РУСИ ГАСЕ ВЕЋИ РАТНИ пламен од Сирије

РУСИ ГАСЕ ВЕЋИ РАТНИ пламен од Сирије

21 октобра 2018

Русија је добро позиционирана да заустави погоршање односа између Израела и Ирана и спречи их да уђу у разарајући регионални рат који би имао тешке импликације на глобални мир, рекао је Жан-Мари Гуењо, бивши заменик генералног сектретара УН-а за одржавање мира.

“Мислим да Русија има добре односе са Ираном и добре односе са Израелом, тако да што више можете да помогнете у спречавању погоршања односа до тачке избијања рата између ове две земље, између Ирана и Израела, то боље. Русија је у доброј позицији да игра умирујућу улогу на том пољу,“ рекао је Гуењо током годишњег састанка Дискусионог клуба Валдај у руском граду Сочију.“Такође мислим да је то у интересу Русије, јер би шири рат на Блиском истоку био катастрофалан за све. Ово је област у којој Русија може играти веома корисну улогу, надам се,“ додао је он.

На питање како Русија може да координира са мировним снагама УН-а у Сирији, бивши званичник УН-а је рекао да би једна опција могла бити да деле информације на локалном нивоу, наглашавајући да је “стварни проблем по природи стратешки, више је у важнијим градовима што значи да треба обавити више посла.“

Гуењо је нагласио да је политички контекст у ком су мировне снаге радиле у земљи био пресудан за успех мисије.

Иран, који је један од најближих савезника Сирије, подржао је Дамаск током рата ове земље против империјалистичких снага и њихових џихадистичких посредника. Иако Израел каже да је заузео неутралан став по питању сукоба у Сирији, он се противио војном присуству Ирана у Сирији, страхујући да би Техеран могао добити много утицаја у региону.

Израел такође спроводи ваздушне ударе у Сирији против либанске паравојне групе отпора Хезболах.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI3 коментара

  1. Miraš says:

    Najduži sukob na B. Istoku je onaj Izraelski sa Palestincima i dok se na pravedan i ispravan način ne reši taj sukob nema kraja ni ostalim sukobima. Uneti S-300 i ostala tehnika će donekle smiriti Izrael, ali samo na prostoru Sirije. Izrael jedino tako će da sluša, a ne zbog toga što se na njega može prijateljski uticati. Po čemu je sukob Izrael-Iran samo potencijlni? Te dve države su u proksi sukobima u sirijskom ratu i u ratu u Iraku. Zapravo već su u direktnom sukobu jer već koliko puta je Izrael direktno gadjao iranske snage, a jedino ih još nije direktno gadjao na teritoriji Irana. Rusija će smiriti Izrael samo u pogledu Sirije, ali izraelska avijacija još uvek može da nadleti teritoriju Jordana i Iraka! Najpre u Iraku koga će da gadja? Sigurno neće iračke Kurde, nego sve šitske snage i irački PMU i iranske snage koje tamo zatekne. U Iraku dok god su prisutne američke snage izraelska avijacija može da stigne i do Irana, a da se ne govori o podršci i finansiranju terorista na iteritoriji Irana. Uz to obavezno treba dodati saudijsko-iranski proksi sukobe koji se odvijaju u Siriji, Iraku, Jemenu i Avganistanu. Izrael i S.Arabija često učestvuju u proksi sukobima na B.I. rame uz rame, te zato nije dovoljno samo smiriti Izrael ili samo smiriti S.Arabiju. Problemi su puno veći ako se nastoji obustaviti bilo koji rat na B. Istoku. Nije uzalud Rusija sklopila ugovor za svoje vojne baze u Siriji na rok duži od 40 godina.

  2. Miraš says:

    Iran ima značajne rezerve i značajnu proizvodnju i izvoz nafte i to je vodeći razlog neprijateljstva SAD, Izraela, ali i S. Arabije. Zatim novi kineski put svile prolazi kroz Iran, a tom kineskom prodoru suprotstavlja se snažno SAD.

  3. Velika Metla says:

    Русија не сме ни по коју цену спречавати чифуте и турбанџије да се кокају,него напротив их хушкати што је могуће више једне на друге!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u