinove jel u Ameriku jel u Nemačku ako dođe stani pani,već viđeno 91.pa sve do 2000.godine kad su se počeli vračati da pljačkaju i rovare.Srbija,kolevka slobodarstva i otpora svakom ko joj stane na žulj,a da ne može sa tamo da nekažem kakvim šiptarima,pis,ženo.Zagrizite,povucite liniju i ako je potrebno svi do jednog pa da vidimo toga koji će zaleći.Pišete o nekim nakazama Kandičkama i Biserkovoj i ostaloj klapi,ti smradovi ne zaslužuju da ih se spominje,ali ti Slobodanka,što ne napišeš nešto o Tepiću,Savi Kovačeviću,Dobrici,o hiljadama mladih ljudi koji su kosti ostavili od Benkovca,Gračaca Okučana Vukovara a vidiš Slobodanka to nisu bili mamini sinovi koji su zbrisali u Ameriku nego su u patikama i odrpani išli od ratišta do ratišta.Zar ti je Sava Kovačević zauzeo vilu na Dedinju?Meni je,sada starcu 93. godine narukama izdahnulo dete od 18 godina,jedinac,mama ga poslala da odsluži vojni rok kao i svaki čestiti Srbin a ja sam joj morao reći šta joj se dogodilo sa detetom,bolje da sam i ja ostao tamo s njim.Nezna se puno toga,ali mi koji smo bili ta vojska odrpanaca,i opstajali bukvalno na kori leba na dan,svašta bi ti mogli ispričati i za navek ti zapušiti usta.Nisam imao nameru da te vređam,ali Srbija se pokoriti neće ni nato bombama,ni ustaškim kamama ali ni šiptarskim smradovima.Pozdrav.

  • samostalan says:

   Ruski analiticari sve vise lupetaju jer ne znaju kako da odbrane Putinovu ljigavu politiku.

 7. Vesko says:

  Rusija ima 100% pravo da se vrati na Kosovo jer je GARANT UN Rezolucije 1244 i ima pravo da posalje svoje trupe na Kosovo radi otklanjanja opasnosti po mir i bezbjednost koji je ugrozio KFOR i Vojska Kosova svojim akcijama koje su u suprotnosti sa mandatom UN!!

 8. petrovgrad says:

  Zorane Ti bi da te brane pripdanici SS divizije Princ Eugen. Da li znaš zašto je direktor na streqanje djaka u Kragujevcu rekao Pucajte Ja i sada držim čas i to na Srpsko. Znao je da ga slušaju Nemci iz Banata koji znaju Srpski. Koja su zla Nemci radisli po Rusiji zajedno sa petokolonašima. Dobro su i prošli 45 kada su stigli Rusi. Neka zahvale Staljinu što im je oprostio. Zamislite Zorane da je Staljin ubio onoliko Nemaca, koliko su Nemci pobili Rusa. Od Nemaca danas ne bi bilo ništa. Ja sam za oko za oko zub za zub. Ako mi neko ubije dete na mom kućnom pragu, Ja mu nebi oprostio. Da li bi ti Zorane oprostio, osudjuješ Ruse što su svetili svoju decu.

  • Velika Metla says:

   петровград,е то ми је највећа замерка Русима,совјетима,што нису десетковали швабе,да им никада више не падне на памет да ни на сенку руску не стану,нити попреко погледају према Русији!

 9. Cp6a says:

  До данас сам сматрао да на оваквим порталима изигравамо добру прилику, али потпуно без покрића. Мислио сам да браћа Руси већ имају својих проблема и да се не би баш гурали да нам помогну, ако стварно не морају. Али ова изјава Царевог сарадника је напокон веома лепа музика за србске уши. Ко упропасти овакву прилику и тера неку неутралност без јаке армије и наоружања, или је тотални идиот, или тотални издајник.

  • Velika Metla says:

   Срба,овај полушипац на челу Србије је и једно и друго! То је доказао безброј пута до сада! И уз то још ЛОПОВ без преседана! За њега су "досовци" чисти аматери!

   • Deda Micko says:

    Potpuno si u pravu, nevidjena lopina i budaletina, agent i izdajnik. Uh sta bi mu radio, samo da mogu...

    • Velika Metla says:

     Деда,ми му не можемо прићи,али би зато оне кукавице које се називају опозиција требале одрадити тај посао,јер им је доступан! Али пошто су и опозиција и власт исти шљам,биће овако до даљњега!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u