РУСИЈА МОЖЕ УНИШТИТИ АМЕРИКУ и без нуклеарних глава 20 пута бржих од звука

РУСИЈА МОЖЕ УНИШТИТИ АМЕРИКУ и без нуклеарних глава 20 пута бржих од звука

9 новембра 2018

Русији уопште нису потребни нови ракетни системи „Авангард“ да би – у случају рата – уништила Америку, оценио је специјализовани реномирани амерички лист National Interest.

Притом је упозорио: да Сједињене Државе немају противракетну одбрану од руских балистичких ракета.

National Interest у овом контексту опомиње да са Путиновим војним арсеналом „никада није досадно“ и подсећа да је руски лидер раније нанавио крстареће ракете са атомским мотором и подморнице без људске посаде а са атомским мотором и бојевом главом од 100 мегатона. А да је управо саопштио да ће Оружане снаге РФ у најскорије време добити хиперсоничне ракете „Авангард“.

National Interest наводи да ће то бити ракете чије ће бојеве главе имати ракетне акцелераторе који ће се укључивати након што их – на пример нова руска балистичка интерконтинентална ракета „Сармат“ изнесе у горње слојеве атмосфере. Указује да ће на тој висини моћи да лете попут једрилица, а да се онда нагло – по команди – усмеравају наниже, на задати циљ, пет пута брже од звука.

Притом ће бојеве главе „Авангарда“ (снаге две мегатоне) моћи да лете и 20 пута брже од звука и још бити у стању да маневришу при приближавању зонама са америчком ПВО.

Аутор текста Мајкл Пек на овом месту је подсетио на ове речи Владимира Путина:

„Ми смо – а експерти знају о чему говорим – претекли у овој сфери све наше партнере и конкуренте. Вископрецизно хиперсонично оружје нема нико осим нас. Неки шланирају да почну да га тестирају тек за годину и по или две. А ми то већ имамо у наоружању“.

Пек је поводом цитираних речи руског лидера написао:

„Русија има приближно 528 интерконтиненталних балистичких ракета копненог базирања и оних које носе подморнице и стратешки бомбардери. И само део тог арсенала је довољан разори САД и претвори нас у земљу која не функционише“.

Пек у наставку резонује овако:

„Хиперсоничне ракете имају огромну брзину и лете изван космичког простора, а то значи да их радари вероватно неће ни приметири јер су конструисани да откривају ракете и авионе унутар космичког простора. Ово значи да руске хиперсоничне ракете имају веће шансе да пробију нашу ПРО него њихове балистичке ракете. Поврх свега, ми тек сада побошљавамо противракетни систем који би се могао носити са ракетама таквих другоразредних држава попут Северне Кореје“.

National Interest – да ли са амбицијом да обмане Москву или потпуно искрено – закључује овако:

„Реган је 80-их лансирао програм Ратова звезда, али је свим разумним људима тешко да поверују да ће се у догледној будућности појавити непробојни противракетни штит који ће успешно уништавати и оно што према Америци лети брзином 20 пута већом од звука. Другим речима, Русија трши новац на хиперсонично оружје, укључујући хиперсонична торпеда, која су одговор на непостојећи систем противртакетне одбране САД“.

(fakti.org)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u