РУСИЈА МОЖЕ УНИШТИТИ АМЕРИКУ и без нуклеарних глава 20 пута бржих од звука

RUSIJA MOŽE UNIŠTITI AMERIKU i bez nuklearnih glava 20 puta bržih od zvuka

9 novembra 2018

Rusiji uopšte nisu potrebni novi raketni sistemi „Avangard“ da bi – u slučaju rata – uništila Ameriku, ocenio je specijalizovani renomirani američki list National Interest.

Pritom je upozorio: da Sjedinjene Države nemaju protivraketnu odbranu od ruskih balističkih raketa.

National Interest u ovom kontekstu opominje da sa Putinovim vojnim arsenalom „nikada nije dosadno“ i podseća da je ruski lider ranije nanavio krstareće rakete sa atomskim motorom i podmornice bez ljudske posade a sa atomskim motorom i bojevom glavom od 100 megatona. A da je upravo saopštio da će Oružane snage RF u najskorije vreme dobiti hipersonične rakete „Avangard“.

National Interest navodi da će to biti rakete čije će bojeve glave imati raketne akceleratore koji će se uključivati nakon što ih – na primer nova ruska balistička interkontinentalna raketa „Sarmat“ iznese u gornje slojeve atmosfere. Ukazuje da će na toj visini moći da lete poput jedrilica, a da se onda naglo – po komandi – usmeravaju naniže, na zadati cilj, pet puta brže od zvuka.

Pritom će bojeve glave „Avangarda“ (snage dve megatone) moći da lete i 20 puta brže od zvuka i još biti u stanju da manevrišu pri približavanju zonama sa američkom PVO.

Autor teksta Majkl Pek na ovom mestu je podsetio na ove reči Vladimira Putina:

„Mi smo – a eksperti znaju o čemu govorim – pretekli u ovoj sferi sve naše partnere i konkurente. Viskoprecizno hipersonično oružje nema niko osim nas. Neki šlaniraju da počnu da ga testiraju tek za godinu i po ili dve. A mi to već imamo u naoružanju“.

Pek je povodom citiranih reči ruskog lidera napisao:

„Rusija ima približno 528 interkontinentalnih balističkih raketa kopnenog baziranja i onih koje nose podmornice i strateški bombarderi. I samo deo tog arsenala je dovoljan razori SAD i pretvori nas u zemlju koja ne funkcioniše“.

Pek u nastavku rezonuje ovako:

„Hipersonične rakete imaju ogromnu brzinu i lete izvan kosmičkog prostora, a to znači da ih radari verovatno neće ni primetiri jer su konstruisani da otkrivaju rakete i avione unutar kosmičkog prostora. Ovo znači da ruske hipersonične rakete imaju veće šanse da probiju našu PRO nego njihove balističke rakete. Povrh svega, mi tek sada pobošljavamo protivraketni sistem koji bi se mogao nositi sa raketama takvih drugorazrednih država poput Severne Koreje“.

National Interest – da li sa ambicijom da obmane Moskvu ili potpuno iskreno – zaključuje ovako:

„Regan je 80-ih lansirao program Ratova zvezda, ali je svim razumnim ljudima teško da poveruju da će se u doglednoj budućnosti pojaviti neprobojni protivraketni štit koji će uspešno uništavati i ono što prema Americi leti brzinom 20 puta većom od zvuka. Drugim rečima, Rusija trši novac na hipersonično oružje, uključujući hipersonična torpeda, koja su odgovor na nepostojeći sistem protivrtaketne odbrane SAD“.

(fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *