РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЏЕФОМ БРИЏИСОМ: Светозар Цветковић, најбољи глумац на фестивалу у Хјустону

РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЏЕФОМ БРИЏИСОМ: Светозар Цветковић, најбољи глумац на фестивалу у Хјустону

12 маја 2017

НА управо завршеном 50. фестивалу Worldfest у Хјустону Светозар Цветковић добио је престижну награду критике за најбољег глумца The Houston Film Critics Society Best Actor Award, и стигао у исти ред са оскаровцима, Натали Портман, Џефом Бриџисом и Кејси Афлеком, који су такође награђени на највећој, јубиларној америчкој филмској манифестацији.

Цветковић, који је својим глумачким остварењима обележио југословенски и српски филм, награђен је од светских критичара за улогу у љубавној драми You go to my head, редитеља, сценаристе и продуцента Димитри де Клерка.

– Ово је лепа вест, поготово када признање долази од људи који вас не познају, или вас можда никада нису ни гледали. Осећам се помало нестварно, и истовремено поносно кад видим која су имена светског филма међу овогодишњим добитницима награда у званичној конкуренцији фестивала у Хјустону – каже Цветковић, за „Новости“, напомињући да није био у прилици да присуствује свечаној церемонији и лично прими ову награду.

Романтична прича You go to my head, како истиче, добила је наслов по чувеној песми Чета Бејкера, иконе џеза, која се провлачи као лајт-мотив, а у Хјустону је вишеструко награђена главним признањима – за најбољи филм фестивала, и најбољу режију.

– Јунак кога играм је усамљен човек, архитекта који живи у кући коју је саградио, и у тренутку када одлучи да је прода среће жену која је доживела несрећу и изгубила памћење. Заљубљује се у њу и покушава да је увуче у свој живот на начин да она осети као да су се они и пре њене несреће познавали и били љубавни пар. Моја партнерка у филму је Делфин Бедфорд, која је као врхунски топ-модел са великим успехом започела глумачку каријеру, сарађивала је са значајним редитељима, а у Хјустону је била у номинацији за награду за најбољу женску улогу.

Како истиче, за рад на овом филму који је независна, нискобуџетна продукција, и који је светску премијеру доживео у Хјустону, вежу га дивна сећања.

– Била је окупљена мала екипа, снимали смо 2015. у Маракешу и пустињским пределима Марока, и увек волим да радим са редитељима који имају непоколебљиву ауторску визију. Димитри де Клерк је свакако имао у филму You go to my head, који је у оригиналу француски, само има енглески назив, и мислим да ће почетком јуна имати једну затворену пројекцију у Београду – каже популарни глумац, подсећајући да Де Клерка наша публика познаје као продуцента филма Горана Марковића „Србија, године нулте“.

ПОВРАТАК ПОЗОРИШНОЈ СЦЕНИ

КАО један од оних великих глумачких стваралаца који је и позоришту на овом простору утиснуо изразит и јединствен печат, Цветковић каже и да се после дуже паузе враћа свом репертоару на београдским сценама, и у матичној кући, Атељеу 212. То је и најважнија вест за његову многобројну публику којој је недостајао и која га очекује.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. James says:

    Zuti drkadzija,antisrbin,kao i vecina njegovih govnjivih kolega,ali zato vecňo prikacen za budzet,koji puni ovaj nesrecni narod,po kome ovo smece pljuje kad kod se ukaze prilika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u