РУСИ ОТКРИЛИ НАЈВЕЋУ ПРЕВАРУ СВИХ ВРЕМЕНА: Нафта није фосилно гориво, већ ево шта…

РУСИ ОТКРИЛИ НАЈВЕЋУ ПРЕВАРУ СВИХ ВРЕМЕНА: Нафта није фосилно гориво, већ ево шта…

18 септембра 2019

Пише: Вилијам Енгдал

У раним данима Буш-Чејни администрације, безброј чланака, па чак и званичних изјава Владе и Међународне агенције за енергетику, прогласили су почетак онога што се назива „врхунац производње нафте“ („Peak Oil“).

Било је то време када је бивши извршни директор Халлибуртона, потпредседник Дик Чејни, именован за руководиоца Радне групе за енергетику Беле куће. У јеку рата у Ираку, у марту 2003. године, врхунац производње нафте или апсолутни пад светских резерви нафте чинили су се вероватним објашњењем, ако не и оправдањем, за Бушову инвазију на Ирак.(„Peak Oil“) је био и представља изум одређених финансијских кругова заједно са Биг Оил-ом како би између осталог оправдао ултра-високе цене њихове нафте. Теорија врхунца производње нафте коју су промовисали како би оправдали високе цене, сеже још из 1950. године, а развио ју је геолог Кинг Хуберт радећи у u Shell Oil у Хјустону.

Кинг је замољен да преда папир на годишњем састанку Америчког института за нафту 1956. године, догађају који ће постати један од најкобнијих примера научне измишљотине у модерном добу.

Хуберт је изнео свих својих 1956 закључака, укључујући да ће САД достићи врхунац производње нафте 1970. године, под неоснованом претпоставком да је нафта фосилно гориво, биолошко једињење произведено из мртвих диносауруса детритуса, алги или других животних облика који потичу око 500 милиона година уназад.

Хуберт је без питања прихватио теорију фосила и није научно потврдио тако битан и темељни део своје аргументације. Он је само тврдио да су “фосилна порекла нафте” вечна истина и почео је да гради нову идеологију око ње, нео-малтузјанску идеологију штедње, услед наглог недостатка нафте. Тврдио је да су нафтна поља подлегла Гаусовој криви расподеле, само-произвољном хеуризму.

За џиновске британске и америчке нафтне компаније и велике банке које их подржавају, мит о оскудици је био неопходан како би могли да контролишу расположивост и цене нафте. Мит о оскудици био је кључни елемент англоамеричке геополитичке моћи више од једног века.

Кинг Хуберт је у интервјуу 1989. године непосредно пре смрти признао да је метода којом се користио за израчунавање укупних надокнадивих америчких резерви нафте била све само не научна.

Он је, у ствари, претворио недоказану и нетачну тврдњу – да нафта потиче из фосилних биолошких остатака – у разлоге за тврдњу о њеној урођеној несташици и неизбежном паду: „Ова сазнања дају нам снажну геолошку основу против непролазних спекулација о појави нафте и гаса.

Почетна понуда је ограничена; стопа обнављања је занемарљива; а појава је ограничена на она подручја земље где су подрумске стене прекривене густим седиментним наслагама. “Једном када је та идеја прихваћена у свету геологије, свету чији су уџбеници писани углавном у Америци где је доминирала теорија „Peak Oil“, то је било довољно да подручја богата нафтом почну да се контролишу политички или, ако је потребно и војно.

Једва мали део планете је додирнуо бушотине за нафту када је 1956. изнео своју грозну прогнозу „коначних“ и „ограничених“ снабдевања.

Мајкл Т. Халбути, угледни нафтни геолог и нафтни инжењер из Тексаса, написао је 1980. у часопису Wall Street Journal:

…Постоји око 600 перспективних нафтних басена у свету. Од тога је 160 комерцијално продуктивно, 240 је делимично или умерено истражено, а преосталих 200 је у суштини неистражено … 73 одсто је избушено у Сједињеним Државама. Ипак перспективна подручја ове земље … чине само 10,7 процената од укупног светског … Већина светских басена није адекватно истражена.

Хуберт је предвидео да ће, на основу његових процена укупних америчких резерви нафте од 150 до 200 милијарди барела, производња нафте у САД достићи врхунац у касним 1970-има и почеће убрзани пад. Била је то алармантна слика. Такође је била и лажна.Велико ново откриће

Руска, научна истраживања која сежу у педесете године прошлог века, емпиријски су показала да се нафта непрестано ствара дубоко у земаљском плашту преко екстремно високих температура и притиска и чини све само не нестаје. Дакле Руси су научно доказали да је извор нафте практично неограничен и да се непрестано ствара и да нема никакве везе са фосилним горивима који практично и не постоје. То такође значи да је у питању измишљотина због америчког монопола.

Америчко Министарство унутрашњих послова је 28. новембра објавило драматичну нову информацију о огромним колићинама нафте и гаса у региону западног Тексаса у Аризони. Америчко министарство унутрашњих послова, преко америчког Геолошког завода, саопштило је„процењену средњу вредност од 46,3 милијарде барела нафте, 281 билиона кубних метара природног гаса и 20 милијарди барела течног природног гаса “, према процени америчког Геолошког завода (УСГС).

У извештају се наводи да нафтне и гасне компаније тренутно овде производе нафту користец́и традиционалну вертикалну технологију бунара и хоризонтално бушење и хидраулично ломљење за вађење нафте и гаса из шкриљаца.

Пре него што је објављено ово ново откриће нафте и гаса из шкриљаца у региону Тексас-Аризона, САД, укључујући процењену нафту из шкриљаца, су процењене као највећа светска резерва нафте. Према студији из јула 2018. године од стране норвешке консултантске компаније Rystad Energy САД поседује 264 милијарде барела нафте. Овај укупни број премашује 256 милијарди барела пронађених у Русији, и 212 милијарди барела која се налазе у Саудијској Арабији.

Ако се укључе нове процене USGS-а, укупне америчке резерве нафте биле би нешто више од 310 милијарди барела. Прогнозе геолога Хуберта о врхунцу производње нафте у САД за 1970. годину су, чини се, бесмислице. Big Oil је 1970. изманипулисао прелазак на ултра-јефтину нафту Блиског Истока и удаљавање од домаћег бушења нафте у САД-у.

За њих је аргумент о врхунцу нафте био корисна политичка игра која је имала огромне геополитичке последице за америчку политику на Блиском истоку после 1970. Нова открића у Тексасу и Аризони сведоче да брже исцрпљивање нафте из шкриљаца у поређењу са конвенционалним нец́е допринети раном исцрпљивању америчке производње нафте.

Све ово има значајне геополитичке импликације јер су САД последњих година постале највећи светски произвођач нафте, испред Русије и Саудијске Арабије. Ово би такође могло да објасни зашто се председник САД-а недавно осетио позваним да нареди повлачење америчких трупа из Сирије. У току је огроман геополитички помак у последњих неколико година.

(Vebtribune)

KOMENTARI39 коментара

 1. теоретичар says:

  Никад не реци никад али ја ипак никад нисам прочитао глупавији чланак. Изоставите по страни да ли је или није нафта фослиног порекла или "оног" неисцрпног порекла које се спомиње у тексту. Прво, текстоклепац тврди да амери уопште нису у праву да је нафта фолсиног претка, и додаје објашњење шта је нафта - "Дакле Руси су научно доказали да је извор нафте практично неограничен и да се непрестано ствара и да нема никакве везе са фосилним горивима који практично и не постоје." И још су, ни мање ни више него емпиријски доказали "да се нафта непрестано ствара дубоко у земаљском плашту преко екстремно високих температура и притиска и чини све само не нестаје." ПЕРПЕТУМ МОБИЛЕ! То је бре ова наша планета. Има да прави нафту како се коме свиди до бесконачности и назад. Јел неко овде разумео шта је нафта? Нисам ни ја. Дакле, лажу брате ко керови сви редом. Ни остатак текста није бољи.(Да нисам ја једини који је насео на овај текст па запенио?)

  • Radomir says:

   Ja sam prvo procitao tvoj komentar tako da gore navedeni tekst necu ni nicati :)

   • opet ja says:

    Izgleda da ste prilično glupi i naivni vas trojica. Koliko je trebalo praistorijskih životinja da ugine da bi se stvorile tolike količine nafte??! Imate li predstavu koliko je to??!!

    • теоретичар says:

     Не волим кад ми неко укаже на моје најтеже мане, на пример да сам глупав, а тај неко глупавији од мене. То не иде заједно. ЈА НИГДЕ НИСАМ РЕКАО ДА ЈЕ НАФТА ФОСИЛНОГ ПОРЕКЛА НИТИ ДА ЈЕ РУСКОГ ПОРЕКЛА, али сам написао да "Руси" или који су већ овај чланак склепали, нису уопште објаснили шта је нафта. Сигуран сам да су и други то приметили. Други пут испеци па реци или бар реци да се шалиш. Иначе, ја сам једном писао глупаво и написао сам своју теорију да тамо где извлаче нафту, гас и остале руде, остаје празнина јер нема марсоваца да земљи надокнаде тај материјал који колико толико има неки свој притисак и део је баланса и копна и морског дна и да то, заједно са масовним градовима, односно теретом на једној тачци, постаје све већа опасност за стабилност површинског дела планете. И нико ми није рекао да сам глупав, јер није било "опет тебе" да ме пљунеш без потребе.

  • rajko says:

   Odavno, već najmanje dve decenije, u javnosti je dobro poznata činjenica da nafta nastaje u hemijsko-fizičkom procesu iz elemenata kojih u zemlji ima u izobilju, što u praksi znači da je ona gotovo neiscrpna. U nauci je problem pomeren na drugu stranu, na njeno sagorevanje i zagadjenje planete gasovima koji u tom procesu nastaju. Zato bi svakako trebalo ograničiti potrošnju nafte, a težište prebaciti na gas, koji je sličnog porekla kao i nafta, ali nije agadjivač. Varka je da je struja alternativa za naftu, jer i struja se makvećim delom proizvodi preko nekog od zagadjivača (ugalj, nafta, radioaktivni elementi). Sve u svemu, izgleda da je sve štetno manje ili više. Štono kažu naši stari: "štetno za zdravlje je živeti".

   • Kimber says:

    Jel to znaci da mozemo naftu da pravimo na povrsini pomocu tih “elemenata”?

  • rajko says:

   Razlog zbog kog ljudi na zapadu teško prihvataju naučno dokazanu činjenicu o pravom poreklu nafte je to što su nju izneli Rusi, a ne neki američki ili britanski institut. Oni to tako rade. Ništa što dolazi iz Rusije ne može biti istina ili vredno. Naravno, elita odmah prigrabi epohalna ruska otkrića i koristi ih za svoje bogaćenje, a narod ostavlja da veruje u njihove domaće bezvezarije. Da je tu nešto namerno smuvano, pouzdano potvrdjuje prisustvo Dika Čejnija, nevidjenog zlikovca. Obratite pažnju na njega. Gde god se Čejni pojavi desi se neka planetarna prevara sa masovnim ubistvima, bilo u ratu ili u miru.

  • doktrina soka says:

   To da je nafta neiscrpno gorivp,bila je velika tajna u Rusiji,a otkriveno je tako sto je Staljin pripremajuci se za 2ww trazio od strucnjaka za naftu da daju izvestaj kakvo je stanje sa izvorima nafte,jer od toga zavisi ishodiste rata.I kko je Staljinova zapovest bila sveta,krenulo se na ispitivanje busotina,medu kojima su bile i napustene.Na veliko iznenadenje javili su da su se i iscrpljene busotine napunile,i tada se krenulo u iscrpljivanje u krug, i shvatilo se da se one i dalje pune i skontalo da gde je nafta pocela izvirati iz zemlje tamo izvire stalno.To je stara prica koja je otkrivena posle Staljina,a otkrili su je naftnui ing. medu sobom na sastancima i sa strancima.Tajna je bila zato sto je Rusija imala mnogo bogatih resursa ali slabu obranu zemlje,kao sto je bila i tajna sa velikim otkricem velikih kolicina u rudnicima dijamanata dovoljnih za celi svet.Tolko o tome,citajte rusku stampu.

  • Igor says:

   Rodjeni ako imaš 10 godina onda re razumem da si na neki način razočaran jer ti je neko rekao da nafta nije fosilno gorivo,jer to ruši tvoje iluzije i kvari ti maštanje o dinosaorusima.ako si pak malo stariji omladinac i veruješ u sve one laži koje se pričaju godinama onda verovatno veruješ i u deda mraza i vidi ne bih voleo da se još više razočaraš jednog trenutka kada neko napiše da deda mraz ne postoji.razumeš?inače da oni znaju šta je nafta,da li živimo na planeti kao što kažeš,i bezbroj drugih stvari to bi bilo do jaja.ovako dušo ljudi nemaju blage veze o masi stvari i samo lažu i obmanjuju druge(kao tebe recimo).suština ovog teksta sine je ta da ljudi kao što rekoh nemaju blage veze o poreklu nafte i o njihovim idiotskim prljavim političkim igrama.nego ajde ti blago meni da se smiriš i sabereš i nemoj mnogo da se sekiraš kada nešto ne razumeš.mlad si naučićeš.ima vremena.

   • теоретичар says:

    Ево, још један "опет онај". Целу теорију си развио, а сада иди назад и прочитај мој одговор једном као што си ти. А друго, иако ја ама баш ништа нисам нисам ни споменуо о пореклу нафте, што твој мозак није био у стању чак ни да примети, да те питам нешто глупаво - Од чега је настао угаљ??? Изнад свега, нико од свих паметних људи које је одједном забринуло моје одрастање, није споменуо ни близу - шта је то нафта и од чега настаје? Али ви знате да су они који уопште нису ништа изјавили шта је то нафта, глупави. Е, мој учитељу, ај сад лепо иди негде у библиотеку и нађи "основе логике" које деца обично науче са 6 година. Зашто ти то ниси научио, није ми јасно, али ниси научио.

   • Sšone says:

    Jel ja to mogu da razumem da je nafta obnovljivi izvor energenata..? Koje čovečanstvo može da koristi bezkonačno..heheee

  • Roy says:

   Zasto Rusi kazu da je nafta nepresusna? Kako oni to znaju? Tako sto znaju da je zemlja ravna ploca i nije lopta koja leti kroz beskrajni svemir.

 2. opet ja says:

  Pa naravno. Da li neko može da izračuna koliko je to praistorijskih životinja uginulo da bi se stvorile ogromne količine nafte koja je već ispumpana ili tek treba da se ispumpa. Bušotina prestane da daje naftu kada se zapuši muljem i glinom ili peskom. Rusi je samo ostave i vrate se posle par godina na isto mesto ili buše ponovo pored.

 3. milorad2 says:

  ovo što piše gore je poznata stvar već više od 30 god. ali nije baš da su je udarali na sva zvona jer kako bi onda prodvali BLATO za velike pare.Proces nastajanja nafte u mantiji je objasio jedan geolog mislim da je iz čilea lik ali ne mogu da se setim u svakom slučaju imao je latino ime.Proces je jednostavan i sasvim logičan a nafta je u suštini nuzproizvod poniranja krečnjačkih stena u mantiju.Krečnjak u suštini ima isti uglovodonjični sastav, jer krečnjak i jeste nataloženi ugljendioksid iz atmosfere pomešan sa vodom drugim rečima KISELA KIŠA.A te kuše padaju često i obilno u vremenuma jakih vulkanskih aktivnosti(a takvih dugotrajnih vulkanskih doba je bilo na ovoj planeti).Daklem baja je tvrdio da kada takav sklop stena u procesu tektonike ponire u mantiju, faktički se dešava isti proces koji mi koristimo za RAFINACIJU nafte samo u obrnutom smeru na mnogo većoj skali.Takodje je tvrdio da se nafta nalazi RAVNOMERNO rasporedjena u obliku superpregrejane pare koja baš zbog visokog pritiska i temperature ne može da eksplodira i da se pojaviljuje na geološkim lokacijama gde su porozne stene duboko u kori i omogućuju toj pari da se kroz strukturu silikata polako kondenzuje i kreče bliže površini, neka vrsta sunjdera praktično i kada ta tečnost naidje na nepropusni sloj tu se kondenzuje ležište.Takodje je izhavio da ako i nije obnovljiv izvor nafte ima TOLIKO MNOGO da mi ne možemo to da potrošimo još sledežih nekoloko desetina hiljada god.a vrlo lako je moguće da je proces stvaranja nafte ciklična geološka pojava tekotonske aktivnosti.Zato su rusi kasnije tvrdili da naftu možeš da nadješ bilo gde samo je pitanje do koje dubine mora da se buši i koja količina se tamo nalazi, medjutim teorijski gde god da zabodeš ima da nabodeš, i to su probali praktičnoda dokažu i SVARNO su našli naftu ili tragove nafte SVUDA gde su vršili takva bušenja.Takodje su tvrdili rusi da smo mi ti koji uništavaju ležišta nestručnim bušenejm i da skoro svako do sada "iscrpljeno"ležište može teoretski gledano da se povrati ako se oslobode čepovi potpritiska koji sprečavaju dotok novo kondezovane naftne pare iz mantije na tim mestima.Nafte ima KOLIKO HOĆEŠ ima je nezamislivo mnogo za naše pojmove medjutim realno bilo bi bolje da predjemo na električne automobile, mislim da je sasvim očigledan razlog zašto nije dobro naftu koristiti tako masovno kao danas.OTROVANI smo SVI od toga manje ili više i svaka realna studija porasta kancera u populaciji industrijskog doba uključuje i izduvne gasove.U suštini je žalosno što se nauka jako malo koristi sem za prevaru ili ubijanje,jer pobiće nas neuki majmuni koji su na vrhu piramide ljudskog ČOPORA.(mi smo socijalna vrsta,čopor nam je urodjeni način organizacije,na žalost mi zasada ne možemo da se izdignemo iznad toga očigledno)

  • теоретичар says:

   Нисам стигао раније да се мало потпишем, али сам прочитао пажљиво сваку реч. Поново свака част за коментар. Један од пар људи овде који је изнео неке друге погледе, једну теорију и слично. Освежавајуће. Немам намеру да залазим у коментар јер је довољан без додатака. Примећујем и колико се тешко "ограђујеш" од података ко је написао и слично, јер наоколо вребају ситноцреви и само чекају да погрешиш слово и ето њима среће. А и дефиниција "нас" ме је одушевила. Делим твој став већ пдоуже времена о дивљем човеку који је себе прогласио цивилизованим.

  • Kimber says:

   Evo sedim sa dva momka iz Gazproma, pitaju kako da te kontaktiraju, kazu od Monti Pajtona ih niko nije ovako nasmejao.

 4. Simon Saivil says:

  Reakcije na clank su uglavnom kao sto se moglo i ocekivati. William Engdal (koji je Nijemac) spada u tzv. "teoreticare zavjera." Prema tome svi oni koji smatraju svaki naucno-intelektualni izazov kao teoriju zavjere ce, naravno, naci njegov argument neprihvatljivim i djetinjastim. Sto mene interesuje nije toliko dokazivost porijekla nafte ili zaliha njenih rezervi. Sto je u pitanju jeste pravo da se suprostavi(te) opce-prihvacenoj teoriji. Ukratko: ja ne vjerujem u teorije zavjera, ali vjerujem u zavjere. Pomisljati da je svijet otvoren i da ne postoje ulteriorni motivi u naucnim objasnjenjima samo po sebi je zavjera. Novo jevandjelje je jedinomislije. Mislim da u tom svijetlu treba sagledati vaznost clanka, a ne kao naucnu tezu o porijeklu i neiscrpivosti nafte.

 5. triglav says:

  nafta, po istraživanjima iz 19. veka, nastaje u hemijskoj reakciji kalcijum-karbida sa vodom.

 6. QQ-LELE says:

  Najveca prevara veka je americki $, Za 100 Kg papira odstampaju milijardu dolara i kupuju sta hoce za obicne zelene papire.

 7. теоретичар says:

  Види научника мајко моја. Пар наших коментатора пронашло извор енергије који је уствари, перпетум мобиле. НИШТА на овој планети није неисцрпно. Чак је и планета исцрпна јер нема ко да је обнови. Има нас још на нивоу да је Земља вечна. Прави, дивљи човек који је направио данашњу технологију и себе назвао цивилизованим само да неуспешно сакрије своје дивљачке инстикте убијања, стар је тек око 3 до 4 хиљаде година а бесконачност мери са задњих 200 година откада је мало више развио науке и мисли да је јако паметан. Нисмо још увек ни близу пред цивилизацијског човека, али морамо некако да се тешимо, иако су сви народи у стању да уђу у друге државе и покољу све редом, чак и мишеве. На сву срећу па немамо још толико моћи да то сада урадимо, иначе колико смо још увек манити дивљаци, не би ни постојали више. Али ето, осмишљамо све моћније оружје на овом нашем дивљачком нивоу, што је у најмању руку грешка природе да смо то у стању, и имамо шансе и да завршимо као дивљаци и истребимо једни друге. У том случају нећемо никад ни сазнати да ли перпетум нафта постоји или не, и после неколико милиона година ће природа опет покренути точак стварања новог живота, па можда и убоде премију једног дана и створи човека који ће бити у стању да достигне бар предцивилизацијски ниво који се нама уопште не смеши. Слажем се са рајковим коментаром да Запад из обести неће да прихвати ништа из Русије и све изврће па макар црко. По систему нека комшији цркне крава.

 8. Milan says:

  Ovoliko gluposti nisam pomislio da može da stane u tako mali prostor za članak i komentare. I da, zemlja je ravna ploča koju nose tri slona. Ovo je samo manipulacija ljudskom gordošću i nesvesnošću da smo minijaturni i u pogledu prostora i u pogledu vremena i nismo u stanju da razumemo vremensko prostorne okvire bivstvovanja čak ni rođene nam majke Zemlje. Prvo: Nafta je organska materija nije nikakav CO2, krečnjak (inače mineral sačinjen od kalcijuma i ugljendioksida - neorgansko) ili slično ne može sam po sebi prerasti u organski materijal pogotovu ne o naftu. Drugo, organski materijal se naravno raspadao od kompleksnih organskih jedinjenja živih organizama do prostijih ugljovodoničnih, u pogodnim zonama na planeti (bivša plitka mora, jezera, jaruge, prašume..) tokom miliona do milijardi godina i to je glavni uzrok nerazumevanja stvari jer da li iko od vas instinski razume šta je milijarda godina....

  • теоретичар says:

   Ја знам, ја знам. То је оно са пешес нула или тако некако. Милане, мада јасан и користан, кратак ти је коментар. Разумем шта си рекао. Негде сам прочитао да човеков мозак није у стању да схвати величину "милијарда" а још мање да се носи сњом. Ја се таман залетио кад оно крај. Добро дошло поучавање о органским материјама. Требао си мало раније да упаднеш па ја вероватно не бих морао да се батргам неколико сати. Сав сам се упљуво а да си раније поставио коментар, сви би заћутали, укључујући и мене, јер то је оно кад кажу "немам шта да додам" (па онда ипак дода то као и ја).

 9. теоретичар says:

  Косовац, јеси приметио нешто чудно у "ЈА НИГДЕ НИСАМ РЕКАО ДА ЈЕ НАФТА ФОСИЛНОГ ПОРЕКЛА НИТИ ДА ЈЕ РУСКОГ ПОРЕКЛА"? А нисам тео, мајке ми. Онако само испало.

 10. Tandaramandarabroc says:

  Bila je neka studija o ovome. Ali ajde da ostavimo za trenutak istine i lazi na stranu da pogledamo fakte. Prvi fakt je kad sam bio u osnovnoj i srednjoj skoli 80-ih i 90-ih godina. Ucili su nas iz geografije da ce po proracunima geologa izvori nafte da dostignu plato za otprilike 30 godina posle cega bi taj nivo trajao jos nekih 10 tak godina nakon cega bi pocelo opadanje porizvodnje. Drugi fakt je da je od tada vec proslo tih 40 tak godina. Proizvodnja nafte se je uvaceala desetostruko i jos nema indikacija da ce nestati. Zasto bi naftasi pucali sebi u nogu i smanjili dotok para? Treci i cetvrti fakt je kad god pocnu pricati o napretku alternativnih tehnologija nafta pojeftini. Primer je uvecana proizvodnja elektricnih i hibridnih automobila. I svaka cast kompaniji Tesla. Svi ostali prave elektricne aute da ruzniji ne mogu biti, ali Teslini su lepotani. Kad je cena barela nafte dosla blizu $100 naglo je porastao interes kupovine elektricnih i hibridnih automobila u americi posebno gde se najvise voze kamioneti su prestali da se kupuju. Tad je Ilon-u Musk-u upala sekira u med. Kad su ostali veliki auto giganti uvideli da im jedan pocetnik uzima dobar deo kolaca moralo je da se nesto ucini. I gle zvanicna nauka obelodanuje da ima vise nafte nego sto su mislili da posle jedno 5-6 godina izjavljuje da je obnovljiv izvor. Sa druge strane uveli su karbon taksu i sad se neko ponovo bogati na osnovu nekih kvazi studija koje su prodli Al Gor i David Suzuki pa su onda angazirali holliwood da reklamira njihovu kampanju. Posto se radi o ogromnom novcu koji dotice od te takse toliko su agresivni da nam peru mozak i salju skolsku decu u UN da rone krokodilske suze. I peti fakt je da je kompanija Farben u drugom sveskom ratu proizvodila naftu od uglja za potrebe nacisticke armije. Sesti fakt je da su naucnici ustvari uspeli da proizvedu naftu u laboratoriskim uslovima. Radi se u anaerobnom procesu gde se dodaju glavni elementi ugljenik i voda u potrebnom odnosu koji treba visoku temperaturu i pritisak. Problem je sto je taj proces skuplji nego vadjenje nafte iz zemlje. I na kraju sedmi fakt je da je zemljina kora pored silikata izgradjena od otprilike 12% ugljika. Kad padaju kise voda prodire kroz pukotine u kori ispire ugljik i kad dodje na velike dubine imamo bas ono sto treba u laboratoriskim uslovima visok pritisak temperatura i nedostatak kiseonika. kad se hemiski proces ostvari gustina tecnosti se menja i kao laksa ponovo ide na povrsinu. Ako naide na hermeticku komoru u kori sva ta isparenja i tecni oblik nafte se talozi i dodatno obogacuje kaloricna vrednost i to je otprikike taj proces i ispada da je ciklican. Ajde da malo razmislimo i pogledamo i drugu teoriju. Svi ti foslili i zivot od kojeg je kobajagi nastala nafta su trebali ugljenik i vodu koja su dva glavna elementa u nafti i opet se vracamo na istu pricu. Nije bitan izvor ta dva elementa nego njihva prisutnost u zemlji.

  • теоретичар says:

   Свака част и пишите чешће оно што знате. Него, шта са тим сагоревањем нафте у индустрији и саобраћају? Мислим, ја онако аматерски - губи се енергија, оде на Сунце или где већ? То питање је део онога што сам ја учио, да ништа није бесконачно, али кажем, аматер сам за те ствари па ме интересује бар краћи одговор како ви на то гледате. А и ако не одговорите, ово што сте написали је и разумно и добро.

   • Tandaramandarabroc says:

    Aj da pokusam odgovoriti na ovo pitanje mada ako se zanesem moze da bude malo opsirnije ali pokusacu u kratke crte. Znamo da positoji ciklus kruzenja vode i to vredi do otprilike 4000 m nadmorske visine. Znaci mora reke i jezera isparavaju kondenzuju se oblaci i sve se ponovo vraca nazad na povrsinu, usput oblaci i kise pokupe jedan deo tih co, co2, so2 itd. ima i raznih nitritnih isparenja i prasine t.j silikata. sve se to ponovo vraca na povrsinu. Dobar deo zarobe biljke fitoplanktoni i alge posto im treba co2 za fotosintezu. Ono sto se nezna je i sto nauka nemoze da ili nece objasniti su oblaci na vecim visinama takozvani stratokolumbusi. Izvor tih oblaka je suncev vetar. Suncev vetar se sastoji od fotona protona ili alfa zracenja t.j. cestica, elektrona, beta, gama zracenja, kao i od kompletnih atoma ponajvise lakih elemenata ali kad su jake erupcije dolaze na zemlju i tezi elementi. Kad taj vetar udari u jonosfetu t.j. elktromagnetni zastitni omotac zemlje dolazi do zgusnjavanja i reakcije cestica i elemenata iz suncevog vetra. Posto je najvise photona protona i elektrona t.j. lakih elemenata, najvise se kondenzuju bas ti laki elementi vodonik helium a ima i kiseonika. Usled reakcije dobija se voda u kojoj se rastvaraju tezi elementi i tako dobijamo startokolumbuse sto i ima logike posto se oni nalaze u stratosferi.Vodena para sa zemlje nemoze da se popne tak visoko zato sto vodena isperanja na zemlji kad dodju do minusa temerature vazduha usled kondenzacije se vracaju nazad zato sam i rekao do 4000 m. Sva ta voda i materijal sa sunca eventualno padne na povrsinu a isput pokupi sve sto je teze i tako ne samo da imamo ciklican proces ugljika nego zemlja se konstantno dopunjuje i polako iako zanemarljivo opet raste. Nadam se da je ovo zadovoljavajuci odgovor.

    • теоретичар says:

     Богами, јесте. Бар 50% сам разумео а највише онај део о "додавању" и надам се да су и други прочитали једно заиста ретко и вредно објашњење. Сада тек навијам да се чешће јављате. Чак немам намеру нити ћу икад покушати да истеоретишем ваша објашњења.

 11. petrovgrad says:

  Kako god da polemislali ipak je najskuplja stvar na svetu američki papir, naravno onaj fini filigranski ofarban u zeleno. Mogu zamisliti šta je produktivnije da li američka štamparija novca ili kineska i ruska industrija zajedno. Onog dana kada se Rusija i Kina oslobode kolonijalne zavisnosti od američkog dolara, onda će svetu krenuti nabolje, dotle amerika ima dominaciju.

  • Pera says:

   Izgleda da si u hibernaciji. Pa jevreji kreiraju haos u svetu, mislim na 3 s.r. bas zbog toga sto Kina i Rusija odbacuju dolar. To se dogadja vec desetak godina, te Kinezi imaju vise od 50 % svetske rezerve zlata, a Rusi ga vade u ogromnim kolicinama ! Znaci vracaju zlato kao podloga valutama, koje su lukave jese odbacile posle 2 s.r. Zbog toga su stradali Sadam i Gadafi ! Kinezima je bio veliki problem, a i Rusima, posedovanje ogromne kolicine dolara, pre svega u papirima. Sada, kad su Rusi i Kinezi se skoro oslobodili od tog bezvrednog dolara, cionisti traze nacin kako da zapocnu 3 s.r. ali konvencionalni, jer se boje atomskog rata.

 12. silicva says:

  ja ne verujem ni da je sagradjen auto put kroz grdelicu jer ga nisam video svojim ocima, o nafti da ne pricam...

  • теоретичар says:

   Ни ја нисам видео тај пут, значи не постоји и крај. Него, шта имате да кажете на веру у Бога? Не, ја нисам религиозан на класичан начин, не идем у цркву, немам библију за читање осим у некомунистичком делу библиотеке као украс, али ме ипак занима ваш став о томе "виђено- невиђено" у вези религије. Ако одговорите, будите пажљиви јер овде је бар пола коментатора искрено религиозно.

 13. Pera says:

  Bas ti i nije neka pohvala sto si bezboznik. Osnova cele ove rasprave bi upravo bila, kreacionisti i evolucionisti iliti darvinisti. Ko to prati, zna da su darvinizam i vernici u veliki prasak, odbacili vecina naucnika u svetu. Takodje se zna da dokaze svog uverenja imaju samo kreacionisti ! E sad kad smo lepo elaborirali i odbacili milione godina, dolazimo do realnosti tj. do odbacivanja fosilizacije itd. Neko ovde rece da je sve neiscrpno. Donekle se slazem, jedino se isrpela ljudskost u ljudima. Nazalost, cela svetska istorija je dokaz da bez Boga nema ni prave ljubavi, nazvah je ljudskost. Dobrota, milost, prava ljubav su bozji darovi koje nam je Bog davao dok smo verovali. Sada se ljubav zove seks, nema veze vise sa dusom, ljudski odnosi su odraz koristoljublja. To se razvlaci jos od Mojsija, tj. zlatnog teleta koje su gradili plemena avironova i datanova. Na zivotinjskom engleskom jeziku se kaze dejton !!! Sve religije sveta oznacavaju ovo vreme materijalizma kao zadnji stadijum planete ! Hinduisti ovo prokleto vreme zovu kali juga, mene asocira na kaljavu jugu. Procitajte, pise da ne postoji nizi nivo ljudskosti od ovog. Ako znamo koliko su jaki, duboki vernici Rusi, onda nema cudjenja sto im je Bog nizposlao Putina. Nama niko nije kriv sto sme bezverni i maloverni. Kad je blazenopocivsi patrijarh Pavle za vreme bombardovanja zvao narod u crkvu sv.Marka na moleban Bogu da prestane bombardovanje, doslo je oko 100 ljudi, i slovima sto ljudi. Od 7 miliona Srba u Srbiji, stotina i nije neka cifra ? Imam svedoke, u tim bezboznim danima bombardovanja, Rusi, vernici, svakog dana su imali vecernja bdenija u celoj Rusiji, za umiljenje Bogu da mi, njihova braca, prezivimo. PA ako vas neko pita, zasto stadose cionisti, satanisti, sad znate, Bog ih zaustavi na molitve brace Rusa. Ja sve ovo znam i verujem, a vi, braco Srbi, kako hocete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u