РУСИ ПРВИ ПУТ УПОТРЕБИЛИ НОВО ОРУЖЈЕ – ЕКСПЕРТИ ДАЛИ ОЦЕНУ: Наоружан “до зуба”, црвеном лобањом кренуо у рат у Сирији

РУСИ ПРВИ ПУТ УПОТРЕБИЛИ НОВО ОРУЖЈЕ – ЕКСПЕРТИ ДАЛИ ОЦЕНУ: Наоружан “до зуба”, црвеном лобањом кренуо у рат у Сирији

2 децембра 2019

На Твитеру је објављена фотографија руског мултифункционалног борбеног роботизованог система „Уран 9“, који је снимљен у Сирији у првим борбеним редовима.

Како се наводи, те претпоставке потврђује карактеристична камуфлажа и место на коме се машина налази.Систем „Уран 9“ тестиран је на Блиском истоку, што је омогућило да се открију и реше конструктивни недостаци.

У јануару је саопштено да је руска војска добила роботизовани систем „Уран 9“, намењен за извиђање, директну ватрену подршку војсци, као и уништавање непријатељских оклопних возила и друге војне опреме.

На роботизованом комплексу тешком 12 тона инсталирани су: комплекс „Атака“ са противтенковским ракетама, реактивни бацачи пламена „Шмељ М“, аутоматски топ 2А72 калибра 30 милиметара и митраљез калибра 7,62 милиметра.

„Уран 9“ је даљински управљано гусенично возило које спада у категорију теренских борбених беспилотних возила. Овај робот је у стању да спроводи инжењерско извиђање, погађа различите типове циљева, уништи нисколетеће ваздушне мете. У куполи се налази његово оружје: 30-милиметарски аутоматски топ, митраљез и ракетно наоружање, које се састоји од противтенковских навођених ракета ’Атака‘, противваздушних ракета ’Игла‘ и реактивних бацача пламена „Шмељ М“.

Западни експерти су раније оценили да је „Уран 9“ показао да је у технолошком смислу већ наступила ера беспилотних тенкова, а да само остаје питање како ће различите армије њима располагати. Русија их је тестирала и почела да их користи пре свих.

(Спутњик)

KOMENTARI2 коментара

  1. padre says:

    Nisam znao, da vozila imaju pilota!

  2. milorad2 says:

    imaju vozača ali mogi sami da deluju do neke granice, recimo da se vrate u bazu.Najveći problem kod potpuno robotizovanih tenkova je sistem prepoznavanja, FOF.Ne može se obeležavati pešadija prevše je komplikovano i previše je opasno to raditi na sadašnjem nivou tehnologije.Teoretski bi bilo moguće sa funkcionalnom mombilnom mrežom na ratištu ali TO je prvo što će biti uništeno u ratu.Nisu ovde gadjali za dž repetitore i bazne stanice mada nije bilo potrebno ali nato je to, u strahu su velike oči a i bombe treba da se troše.Medjutim robotizovane mašine stižu u armije i to je mraćna budućnost svetamonaj film o terminatoru sve više izgleda kao moguća budućnost a sve manje kao neka nemoguća fantazija.mislom da su rusi sada blizu toga da uvedu robote direktno na front kao u igricama sa komandnim vozilima i opasnim veoma otporni borbenim mašinama.Većina tenkova u savremenom ratu bude onesposobljena ne zbog uništenja samog vozila nego zbog pogibje posade.Sama vozila je teško uništiti totalno ali ternk bez posade neće da ide sam.E sad je to druga priča,roboti dolaze i to će biti strašno za one koji ih ne naprave ili ne poseduju bar neki sličan borbeni sistem koji može efikasno da im se suprotstavi.Veoma zgodna stvar kod robota je što oni mogu da se reprogramiraju:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u