РАСКОЛ У АЛИЈАНСИ – ГРЧКА УЛОЖИЛА ВЕТО! „Ми смо део НАТО пакта који не подржава Турску“

RASKOL U ALIJANSI – GRČKA ULOŽILA VETO! „Mi smo deo NATO pakta koji ne podržava Tursku“

1 marta 2020

Zvanična Atina uložila je veto na saopštenje NATO u kojem se izražava podrška Turskoj posle napada sirijske vojske na turske snage u Idlibu, kada su poginula 33 turska vojnika, piše grčki list „Vima“.

Ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas dao nalog stalnom predstavniku Grčke u Severnoatlantskoj alijansi kada je došlo do usagalšavanja saopštenja koje nije uključivalo predlog Grčke da se podseti na poštovanje Sporazuma EU i Turske o migrantima i izbeglicama iz marta 2016. godine“, piše list.

Grčki zahtev naišao je na oštro protivljenje čitavog niza zemalja, kao što su Velika Britanija, Nemačka, SAD i Francuska.

Turska je preko ministra spoljnih poslova zatražila da počne proces političkih konsultacija koji je predviđen jednim članom Vašingtonskog sporazuma u slučaju pretnje po jednu od članica NATO, navodi se u članku.

Grčka je zabrinuta zbog situacije na granici zbog povećanog priliva migranata i izbeglica nakon što je Ankara saopštila sinoć da više nije u stanju da ih zadržava.

KOMENTARI10 komentara

 1. Boze Pravde says:

  Znaci ture je napalo pa bi da ga drugi za to brane. E Petre Petrovicu I danas bi imao sta da pises.

 2. Duh proroštva says:

  Ma ljudi vidite, Grčka, Turska, Emigranti - znate li vi koliko je to pogubna formula za predstojeći first minute turizam u Grčkoj? Najpre su Turci bili konkurenti u turizmu, a onda su došli emigranti na granice i ne žele da troše pare na grčko more i usluge. Grci su veliki trgovci, a ovo je onda krah turističke sezone, ješće samo masline, one su fala Bogu dobro rodile, ako ih sada ne uništi kakva suša, požar, poplava ili cunamai. Srpski seljak ima doduše šljive, ako ih ne zatre grad, jer tu nema odbrane. Amerikanci žele da isprazne Siriju i da oko Damaska naprave svoju bazu za poslednju svetsku bitku Armagedon, koja se vodi protiv vojske nebeskih anđela, ali će ih dragi Gospod oduvati dahom Svojih usta. Sve lepo zapisano.

 3. Slobodanka says:

  Grčka je zaustavila političku izjavu NATO-a što nešto znači, ali nije dovoljno. Glavni i najveći problem je što će SAD podržati i verbalno i materijalno u naoružanju Tursku u ratu Turske protiv Sirije koji je već počeo. Mete koje je dosad odabirala Turska nisu samo u Idlibu, nego Turska gadja mete i širom 3 susedne pokrajine: Alepo, Hama i Latakija. Gadja i delove tih pokrajina koji su odavno oslobodjeni, nastoji da ozbiljno oslabi sirijsku vojsku u većemm severozapadnom delu Sirije, a da bi sačuvala gnezdo zla u Idlibu. Erdogan laže kao i Amerikanci npr. da ga je pozvao sirijski narod i da će ostati u Siriji dok god ima poziv tog naroda, ali on nema zvaničan poziv Damaska i većina Sirijaca ne želi vojno prisutvo Turske u Siriji. Erdogan je zloupotrebio sočinski dogovor iz 2018 od zoni deeskalacije Idlib pa je sada za kratko vreme od 12 posmatračkih punktova napravio 35 turskih baza u Idlibu. Jedino rešenje je da najpre maksimalno povećaju odbranu položaja SAA i drugih važnih objekata. Mi računamo da je grad Alep odavno oslobodjen, ali sada sa svojom vojnom agresijom Turska može da pokrene i talas izbeglica iz tog najvećeg sirijskog grada. Toliko o turskoj zaštiti izbeglica. Zatim treba da maksimalno izgadjaju teroriste-džihadiste do istrebljenja i to po cenu da i dalje ginu turski vojnici koji su tu nezakonito prisutni. Čak poželjno je da što više stradaju turski vojnici, jer kako rast proj poginulih i ranjenih turskih vojnika tako će rasti pritisak nezadovoljstva iznutra na Erdogana. SAD će svim i svačim podržavati Tursku, jer ona je sada baš podmetnula ledja da za račun SAD-a ratuje protiv Rusije i Sirije. Baš da se direktno uključi u rat i to na zemlji protiv Rusije u Siriji to sad teško da bi uradila ijedna evropska članica NATO-a, samo suludi vrh Turske može da pošalje svoje vojnike u tako pogibeljnu avanturu. Astanski format se raspada, jedino će ga još neko vreme održavati u životu.

 4. Slobodanka says:

  Sirijski rat tačnije medjunarodni rat koji se već punih 9 godina vodi u Siriji ulazi u značajno težu fazu. U početku svoje otvorene državne vojne agresije agresor Turska ima uspeha, Erdogan sada slavodobitno likuje. Ali taj početni uspeh će se istopiti, a onda?

 5. Slobodanka says:

  Sirijski rat tačnije medjunarodni rat koji se već punih 9 godina vodi u Siriji ulazi u značajno težu fazu. U početku svoje otvorene državne vojne agresije agresor Turska ima uspeha, Erdogan sada slavodobitno likuje. Ali taj početni uspeh će se istopiti, a onda perdogane?

 6. Miraš says:

  Turska je prekršila i zloupotrebila prvobitni dogovor iz Sočija o posmatračkim punktovima Turske vojske formirajući za kratko vreme nove punktove praktično Turske baze u troduplo većem broju od dogovorenog, sa 12 one su porasle na 35 mereno pre nekoliko dana. Plus ti punktovi baze više nisu neutralni posmatrači nego veoma aktivno podržavaju džihadiste u Idlibu, zajedno napadaju snage SAA. Eto na taj način dvostruko i trostruko varajući Erdogan je stekao trenutnu prednost i na osnovu toga se sad zadovoljno smeje. Ali posle ovoga on nema više prostora da pravi verolomne i teške zloupotrebe koje bi mu ponovo dale iznenadne uspehe i prednost. Od sada njegova vojnici u Siriji su lako potrošni glineni golubovi. Silni i samouvereni politički vrh koji bezbedno sedi u Ankari neće moći da zaštiti svoje glinene golubove od stradanja jer su stotinama kilometara daleko i to u inostranstvu u Siriji.

 7. Kulak says:

  Erdogane,neka,neka,duboka te jama čeka!

 8. Milan says:

  Trampova Amerika već je ranije (pre Hatarove ofanzive) povukla svoje snage iz Libije. Zatim upravo namerava da se povuče još iz dva rata: iz Avganistana, ali i iz Sirije jer Amerika više neće nositi glavni teret ratovanja u Siriji. Turska umesto Amerike preuzima teret glavnih sukoba u Siriji protiv Sirije i Rusije. Dakle Amerika sebe izvlači iz ratova, a Rusiju nastoji da uvuče u dva duga i iscrpljujuća "močvarna" rata. Rat u Siriji postaje teži i neizvesnog kraja zbog agresije Turske, a takodje i rat u Libiji jer i tamo Turska namerava da aktivno ratuje. Amerikanci nameravaju da ekonomski iscrpljuju Rusiju u dugom ratovanju sa pomahnitalom Turskom. To što je Rusija zaradila od prodaje S-400 Turskoj, Amerikanci bi to da joj višestruko naplate.

 9. Milan says:

  Erdogan se sigurno ozbiljno zamerio Putinu zbog turskog bombardovanja Sirije i zbog saradnje naglo poiznicalih turskih punktova-baza po Idlibu koje sarađuju sa teroristima-džihadistima u napadima na snage SAA. Ali tri i po meseca ranije Erdogan se debelo zamerio i Trampu, praktično tada je Erdogan potkopao Trampove pozicije zbog pokretanja ofanzive na severu Sirije protiv sirijskih Kurda. Tada su Trampa kritikovali i demokrate i još ponajviše njegovi republikanci, a zbog povlačenja povlačenja američkih trupa sa severa Sirije, jer je to Turskoj dalo zeleno svetlo za pokretanje vojnog napada. Setimo se šta su mediji pisali 17.10.2019.godine: "Donald Tramp uputio bizarno pismo Erdoganu – „Ne glumi mangupa, ne budi budala!“, turski predsednik bacio pismo u kantu za smeće i istog dana pokrenuo tursku ofanzivu." Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bacio je pismo američkog predsednika Donalda Trampa „u kantu za smeće“ rečeno je za strane medije. U pismu od 9. oktobra, upućenom nakon što su se američke trupe povukle iz Sirije, Tramp je Erdoganu rekao: „Ne glumi mangupa, ne budi budala!“ Erdogan je sadržaj tog pisma „odbacio“ i na dan kada je pismo primljeno, Turska je pokrenula prekograničnu ofanzivu protiv snaga koje predvode Kurdi. „Hajde da napravimo dobar dogovor! Ne želite da budete odgovorni za ubijanje na hiljade ljudi, a ja ne želim da budem odgovoran za uništavanje turske ekonomije – a učiniću to“, rekao je Tramp u pismu. „Ako to učinite na pravi i humani način istorija će vas zapamtiti po dobru. Na vas će se večno gledati kao na đavola ako sprečite da se dobre stvari dese.“ U odgovoru, turski predsednički izvori su rekli: „Predsednik Erdogan je primio pismo i bacio u kantu za smeće.“

 10. Milan says:

  Erdogan se ozbiljno zamerio i Vašingtonu i Moskvi. Ma koliko da je Turska jaka regionalna sila, vladar Erdogan će izgubiti poverenje u dva vodeća centra svetske moći. Turska opozicija već je pobedila njegovu stranku u Istanbulu i kad još ovo snime osetiće povoljnu priliku i tek će podići glavu. Ne znam koliko brzo i možda ne tako brzo, ali silnik Erdogan će otići sa vlasti. Rusija sada kako god zna i ume treba da izbegne rat sa Turskom, a Siriju će morati maksimalno da opremi jer Sirija nažalost neće izbeći dalje bombardovanje od strane turskih snaga. Ono što će Tramp sigurno primetiti to je da ovih dana uporedo sa bombardovanjem položaja snaga SAA turska vojska intenzivno i nemilosrdno bombarduje mnogobrojna mesta sirijskih Kurda duž celog severa Sirije. Erdogan više nema ozbiljnih prijatelja ni zaštitnika, sem što ih ima u Dubokoj koja slabi i odumire, te Turci ako hoće sad mogu da ga rastrgaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *