РУСИ ПОНИЗИЛИ АМЕРЕ: Можете да испратите украјинска пловила кроз Кречки мореуз, а онда ћемо и једне и друге усидрити

РУСИ ПОНИЗИЛИ АМЕРЕ: Можете да испратите украјинска пловила кроз Кречки мореуз, а онда ћемо и једне и друге усидрити

4 априла 2019

Американци сматрају да ће повећано присуство морнарице НАТО-а у акваторији Црног мора гарантовати украјинским бродовима безбедни пролаз кроз Керчки мореуз.

Коментаришући нове „празничне“ мере Алијансе за Црно море, заменик председника одбора Думе за одбрану Јуриј Швиткин каже да је то најбољи показатељ праве природе политике овог блока.„То само говори о њиховој решености да воде агресивну, провокативну политику против Русије у Керчком мореузу. Та линија ће се, нажалост, наставити и током самита НАТО-а. Упркос томе, надам се, мада сматрам да је то мало вероватно, да ће ипак победити здрав разум већине представника земаља Алијансе, да ће се предомислити и одустати од провоцирања“, каже Швиткин.

Он истиче да је недвосмислено реч о кршењу норми међународног права, односно правила поморског права и Конвенције из Монтреа.

„Та конвенција је потписана 1936, а потписале су је и многе земље које улазе у НАТО. Неки су помињали могућност њеног преиспитивања. Потпуно се слажем с њима, неопходно је да се по тој конвенцији смањи број бродова и време које проводе у акваторији. Али мислим да је то мало вероватно, пошто за то нису заинтересоване многе земље-потписнице, чланице Алијансе“, оцењује Швиткин.

Кремљ негативно оцењује изјаве из НАТО-а по питању пловидбе бродова у Керчком мореузу.

„Став Русије по том питању одавно је већ свима јасан — пловидба се одвија у складу са међународним правом и у складу са руским законодавством“, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

И он је подсетио на конвенцију из Монтреа о статусу црноморских мореуза, према којој бродови земаља које нису црноморске не могу да остану у Црном мору дуже од 21 дан.

Реакције на тему састанка у Вашингтону стижу и са Крима.

Заменик председника скупштине Ефим Фикс каже да ће повећано присуство НАТО-а у Црном мору повећати тензије у региону, али да неће ни на који начин помоћи Кијеву, будући да је Споразум о пријатељству између Русије и Украјине укинут, те Кијев, као и свака друга земља, сада мора од Русије да тражи захтев за пролазак кроз Керчки мореуз.

„НАТО бродови могу да спроведу украјинска пловила искључиво до граница Руске Федерације, где ће бити приморани да се усидре. Међутим, у случају да било шта друго покушају, сигуран сам да ће руска погранична служба осигурати неприкосновеност наших граница“, истакао је Фикс.

Аналитичари сматрају да ће ову годишњицу НАТО-а обележити и унутрашње расправе, које се пре свега односе на критике које је Алијанси и њеним чланицама упутио председник САД Доналд Трамп, а односе се на национална издвајања за одбрану.

(Спутњик)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u