РУСИЈА ДИРЕКТНО ОПТУЖИЛА ТУРСКУ: Они набављају оружје терористима

RUSIJA DIREKTNO OPTUŽILA TURSKU: Oni nabavljaju oružje teroristima

12 februara 2020

Situaciju u sirijskom Idlibu pogoršavaju oružje i municija uvezeni iz Turske za teroriste, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministarstvo navodi da su povod za zaoštravanje teroristički napadi, koje su Rusija i Turska više puta zabeležile, na susedna civilna područja Sirije, koji su doveli do recipročnih akcija sirijskih vladinih snaga.„Upravo zbog provokacija terorističkih grupa koje se ‘ljudskim štitom’ pokrivaju u zoni deeskalacije Idlib od kontranapada sirijskih vladinih snaga, danas trpi civilno stanovništvo. Situacija je značajno pogoršana transportom oružja i municije u zonu deeskalacije preko tursko-sirijske granice, kao i kolonama turskih oklopnih vozila i trupa koje ulaze na sirijsku provinciju Idlib“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je dodalo i da nisu istinite izjave predstavnika Turske da ruski vojnici napadaju civile u zoni deeskalacije Idlib.

„Aktivnosti ruske vojske i, pre svega, ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u zoni deeskalacije Idlib, sprovode se isključivo na osnovu sporazuma iz Sočija“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da ni saopštenja o masovnom odlasku izbeglica iz zone deeskalacije Idlib nemaju osnova.

„Značajan deo stanovnika provincije Idlib bezbedno napušta opasna područja i prelazi u područja pod kontrolom sirijske vlade“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe se naglašava da je od terorista sada oslobođena i važna saobraćajna arterija – auto-put M5 koji povezuje severnu prestonicu Alep, koja je trenutno u blokadi, sa južnim gradovima Hamom, Homsom i Damaskom. Ističe se da će zahvaljujući tome normalizovanje života u Siriji značajno ubrzati svoj tempo.

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Brzina u shvatanju neke pojave je element inteligencije. Da li je moguce da Rusi ovo tek sada saznaju.

  • Mile says:

   Ovo (prenos naoružanja iz Turske u sirijski Idlib) dešava se intenzivno prethodnih dana i nedelja. Dakle Rusi uredno prenose vesti, a problem je kako ti shvataš vesti.

  • Milan says:

   Kad su snage SAA oslobodile veći grad Marat al Numan i nastavile da oslobadjaju put M5 napredujući ka sledećoj ključnoj tački, ka gradu Saraqibu, otprilike od tada je država Turska počela da intenzivno prebacuje naoružanje u Idlib i to u većim količinama. Ali bitno je da ti brže bolje i kao i obično podsmehnula si se Rusima. Klevetuša i klepetuša.

 2. Jovan says:

  Brzina u blaćenju Rusa je persanova jedina "sposobnost".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *