РАСПЛАМСАЛА СЕ РАСПРАВА У СБ УН: Вучић одбрусио ЗАПАДНИМ ЗЕМЉАМА које су браниле Косово

RASPLAMSALA SE RASPRAVA U SB UN: Vučić odbrusio ZAPADNIM ZEMLJAMA koje su branile Kosovo

18 decembra 2018

Niko nije uspeo da navede nijedno pravilo na osnovu kojeg je osnovana kosovska vojska, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić u replici, nakon što su predstavnici zemalja članica SB UN završili svoja izlaganja o formiranju kosovske vojske.

„Takav član ni u jednom relevantnom dokumentu ne postoji. Ahtisarijev plan nikada nije usvojen, to moram da naglasim i nijedna organizacija ga nikada nije usvojila“, naveo je srpski predsednik.On je u replici istakao da se, kada nedostaju argumenti, onda koriste nepostojeći dokumenti.

„Nekim zemljama je lakše da okrive Srbiju bez obzira na to šta je uradila. Moje brige su veće danas nego sto su bile juče, mislim da smo reagovali ozbiljno i odlučno i tako ćemo nastaviti“, rekao je Vučić.

On je izrazio nadu da će jednog dana Srbija i Priština doći do dogovora, zamolivši prisutne da podrže sve procese koji će dovesti do održivog rešenja.

Tokom svog redovonog izlaganja Vučić izjavio da je jako zabrinut i uplašen za budućnost svog naroda, ali i celog regiona.

„Jako sam zabrinut i uplašen za budućnost i od budućnosti, ne samo za budućnost mog naroda, nego i celog regiona“, rekao je Vučić na početku svog izlaganja.

Srbija je, prema njegovim rečima, uložila ogromne napore i trud kako bi održala i uspostavila mir i spokoj u celom regionu celoj Zapadnog Balkana.

„Učinili smo sve što smo mogli kako bi se suzdržali od provokacija Prištine“, naveo je on.

On je rekao da Srbija ne prihvata frazu koja je postala uobičajena — da obe strane treba da nešto urade nešto, jer je, kako je rekao, Srbija uradila sve što je bilo propisano do sada, i dogovoreno.

Sve što smo potpisali u skladu je čak i sa zakonima Kosova, ali izgleda to nije bilo dovoljno.“

On je prisutne podsetio da i dalje imamo pregovarački proces koji traje, u nadležnosti EU.

„Poručili smo Prištini da nas ne gura u situacije koje smatramo provokacijama, jer Srbija poštuje Rezoluciju 1244. Molili smo ih da ne lobiraju za ulazak u međunarodne organizacije, ali su oni to svejedno radili, računajući na podršku SAD i drugih zemalja, i izgubili su u Interpolu, a onda su počeli da krive Srbiju. Kao da je trebalo da ih mi podržimo, kao da je to bila naša obaveza“, rekao je srpski predsednik.

Govoreći o kosovskoj vojsci, Vučić se pozvao na Rezoluciju 1244, objašnjavajući  kako ona predviđa razoružanje svih albanskih oružanih formacija i grupa, uključujući OVK.

„Vojska Kosova“ kao formulacija ne postoji čak ni u tzv. Ustavu Kosova, koji Srbija ne priznaje, naveo je Vučić.

„Nisu bili u stanju da nađu sedam srpskih poslanika da glasaju za odluku o formiranju ’vojske Kosova‘, ali su svejedno sproveli tu odluku. Zatim su dobili široku podršku za taj potez sa mnogo strana.“

On je istakao i da je to veoma loša interpretacija koju sprovode određene zemlje, u sopstvenom interesu.

Predsednik Srbije je podsetio da je od 2012. godine do danas tzv. nezavisno Kosovo priznalo 19 država, i da Srbija nije na to rekla ni reč, ali da kada je počeo obrnuti proces, poništenja tih priznanja, Srbija trpi optužbe i dobija osvetničke poruke iz Prištine.

„Neko mora da zaustavi te ljude, neko mora da ih obuzda, jer ono što rade nije u skladu sa svetom u 21. veku, u najmanju ruku. Postavili su uslove za dalji dijalog, koji su neodrživi — od priznanja nezavisnosti, preko priznavanja granica, i nije nam jasno na kojim osnovama treba da budu bazirani dalji pregovori s Prištinom“, rekao je on.

Vučić je na kraju pozvao UN da preuzme veću ulogu u budućnosti u pregovaračkom procesu.

„Pozivamo UN da preuzme veću ulogu u budućnosti. Nemamo ništa protiv EU, ali nam je potrebna veća uloga UN u procesu. Naći ćemo način da se pobrinemo za sigurnost našeg naroda“, zaključio je Vučić koji se nakon obraćanja na engleskom jeziku obratio i Srbima na KiM na srpskom jeziku.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Vesko says:

  To je bio dobro pripremljen nastup, za kratko vrijeme, mislim da pocienjemo prilicno dobro da radimo diplomatski, sto je izuzetno vazno, jer gruba sila kao sto vidimo i kada si najjaci na svijetu ne moze sve da rijesi. Moze privremeno ali na duge staze pobjeduje diplomatija i argumenti koje nije lako oboriti. Cestitke na tome, i na povucenim priznanjima, medutim te nase pobjede ce sada biti izlozene sve zescim provokacijama na koje moramo da odgovorimo izuzetnim jedinstvom i pripremljenoscu, bez nasjedanja i ishitrenih koraka, ali sa jasnom i odlucnom strategijom da branimo sebe i nas narod i imovinu na Kosovu od bilo kakve agresije, koliko god to da kosta znajuci da je i pravo i pravda na nasoj strani ovaj put 100%.

  • Zoran says:

   Bolje da Dacic isao, mekan je ovaj, slab.

 2. Velika Metla says:

  Auuuuuuuuuu.....,što im je odbrusio! Hahahahahahahahahaha..............! Nisi zbog ovoga morao ići u Njujork!

  • TOMA says:

   da odbrusio je tako što ih je javno prozvao i obelodanio da ceo svet čuje da SAD i Engleska prave cirkus od UN tako što puno toga rade mimo svih zakona! A do sada im se niko na taj način JAVNO NIJE OBRATIO I NJIHOVU REČ POGAZIO!

 3. Deda Micko says:

  Ako nemas nista protiv Evrope, dragi Vucko, onda sedi i jedi evropska g.... Pa, posle kazi, hvala. To je sustina tvoje politike, izdajnice neopevani.

 4. kwaka says:

  dokle je zivot slavne nacije koja je pobjedila dvije imperije prije stotinjak godina dosao na to da trcimo i placemo belgiji, holandiji, tunguziji i ostalim rupama na svijetu da nam daju pravo da nas nazadne fukare ne tuku u nasoj zemlji. Boze mili. Sto je najgore niko na toj sjednici ne slusa Vucica vec cekaju na pauzu za rucak a idgovor ce doci od vladara svjeta.

 5. trikornjanin says:

  Svet uopste nije zainteresovan po pitanju Kosova, svi gledaju sta mogu za sebe da iskoriste. Ideja je da Srbiju kroz davanje stalnih pozajmica dovedu do obicne kolonije. Da bi svet uvideo razliku izmedju normalnog i nenormalnog Srbi na Kosovu moraju da pokrenu stvaranje svoje vojske, svi dogovori iz Brisela da se poniste i svi sporazumi sa NATO paktom da se poniste. Za primer:Putin nikada ne kuka, on radi, zato je slika Rusije danas drugacija od one pre Putina. Da bi svet otvorio oci moramo da mu gurnemo bar jedan prst u oko. Znam da nismo jaki kao Rusija ali smo Srbija i cinjenica je da postojimo, sto se tice EU - daleko im lepa kuca. Englezi nisu ludi.

 6. Boban za Srpskog Cara i carevinu Srbiju says:

  A da li je posle skinuo gaćiške u mračnoj sobici i prigrabio mumlafon svojim gazdama? Da li je taj čovek uradio išta iskreno u svom životu sem što je podržao svoju braću šiptare?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *