РАСКРИНКАНИ: Тајни састанак о америчкој „војној опцији” у Венецуели

РАСКРИНКАНИ: Тајни састанак о америчкој „војној опцији” у Венецуели

15 априла 2019

Недавно одржани тајновити скуп окупио је америчке и јужноамеричке званичнике како би разговарали о „употреби војне силе“ у Венецуели, саопштио је истраживачки новинар Макс Блументал за РТ.

Ексклузивни материјал којим се потврђује тајни скуп објављен је на порталу „Грејзон“. Блументал је добио листу за регистрацију приватног округлог стола под називом „Процена употребе војних снага у Венецуели“, чији је домаћин био Центар за стратешка и међународна истраживања (ЦСИС) са седиштем у Вашингтону.Округли сто је одржан 10. априла, али је његова листа за проверу била погрешно датирана као 20. април. Чињеница да је састанак заиста одржан, потврђена је Блументалу од стране његових учесника, од којиј је затражио коментар. Међутим, нису били баш заинтересовани за разговор.

“Разговарали смо о војним … ух … војним опцијама у Венецуели. Међутим, то је било раније ове недеље”, рекла је истраживач у америчком програму ЦСИС Сара Баумунк. Одмах је постала нервозна, додајући да се „не осећам угодно да одговорам на ова питања“, те спустила слушалицу новинару.

Други учесник састанка, сарадник у међународној стратешкој фирми „Хилс & Компани“, Сантјаго Хердоиза, једноставно је рекао да је реч о „затвореном састанку“ без давања било каквих детаља.

“Били су изузетно нервозни што је неко у медијима знао за постојање овог догађаја. Био је то састанак на високом нивоу са главним људима у Вашингтону који су учествовали у изради кобасице Трампове политике за Венецуелу, те су желели да га задрже што је могуће приватнијим”, рекао је Блументал за РТ.

„То заиста показује да се војне опције озбиљно разматрају у овом тренутку, након што се чини да су сви други механизми које је Трамп ставио у игру, пропали“, додао је Блументал.

Листа учесника је свакако импресивна. Округли сто је окупио бивше и садашње војне и цивилне званичнике из САД-а и Јужне Америке, представнике УСАИД-а и Организације америчких држава (ОАС), као и аналитичаре из различитих организација. Присуствовало је и неколико особа које је именовао самопроглашени „привремени председник“ Венецуеле Хуан Гваидо.

Најупечатљивији учесник скупа био је адмирал Курт Тид, који је до недавно био на челу Јужне команде Морнаричких снага САД-а. Још један учесник је Роџер Нориега – кадар Елиота Абрамса, изасланика САД за Венецуелу. Нориега је ветеран америчких спољних игри, са својим активностима које датирају из злогласне афере Иран-Контрас. Није добио славу Абрамса и тихо је држао високе позиције у америчкој администрацији током година, фокусирајући се на Венецуелу и координишући са ОАС.

Прошлог октобра, он је позвао америчког председника Доналда Трампа да именује бившег амбасадора у Венецуели Вилијема Бровнфилда да предводи планове за војну инвазију. Потоњи, који је такође познат по свом учешћу у мрачним плановима против државе, такође је учествовао на састанку.

Састанку су присуствовали и самозвани званичници Гвиадове „владе“ – саветник за јавну политику Даниел Сиера и „амбасадор“ у САД-у Карлос Векио. Учешће поменутих „званичника“ звучи иронично с обзиром на њихове претходне напоре да се рекламира Гваидов тзв. „План Паис“, да се реконструише економија земље.

Када је план званично откривен пре месец дана, њих двојица су пуно говорили о „поновном успостављању демократије Венецуеле“, заштити „индивидуалних економских права и слобода“ и обезбеђивању „безбедности грађана“. С обзиром на тему дискусије ЦСИС-а, представници Гваидове „Владе“ заправо мисле да доведу овај „просперитет“ у своју домовину кроз страну инвазију. Међутим, то не би требало да буде изненађујуће, јер је и сам План био представљен на Атлантском савету – америчком и НАТО финансираном истраживачком центру.

Док најближе присталице Гваида теже страној интервенцији, Блументал верује да регионални партнери САД-а прилично нерадо учествују у томе.

„Свака америчка инвазија на Венецуелу била би зависна од пристанка колумбијске и бразилске владе и веома је нејасно да ће добити тај пристанак“, рекао је Блументал.

„Обе владе су изразито забринуте због повећања миграционе кризе, дубоко су забринуте због дестабилизације целог региона и то је апсолутно оно шта би то значило. И забринути су због евентуалног контранапада венецуеланске војске, која је веома способна”, наводи Блументал.

Док говоре о „употреби војне силе“ у тајности, САД настављају да искушавају грађане и званичнике Венецуеле са обећањима о раскошној помоћи, што би, наравно, било могуће само ако би легитимни председник Николас Мадуро био свргнут. У суботу је амерички министар финансија Стивен Мнучин изјавио да ће Вашингтон предводити напоре за спасавање венецуеланске економије – коју је до сада давио санкцијама.

„Радићемо на томе да покушамо да оснујемо конзорцијум од око 10 милијарди долара за финансирање трговине који би био доступан новој влади како би подстакла трговину“, рекао је Мнучин.

(Vostok / RT)

KOMENTARI3 коментара

  1. Бобан за Српског Цара и царевину Србију says:

    Тако су, сећам се, масно лагали и амерички компрадори у Србији 2000-е. Такозвани дос. Само ми да дођемо на власт па ће мијарде да стигну... и стигле су али не у Србију, него из ње у земље отимаче наше имовине. Што су нас опљачкали западњаци него што су нас опљачкали и њихови роботи овде... такозвани политичари. Недајте се преварити људи Венецуеле, а оне који вам те масне лажи сервирају... па нек мало омасте конопац, боље њега него своје џепове, јер у том случају умираћете од глади, као што и нама већ раде. Господе помози.

  2. rodja says:

    „Radićemo na tome da pokušamo da osnujemo konzorcijum od oko 10 milijardi dolara za finansiranje trgovine koji bi bio dostupan novoj vladi kako bi podstakla trgovinu“. Tako kauboji oduvek rade. Stamparija fed rezervi krene, štampaju se dolari sa duplim serijskim brojevima ( i naravno bez pokrića), nešto se plati "zabludelim žutim demokratama za manipulativne troškove", i kraj priče!!! Kao i u Srbiji.

  3. milorad2 says:

    daleko su oni od toga da završe radove u srbiji,a u venecueli nisu ni skele postavili kako treba,neće oni ništa tamo uraditi, a vojna intervencija je najgori mogući izbor za ceo taj konglomerat lešinara.Političke i bezbednosne procene su da bi to izazvalo lavinu antiamerikanizma svuda u latinskoj americi, a amerikanci su tamo i onako veoma sumnjivi široj populaciji, antimerički sentiment je VRLO JAK u masama, ali to se normalno krije preko medijskih zataškavanja i laži.Još jedna direktna otvorena intervencija i desničarske vlade i grupacije u mnogim latino državama teško da će imati mira.I ovo što se dešava sad izaziva žamor u publici, i svi čekaju da vide šta će biti dalje i ako to ne izgleda trenutno tako napeto.U krajnjoj liniji sem plaćeničkih grupacija i delova armija u okolnim državam realno niko ne može efikasno da zarati sa venecuelom i da pobedi, pošto nemaju stanovnštvo iza sebe a vrlo je teško opravdati taj rat i napad na duže staze.Mislim da su to i u vašingtonu zaključili i a će i dalje pokušavati sa sabotažama terorizmom i ekonomskim iznurivanjem venecuele.Medjutim kineske tankere neće smeti da potapaju:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u