РУСИЈА НАРЕДИЛА АМЕРИЦИ: Уништите лансере…

РУСИЈА НАРЕДИЛА АМЕРИЦИ: Уништите лансере…

7 фебруара 2019

Министарство одбране Русије дало је изјаву о напомени америчког Стејт департмента о суспензији учешћа у Споразуму о ликвидацији ракета кратког и средњег домета (INF) и почетку процедуре изласка.

„Руско војно министарство категорички одбацује неутемељене наводе о кршењу обавеза Русије по овом споразуму“, изјавио је генерал-мајор Игор Конашенков, портпарол руског Министарства одбране.Изјаве званичника Сједињених Држава нису истините, нагласило је министарство одбране.

„Упркос отворености руског министарства одбране за суштински дијалог о питањима испуњавања обавеза од стране странака према INF-у, Сједињене Државе нису пружиле никакве доказе у прилог наведеном ставу“, додао је Конашенков.

Истовремено, истакао је он, Сједињене Државе нису предузеле потребне радње како би елиминисале своје кршење својих обавеза из Уговора.

„Желимо да нагласимо да САД спроводе стварно кршење INF-a и по први пут су створили услове за производњу ракета забрањених овим споразумом“, саопштило је руско министарство одбране.

“Имајући то у виду, Министарство одбране Руске Федерације позива америчку страну да предузме неопходне мере за повратак строгом поштивању Споразума уништавањем:

– Мk-41 универзалних лансера на копнум који су развијени за лансирање Томахавк крстарећих ракета;

– циљних ракета, по својим карактеристикама сличне земаљским балистичким ракетама кратког и средњег домета;

– беспилотних летелица, које спадају у њихове карактеристике у складу са дефиницијом појма „земаљска крстарећа ракета“ предвиђена Споразумом’’, завршава Конашенков.

Руско министарство одбране је предалпову ноту војном аташеу америчке амбасаде у Москви.

(Спутњик)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u