РАТ НА ПОМОЛУ, СВЕТ НА НОГАМА: Букнула нова криза у Персијском заливу!

RAT NA POMOLU, SVET NA NOGAMA: Buknula nova kriza u Persijskom zalivu!

11 jula 2019

Korpus čuvara islamske revolucije negira da su iranski brodovi pokušali da ometu prolazak britanskog tankera “Britiš heritidž“ kroz Ormuski moreuz, navodi agencija „Fars“, pozivajući se na saopštenje Ratne mornarice, koja se nalazi u okviru Korpusa.

Međutim, britansko Ministarstvo saobraćaja je preporučilo da se povećaju mere bezbednosti u moreuzu.“Patrole Ratne mornarice Čuvara islamske revolucije nastavljaju da vrše svoje dužnosti. Oni precizno realizuju svoje zadatke. Protekla 24 časa nisu imali kontakt ni sa jednim stranim brodom, uključujući britanske“, navodi se u dokumentu.

Vlada Velike Britanije je u međuvremenu izrazila zabrinutost zbog incidenta sa tankerom u Persijskom zalivu.

“Ovakve akcije nas brinu, i nastavljamo da pozivamo iranske vlasti da rade na deeskalaciji situacije u regionu. Dugo smo prisutni u Zalivu. Stalno pratimo bezbednost u regionu i nameravamo da osiguravamo slobodu plovidbe u skladu sa međunarodnim pravom“, saopštila je Vlada Velike Britanije.

Izvori iz Ministarstva saobraćaja su saopštili televiziji „Skaj njuz“ da je britanskim brodovima preporučeno da budu pažljivi ako iranske patrole „pokažu agresiju prema njima“. U isto vreme, trebalo bi da oni zbog bezbednosti kroz moreuz prolaze velikom brzinom.

Ranije je televizija Si-En-En, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane SAD, javila da se pet malih brodova, koji navodno pripadaju Iranu, približilo britanskom naftnom tankeru u Persijskom zalivu i zatražilo od njega da se zaustavi u blizini iranskih teritorijalnih voda.Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je saopštila da je potrebna deeskalacija situacije u Persijskom zalivu.

“U ovoj situaciji ne treba dodatno dizati tenzije — ona se ionako kreće po dramatičnom scenariju. Videli smo da se stepen podigao do najviše tačke, ne samo stepen retorike već i konkretnih akcija. Odlično znamo da takav pristup nema perspektivu i do kojih posledica on može da dovede. Zato ne treba povećavati napetost u regionu, naprotiv, treba raditi na tome da se situacija vrati ako ne u normalno stanje, ono bar u pregovarački proces kako bi se rešila nastala pitanja“, zaključila je Zaharova.

KOMENTARI6 komentara

 1. persida says:

  Engeska stoka laze kako zine.

  • Ivke says:

 2. rodja says:

  Kad nije uspela usa provokacija sa japanskim tankerima, stvar preuzima kraljica sa svojim pulenima mi6/5 itd. Iran se mora provocirati dalje. zapadnjaci i njihov matematički um!!!

 3. petrovgrad says:

  Za brodove torpedo je zakon. Nadam se da Iran ima dovoljno torpeda.

 4. milorad2 says:

  padaće rakete po londonu SIGURNO, ova stoka u engleskoj misli da će iranci da ćute dok im ruše gradove ali su se gadno preračunali, zato i oklevaju nisu sigurni koliko su pouzdane i opasne rakete koje iran ima i KOLIKO ih ima ali par desetina bombi od 500 kg bi napravilo HAOS u britaniji:) i to će i da dobiju samo neka nastave ovako.

 5. Vojna i ojdeSve says:

  Samo napred....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *