РУСИ ГАСЕ ВЕЋИ РАТНИ пламен од Сирије

RUSI GASE VEĆI RATNI plamen od Sirije

21 oktobra 2018

Rusija je dobro pozicionirana da zaustavi pogoršanje odnosa između Izraela i Irana i spreči ih da uđu u razarajući regionalni rat koji bi imao teške implikacije na globalni mir, rekao je Žan-Mari Guenjo, bivši zamenik generalnog sektretara UN-a za održavanje mira.

“Mislim da Rusija ima dobre odnose sa Iranom i dobre odnose sa Izraelom, tako da što više možete da pomognete u sprečavanju pogoršanja odnosa do tačke izbijanja rata između ove dve zemlje, između Irana i Izraela, to bolje. Rusija je u dobroj poziciji da igra umirujuću ulogu na tom polju,“ rekao je Guenjo tokom godišnjeg sastanka Diskusionog kluba Valdaj u ruskom gradu Sočiju.“Takođe mislim da je to u interesu Rusije, jer bi širi rat na Bliskom istoku bio katastrofalan za sve. Ovo je oblast u kojoj Rusija može igrati veoma korisnu ulogu, nadam se,“ dodao je on.

Na pitanje kako Rusija može da koordinira sa mirovnim snagama UN-a u Siriji, bivši zvaničnik UN-a je rekao da bi jedna opcija mogla biti da dele informacije na lokalnom nivou, naglašavajući da je “stvarni problem po prirodi strateški, više je u važnijim gradovima što znači da treba obaviti više posla.“

Guenjo je naglasio da je politički kontekst u kom su mirovne snage radile u zemlji bio presudan za uspeh misije.

Iran, koji je jedan od najbližih saveznika Sirije, podržao je Damask tokom rata ove zemlje protiv imperijalističkih snaga i njihovih džihadističkih posrednika. Iako Izrael kaže da je zauzeo neutralan stav po pitanju sukoba u Siriji, on se protivio vojnom prisustvu Irana u Siriji, strahujući da bi Teheran mogao dobiti mnogo uticaja u regionu.

Izrael takođe sprovodi vazdušne udare u Siriji protiv libanske paravojne grupe otpora Hezbolah.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. Miraš says:

    Najduži sukob na B. Istoku je onaj Izraelski sa Palestincima i dok se na pravedan i ispravan način ne reši taj sukob nema kraja ni ostalim sukobima. Uneti S-300 i ostala tehnika će donekle smiriti Izrael, ali samo na prostoru Sirije. Izrael jedino tako će da sluša, a ne zbog toga što se na njega može prijateljski uticati. Po čemu je sukob Izrael-Iran samo potencijlni? Te dve države su u proksi sukobima u sirijskom ratu i u ratu u Iraku. Zapravo već su u direktnom sukobu jer već koliko puta je Izrael direktno gadjao iranske snage, a jedino ih još nije direktno gadjao na teritoriji Irana. Rusija će smiriti Izrael samo u pogledu Sirije, ali izraelska avijacija još uvek može da nadleti teritoriju Jordana i Iraka! Najpre u Iraku koga će da gadja? Sigurno neće iračke Kurde, nego sve šitske snage i irački PMU i iranske snage koje tamo zatekne. U Iraku dok god su prisutne američke snage izraelska avijacija može da stigne i do Irana, a da se ne govori o podršci i finansiranju terorista na iteritoriji Irana. Uz to obavezno treba dodati saudijsko-iranski proksi sukobe koji se odvijaju u Siriji, Iraku, Jemenu i Avganistanu. Izrael i S.Arabija često učestvuju u proksi sukobima na B.I. rame uz rame, te zato nije dovoljno samo smiriti Izrael ili samo smiriti S.Arabiju. Problemi su puno veći ako se nastoji obustaviti bilo koji rat na B. Istoku. Nije uzalud Rusija sklopila ugovor za svoje vojne baze u Siriji na rok duži od 40 godina.

  2. Miraš says:

    Iran ima značajne rezerve i značajnu proizvodnju i izvoz nafte i to je vodeći razlog neprijateljstva SAD, Izraela, ali i S. Arabije. Zatim novi kineski put svile prolazi kroz Iran, a tom kineskom prodoru suprotstavlja se snažno SAD.

  3. Velika Metla says:

    Rusija ne sme ni po koju cenu sprečavati čifute i turbandžije da se kokaju,nego naprotiv ih huškati što je moguće više jedne na druge!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *