РУСИ у рушевинама Алепа пронашли ствари везане за Југославију и САД

RUSI u ruševinama Alepa pronašli stvari vezane za Jugoslaviju i SAD

29 decembra 2016

proizvedeno-u-jugoslaviji-jt

Ruski timovi za deminiranje nastavljaju da čiste škole i džamije u Alepu od bombi, mina i municije nakon, što su od pobunjenika preuzeli kontrolu nad gradom. Otkriveni eksploziv dolazi iz raznih delova sveta, među kojima su i SAD i Nemačka.

Od početka operacije čišćenja od mina sirijskog grada pre tri nedelje, demineri su očistili 966 hektara, saopštio je ruski Centar za pomirenje. Centar je 2.149 zgrada u gradu i predgrađu Alepa proglasio bezbednim, uključujući 44 škole, 38 džamija, 10 medicinskih ustanova i drugu ključnu civilnu infrastrukturu. Demineri su, takođe, očistili i 350 kilometara puteva u okolini te oblasti, navodi se u izveštaju.

Timovi su otkrili i neutralisali oko 14.700 opasnih sredstava, uključujući i 6.700 improvizovanih eksplozivnih naprava. Municija je otkrivena u zalihama koje su iza sebe ostavile razne oružane grupe, od naoružanja za malokalibarsko oružje i ručnih bombi, do raketa namenjenih raketnim bacačima. Snimak operacije deminiranja koji je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije pokazuje sanduke pune razne municije. Neki od njih označeni su kao „Artiljerijski korpus vojske SAD, proizvedeno u Jugoslaviji“.

„Municija koju smo pronašli je nemačka, američka, bugarska… Količina koju su imali je pomalo uznemiravajuća“, izjavio je major Ivan Gromov, komandant jedinice za odlaganje bombi.

Ruska vojska u Alepu pomaže u obnavljanju normalnog života u gradu nakon četiri godine neprijateljstava. Osim odlaganja eksploziva, oni pomažu u dostavljanju humanitarne pomoći i obnavljanju komunalnih usluga.

Ruska jedinica vojne policije raspoređena je u Alepu radi očuvanja reda i sprečavanja eventualnih zloupotreba.

Pobunjenici koji se bore protiv sirijske vlasti bili su prisiljeni da napuste istočni Alep, nakon što je Damask prošlog meseca uspešno sproveo ofanzivnu operaciju u gradu. Evakuacija pobunjenika i njihovih civilnih pristalica trebalo je da sačuva živote i sprovedena je uz pomoć međunarodnih humanitarnih organizacija. Time su zaustavljene stalne borbe u gradu koji je godinama bio podeljen na deo pod vladinom kontrolom i deo pod kontrolom pobunjenika.

Ranije je Marija Zaharova obavestila javnost da su u Alepu pronađene veće količine oružja namenjenog bugarskoj vojsci i rekla da će ova zemlja morati da odgovori na niz pitanja. Na još nezgodnija pitanja, svakako, moraće da odgovore i američki i nemački zvaničnici ruskim diplomatama.

(rs.sputniknews.com, Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. Dondon says:

    E sad nas predsednik treba da ponudi Vojsku Srbije da ucestvuje u humanitarnim misijama i pomogne Ruskoj braci u uspostavljanju mira u Siriji. Medjutim mi radije saljemo i nudimo Vojsku za Irak i Afganostan, odnosno pod komandu NATO-a.

  2. Srdjan says:

    To je to. Ameri dobrim delom ratove koriste da potrose staro naoruzanje, cije je odrzavanje skuplje nego rat kojim se uniste zivoti miliona ''nebitnih'' Libijaca, Sirijaca, Iracana, Srba. Valjevski ''Krusik'' su gadjali, izmedju ostalog, i raketama napravljenim bas u njemu, 70-tih godina. Njih su kupili, da se ne lazemo, iz politickih razloga, da privezu Tita za sebe. Ne jer nisu mogli sami da ih naprave.

  3. pravda says:

    Tako je gosp.Dondon. da je ova vlast srpska,upravo tako NASA bi vojska trebala poslati BRATSKOJ Rusiji pomoc i dokazati da smo braca u dobru i zlu,ali sta ces kad su to dupolisci ZAPADA,e zato mi i nemamo ono sta treba da imamo.Nema sada Ustasa i ostalih podanika i izdajnika pravoslavlja a sta je ovo SAMI ZAKLJUCITE ? ZIVELA PRAVOSLAVNA RUSIJA. Ziveo BRATSKI Ruski narod. Ziveo Vladimir Vladimirovic PUTIN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *