РАСКОЛ ЕУ НА ВИДИКУ: Брисел дели пацке и казне чланицама!

RASKOL EU NA VIDIKU: Brisel deli packe i kazne članicama!

27 jula 2016

europa-crisis 46Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker insistira na kažnjavanju Španije i Portugalije zbog prevelikog budžetskog deficita, piše „Politiko“.

Kako navodi briselski portal, ukoliko Junker uspe u svojim namerama i sa ostalim evropskim komesarima dogovori eventualne sankcije, to će biti prvi put da neka članica bude kažnjena zbog toga što je u više navrata kršila ekonomska pravila bloka i probijala limit deficita od tri odsto BDP.

Pravila EU propisuju kazne u iznosu od 0,2 odsto BDP u slučaju probijanja tog limita, ali ministri EU i Komisija imaju pravo da tu kaznu smanje ili ukinu.

Ono što bi takođe u perspektivi moglo da zaboli Špance i Portugalce, jeste mogućnost da se stave restrikcije na korišćenje fondova EU za infrastrukturne projekte, ali se zasad o tome ne razgovara.

Kako piše „Politiko“, Junker je ranije bio protiv kažnjavanja članica, ali je nakon neočekivanog razvoja događaja unutar Unije promenio mišljenje u poslednjih nekoliko nedelja.

Kako se navodi, na poslednjem sastanku evropskih komesara pre letnje pauze, na stolu će ih čekati dva papira, po jedan za svaku zemlju, u kojima se navode „preporuke za fiskalne kretnje“, kojima bi se smanjio deficit.

KOMENTARI2 komentara

  1. Mika gnjavator says:

    Pa ja sam mega stručnjak za ove ekonomske odnose i moralne norme, pa ne bih hteo da odgovaram stručnim jezikom, jer Junkerc me ne bi onda razumeo. Nego, onako prostački rečeno, da me razume, vrh EU, tj nemačka, to ti je isto kao i MMF samo što je EU po nekom dogovoru i zakonima, bez obzira što su isti kao i pravila MMF-a, koji pozajmljuje virtuelne pare i šalje ih sa onom abordžinskom spravom drugim državama. Valda nisam bio previše stručan u ovom objašnjenju. A, da! Sprava se zove bumerang i ona se vrati na isto mesto ako ne pogodi cilj. Razlika između MMF-a i EU, sjedne strane i bumeranga je drastična. Koriste samo isti princip. Oni te isto gađaju i to pravo u usta, pa čovek zine i na dupe i na usta da mu uđe što više, mislim para, ali pare su virtualne i samo naprave nalevo krug čim dospeju u slepu tačku primaoca. A primaoc je slep jer je zatvorio oči i čeka da mu uleti. A kad otvori oči, dođe mu da padne u nesvest. Ispred njega ugovor koji je sam potpisao da vrati pare, i on se sa očajanjem osvrće i gleda gde su pare. Pa nema. Krivi su Aboridžini, jer oni taj štos nisu nikad radili, jer kengur nije tako blesav pa da potpiše i čeka da vraća kamatu. Uostalom, nismo mi svi ljudi. Ima i kengura. A taj virtuelno-novčani bumerang je pogodio Španiju, Portugaliju, Grčku, Argentinu(ne sekirajte se - nije se Argentina izvukla bankrotstvom) Italiju, sve istočno EU države, Srbiju, Hrvacku, Sloveniju...Opet sam počeo visoko naučno, pa da skratim. Moja baba napravila nama deci onu lopticu sa piljevinom(vi današnji klinci nemate pojma šta je lepota) pa je vezala gumicom. Baci nam lopticu a mi svi poskačemo. I... Pa loptica se vrati. Niko je i ne dodirne. Eto, EU i MMF koriste recept moje baba Živane, ali ne sa decom. Mi smo bar bili deca i lako nas zahebati, nego sa pravim ljudima se šale ...Na primer sa Ciprasom, Vučićem, onom hrvackom predsednicom, mislim da se zove Kandićka ili nekako tako, pa sa još mnogim drugima. Igrali se i sa Jeljcinom, ali došo Putin i pokido im gumicu pa im dobacio i rekao da se obese, a oni onda zaplakali i više nisu bacali lopticu sa piljevinom na Putina. Pa došo Orban pa im i on pokido gumicu i još uvatio lopticu sa piljevinom i nabio im u usta. Ali nema veze. Ima budalaste dece dok je istočnih EU država, pa Vučića, pa te hrvatske predsednice Kandićke(ma znam da se ne zove tako, toga sam se setio, ali ne znam kako se zove, toga se nisam setio a nije ni važno koja je precednica od njih dve)pa Ciprasa(Ciprasa spominjem iz počasti dva puta, jer on je više igrao tu igru sa gumicama i Grcima, nego MMF i još uvek je aktivan igrač. Još Grci čekau da im se ubacuje pa još uvek žmure) pa španca Antonija Huana(nisam siguran jel se baš tako zove španski precednik, pa improvizujem) pa...i tako dalje. Da vas ne gnjavim dalje, valda ste već shvatili šta je srž moje ideologije bazirane na lopticama sa piljevinom i baba Živaninoj gumici i paralela sa MMF-om i EU via Junkerc.

    • Ma 'ajde says:

      Miko brate...objasnjenje tj."ideologija" ti je 100% tacna...covece "ubio" si me pricom, umirao sam od smeha dok sam citao ovaj tvoj komentar (DVA puta) :))) eee ima da se smejem i prepricavam ovaj tvoj komentar narednih nedelju dana. PS. narocito mi se svidela "filozofija" tvoje babe Zivane :))) Tebi veliki BRATSKI pozdrav, i nastavi da pises u ovom "tonu" i sa ovakvom "ideologijom" ;)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *