Rusi negirali da je vojni konvoj ušao u Ukrajinu

Rusi negirali da je vojni konvoj ušao u Ukrajinu

15 avgusta 2014

konvoj_620x0Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) negirala je optužbe zvaničnika EU i NATO izrečene na bazi tvrdnji britanskih medija, da je kolona ruske vojske sinoć ušla u Ukrajinu pod okriljem konvoja humanitarne pomoći.

Prema pisanju „Glasa Rusije“ na ruskoj teritoriji na granici sa Ukrajinom patroliraju grupe ruskih graničara koje čuvaju granicu od sve češćih upada ukrajinskih vojnika u Rusiju.

Generalni sekretar NATO Anders fof Rasmusen rekao je ranije danas da je tokom prošle noći „Rusija ušla u Ukrajinu“, preneli su zapadni mediji, koji se pozivaju na izveštaje britanskih listova „Gardijan“ i „Telegraf“ o ulasku kolone ruskih vojnih vozila u Ukrajinu.

„To samo potvrđuje činjenicu da postoji stalni priliv oružja i boraca iz Rusije u istočnu Ukrajinu i predstavlja jasan znak kontinuirane umešanosti Rusije u destabilizaciju istočne Ukrajine“, ocenio je Rasmusen.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičijus izjavio je u Briselu da ima izveštaje da je 70 ruskih vojnih vozila i oruđa prešlo sinoć ukrajinsku granicu.

„Veoma sam zabrinut zbog situacije u Ukrajini zato što, s jedne strane, mnogo govorimo o ovom ‘humanitarnom konvoju’, ali istovremeno, vidimo da se eskalacija nastavlja i imamo izveštaje da je tokom noći preko granice ponovo prešlo 70 komada vojne opreme“, rekao je Linkevičijus novinarima po dolasku na hitan sastanak šefova diplomatije Evropske unije.

Britanski šef diplomatije Filip Hemond izjavio je da su ruska vojna vozila preko noći prešla u Ukrajinu, a da bi to moglo da ima „veoma ozbiljne“ posledice.

„Veoma sam uznemiren zbog izveštaja da su ruska vojna vozila možda prešla granicu jutros… Ako se u istočnoj Ukrajini nalaze ruski vojnici ili vozila, oni treba odmah da budu povučeni ili bi posledice mogle biti veoma ozbiljne“, kazao je on novinarima.

Švedski ministar spoljnjih poslova Karl Bilt priznao je da je humanitarna situacija u istočnoj Ukrajini katastrofalna, ali je rekao da su za to odgovorne proruske snage i Rusija.

On je istakao da ljudi prolaze kroz velike patnje.

„Najbolja pomoć Rusije bi bila da preduzme mere za okončanje rata“, dodao je Bilt, ponovo optužujući Rusiju da snabdeva istočnu Ukrajinu vojnom opremom.

Istovremeno, ruski humanitarni konvoj sa 280 kamiona pomoći za stanovništvo istočne Ukrajine čeka na granici odobrenje ukrajinskih vlasti da uđe u zemlju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *