Рамбо Амадеус: Да је било интернета, СФРЈ се не би распала | ИНТЕРМАГАЗИН

Рамбо Амадеус: Да је било интернета, СФРЈ се не би распала

19 марта 2017

01 rambo tanjug d kujundzic_620x0

Антиратна трибина „Тихе балканске већине“ одржана је вечерас у београдском „Миксер хаусу“ поводом растућих националних тензија у региону које прете да поново експлодирају балканско буре барута.

На трибини су говорили музичар и антиратни активиста Рамбо Амадеус, фудбалска легенда СФРЈ Џевад Прекази и хрватски педагог и социолог и вођа тзв. „Курикуларних реформи“ Борис Јокић, као и домаћини трибине, оснивач и директор „Миксера“, Иван М. Лалић и оснивач и директор Егзит фестивала Душан Ковачевић.

Отварање београдског издања изложбе „Двадесет година Егзит активизма“ и обележавање 25 година од велике рокенрол антиратне акције иницирали су вечерашње окупљање, јер су акцију у марту 1992. године организовали тада најпопуларнији рокенрол бендови у Београду: ЕКВ, Електрични оргазам и Партбрејкерси.

Заједничка песма „Слушај “вамо – мир брате, мир“ остала је као симбол тог покушаја супростављања мржњи и ратнохушкачком лудилу које је захватило све републике тадашње Југославије.

Душан Ковачевић је нагласио да је диван период живота иза њега.

„Протеклих 20 година наших живота су сигурно најбоље, али верујем да ће боље тек доћи. Била је то једна луда вожња која је почела у децембру 1996. године када сам са групом пријатеља у Новом Саду иницирао шетњу до Београда како би подржали студентски и грађански протест. Еxит је настао из жеље људи за нормалним животом. После година проведених у мржњи људи су хтели да не мрзе друге јер им то неко са телевизије поручује“, казао је Ковачевић.

Рамбо Амадеус је нагласио да је најпопуларнија музика у неком друштву увек огледало политичке елите која га води.

„Много бих волео када би најпопуларнија музика уместо турбо фолка у Србији била опера и џез, јер онда је лако бити рокенрол алтернатива. Када је турбо фолк најпопуларнији као што је то случај код нас, онда си принуђен да развијаш класику и џез и све друге фине сензибилитете, а онда рокенрол прелази на треће место. Када би политичка елита овде била рок ја бих и онда био алтернатива јер сам тако навикао у животу“, казао је Рамбо Амадеус.

Опште познат као светски мега Амадеус је био уверен да уопште није популаран док се није појавио његов веб сајт

„Тада сам схватио да је моје тржисте стабилно и чврсто. САРС никада нису продали ниједан ЦД, а лако пуне салу од 8.000 људи у Загребу захваљујући интернету. Нама је остала стара навика да гледајући мејнстрим медије као што је телевизија судимо каква је сцена. Сцена је врло богата и јака само треба мало завирити по јутјубу. Да је било интернета не би се распала Југославија, јер би слободан проток информација одвратио људе од лудила“, казао је Рамбо Амадеус.

Он је истакао у наредних 100 година морамо бити опрезни, јер ће с десити драматичне промене

„Професионални возачи ће остати без посла, јер ће аутомобили бити у стању да се крећу сами. Корпорације ће издавати пасош јер ће државе престати да постоје. Биће све више сиромашних који ће добијати социјалну помоћ јер људи неће бити потребни у процесу производње“, казао је Амадеус.

Хрватски педагог и социолог и вођа тзв. „Курикуларних реформи“ Борис Јокић напоменуо је да највише чега се политичари на овим просторима боје су образовање, знање и наука.

„Учиниће све да баце маглу људима у очи. На овим просторима, у овим земљама постоји толико потенцијала који су системски уништавани. Разлог за то је страх политичара у Хрватској да се тај потенцијал ослободи. Једино што нам пуштају маглу прошлости да не би видели садашњост и будућност“, казао је Јокић.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Jovan says:

    Da je bilo interneta mozda, ali da je neko kao Tramp u USA, a nikako fasisti koji su vladali, pljackali i razarali 30 godina svet. Dobro je opisao i da svet ide u robovlasnicki-feudalni sistem. Ceo svet ce biti vlastnistvo malog broja ljudi i ostatak siromasnih i obespravljenih bez mogucnosti za pobunu protiv NSP.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u