РУСИ УШЛИ У ЈЕРМЕНИЈУ? СВИ ЧЕКАЈУ ПУТИНОВ СЛЕДЕЋИ КОРАК! Због једне ствари свет дрхти

РУСИ УШЛИ У ЈЕРМЕНИЈУ? СВИ ЧЕКАЈУ ПУТИНОВ СЛЕДЕЋИ КОРАК! Због једне ствари свет дрхти

29 октобра 2020

Јерменски премијер Никол Пашињан потврдио је да су на граници Јерменије и непризнатог Нагорно-Карабаха распоређени руски граничари, али је појаснио да у томе нема ништа необично, јер су се руски војници и раније налазили на границама републике са Ираном и Турском, а у светлу ескалације на југу земље, распоређени су и тамо.

Новинар шпанске агенције ЕФЕ Пабло Гонзалес је током интервјуа упитао јерменског премијера да прокоментарише фотографије на друштвеним мрежама на којима су наводно приказани руски војници на јерменској граници у области Нагорно-Карабаха.– У томе нема ништа ново. Руски граничари се налазе на граници Јерменије са Турском и Ираном. Тако је било одувек. И сада, у светлу најновијег развоја догађаја, руски граничари се налазе и на југоисточној и југозападној граници Јерменије. То јест, то у суштини није никаква новост – објаснио је Пашињан.

На југозападу Јерменија граничи са азербејџанском аутономном Републиком Нахчиван, а на југоистоку са азербејџанским областима које се налазе под контролом непризнатог Нагорно-Карабаха.

Руски граничари се налазе у Јерменији у складу са билатералним споразумом између две земље. Систем заштите државне границе Јерменије са Турском и Ираном у потпуности је сачуван још из времена СССР. Јерменско руководство сматра да су руски граничари важан део националне безбедности републике. Гранична управа ФСБ Русије у Јерменији укључује четири погранична одреда, као и засебан контролни пункт на јереванском међународном аеродрому „Евартноц“, преноси Спутњик.

У светлу сукоба у Нагорно-Карабаху огласила се и армија одбране непризнатог Нагорно-Карабаха, која је саопштила да је уништила позиције оружаних снага Азербејџана у дубини њихове територије.

Према саопштењу које је објављено на Фејсбук страници карабашке армије, Азербејџан је данас наставио да гранатира насељена места у Нагорно-Карабаху. Како се наводи, градови Шуша и Степанакерт су гађани из вишеструких ракетних бацача „Смерч“. Саопштено је да су током напада порушени престоничко породилиште и цивилна инфраструктура оба града. Један цивил је погинуо, а има и рањених.

Министарство одбране непризнатог Нагорно-Карабаха позива противника да поштује постигнуте споразуме о хуманитарном примирју, „иначе неће дуго чекати сразмеран одговор“, поручује се у саопштењу.

(Телеграф)

KOMENTARI2 коментара

  1. padre says:

    Ćitam jednom,čitam drugi put,ali nikako da saznam iz teksta, koja je to stvar, zbog koje svet drhti,pa sam batalio, ali ipak drhtim!

  2. Slobodanka says:

    Ništa od tog koraka. Erdogan malte ne kao svemogući prorok trenutno sve pobedjuje: i Rusiju i Jermene i Francusku i SAD. Rusija 99% neće odustati od dosadašnje uloge neutralnog arbitra na Južnom Kavkazu bez obzira što Jermeni ginu i gube teritorije Nagorno Karabaha. Na drugoj zapadnoj strani u Francuskoj padaju odsečene glave, a moćna SAD nije dovoljno spremna da prizna nezavisnost Nagorno Karabaha da li zato što bi time skroz-naskroz izgubili saveznicu Tursku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u