RHMZ UPOZORAVA: Obilne padavine tokom noći, moguća izlivanja reka

RHMZ UPOZORAVA: Obilne padavine tokom noći, moguća izlivanja reka

30 jula 2014

kisa_2_620x0Tokom noći i sutra očekuju se obilne padavine, a moguće su i nepogode sa gradom i olujnim vetrom, upozorio je Hidrometeorološki zavod.

U većini mesta u Srbiji očekuje se od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, tokom noći na severu, a sutra uglavnom u centralnim i istočnim krajevima, navedeno je na sajtu Zavoda.

Moguće su kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom.

Vodostaji većine reka u zemlji do 3. avgusta biće u prastu, a moguća su i lokalna izlivanja.

Zamenik načelnika Uprave za upravljanje rizikom Bojan Tomić izjavio je danas Tanjugu da se, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje da će pasti između 20 i 40 litara po kvadratnom metru, lokalno i do 60 litara.

„S tim u vezi dobili smo hidrološku prognozu koja predviđa da na bujičnim vodotokovima može doći do podizanja nivoa, dostiznja upozoravajućih nivoa i eventualno lokalnih izlivanja“, rekao je Tomić.

U okviru ove prognoze očekuju se i lokalna olujna nevremena sa gradom i olujnim vetrom, a protivgradna zaštita je stavljena u pripravnost.

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije je kontaktirao vodoprivredna preduzeća koja su nosilac odbrane od poplava na vodama prvog reda, i u ovom trenutku se vrši obilazak vodotokova i saniranje pojedinih kritičnih mesta na nasipima.

Na vodama drugog reda, kojim gazduju lokalne samouprave, komandanti štabova na teritoriji opština u kojima se očekuje eventualno izlivanje reka upoznati su sa prognozom i naloženo je preduzimanje mera kako bi se efekti eventualne poplave umanjili, a to, između ostalog, podrazumeva podizanje pripravnosti komunalnih preduzeća.

U susret nevremenu, podignut je i nivo pripravnosti specijalističkih timova za spasavanje u vodi i pod vodom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *