РУСИ СУМЊАЈУ У ВУЧИЋА: Да ли се окреће ка нама или је све то његова игра?

RUSI SUMNJAJU U VUČIĆA: Da li se okreće ka nama ili je sve to njegova igra?

20 juna 2016

pol-vucic-putin 342„Srpski premijer je neočekivano otkazao posete Americi i Briselu, i indirektno optužio Zapad za pokušaje da izazove haos u Srbiji. Istovremeno se u srpskim medijima pojavljuje informacija o planovima otvaranja ruske vojne baze pored Beograda. U Srbiji govore o ozbiljnoj krizi u odnosima sa Zapadom i zaokretu prema Rusiji“, piše ruski „Komersant“.

„Vučić se ne ponaša kao pravi prijatelj zapada“

„Očekivalo se da će Aleksandar Vučić biti počasni putnik prvog leta Er Srbije na relaciji Beograd – Njujork, i da će se sastati sa stalnom predstavnicom SAD u UN Samantom Pauer. U Briselu su bili planirani njegovi razgovori sa rukovodstvom EU. Ali, srpski premijer je otkazao sve posete bez bilo kakvih objašnjenja. Srpski mediji smatraju da je Vučić nezadovoljan novim zahtevima EU za početak pregovora o stupanju u EU“, navodi „Komersant“.

„Sve je to izazvalo nezadovoljstvo Zapada. Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i šef delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport su hitno tražili sastanak sa srpskim premijerom, a zatim je Vučić kratko komentarisao da su razgovarali normalno, ali postoje različite tačke gledišta“, nastavlja svoju analizu ruski list.

Beogradski mediji su navodno došlo do saznanja o planovima da aerodrom Ečka kod Zrenjanina postane druga ruska baza u Srbiji nakon humanitarnog centra u Nišu. Ta tema trebalo bi da bude deo zvaničnih razgovora Beograda i Moskve prilikom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koji će, prema navodima medija, pre toga tražiti da se verifikuje Sporazum o posebnim diplomatskim privilegijama Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Posle toga su u Srbiji počeli da govore o ozbiljnoj krizi u odnosima sa Zapadom i zaokretu republike prema Rusiji.

– To je najozbiljnija kriza u odnosima između Srbije i Zapada za sve vreme koliko je Vučić na vlasti. Nakon povratka premijera iz Moskve gde su bili diplomatski formulisani ruski zahtevi da u vladu uđu ljudi koji će braniti interese rusko-srpskog savezništva, odnosi između Beograda i Zapada su se promenili – smatra analitičar Boško Jakšić.

Ali, upućeni sagovornici lista „Komersant“ u Beogradu ne odbacuju mogućnost da je ponašanje srpskog premijera samo igra.

– Vučić je verovatno odlučio da se predstavi Zapadu kao ljut i uvređen političar, spreman da odustane od zbližavanja sa EU da bi privukao veću pažnju zapadnih partnera. Pravih razloga za pogoršanje odnosa sa Zapadom nema, kaže glavni urednik agencije Beta Ivan Cvejić.

(Vesti-online)

KOMENTARI6 komentara

 1. Apis says:

  Mogu samo da se slozim sa predhonim komentarom

 2. Batina says:

  Ko izda svoga kuma ni slucajno mu se ne smije vjerovati.

 3. g-din kurton says:

  Vučiću pederu!

 4. Zozo says:

  Jedan Srin ga je opisoa ovako; Vucic je bolesno ambiciozni i sujetni, radikalni, provincijalni političar bez vizije, znanja, iskustva i moralnih načela, koji je bio idealan za konvertita, koji je tražio brzu političku afirmaciju za svoju pohlepnu želju da postane estradni mesija, vođa navijača, lider od papira, lažni reformator i da dokaže svojim gazdama da su dobar izbor napravili, da je samo on sposoban da odigra tu veliku istorijsku prevaru na najbolji mogući način i da, ucenama, obmanama, pretnjama, krađama, jednoumljem, medijskom kontrolom i spinovanjem primora opljačkani i osiromašeni srpski narod da glasa za njegovu izdaju države, nacije, morala i svih političkih načela. Plašljiv, plačljiv, mekušast, ponizan, licemeran i snishodljiv prema moćnijima i okrutan, surov, nemilosrdan i arogantan prema potčinjenima bio je, mora se to priznati, odličan izbor eksperata CIA, koji lobotomiraju i instalitaju svoje nacionalne političare da rade u interesu velikih sila.

 5. Nenad Kostic says:

  Ja ne verujem da jedan Polizicar moze da Bude za Cela Srbija Dobar.. svaki Covek trazi neshto posebno... jednom da posle ne... sve je teshko... i tako njegov rad... za nas da pishemo i da kritikujemo je veoma lako... a ko od nas nema greshke? Moze da kritiuje slobodno... al znam da svaki ima svoju greshku na svoj nacin... zato.. ne gledajte samo metar.. nego probajte da gledajte 100 ili 1000 Metri napred ;)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *