Rusija obelodanila da opozicija dobija novac od SAD, Velike Britanije…

Rusija obelodanila da opozicija dobija novac od SAD, Velike Britanije…

12 августа 2013

moscowInspekcija ruskog državnog tužilaštva objavila je da se predizborna kamapnja za gradonačelnika Mosvke opozicionog blogera Alekseja Navaljnog finasira delom iz inostranstva preko elektronskog sistema plaćanja Jandeks-đenjgi.

U predizbornom štabu Navaljnog demantuju da dobijaju novac od inostranih pravnih i fizičkih lica.

Prema podacia državnog tužilaštva, preko elektronskog sistema plaćanja na elektronski račun Navaljnog i tri člana njegovog predizbornog štaba novac su poslali više od 300 inostranih pravnih i fizičkih lica, a postoje i anonimne donacije iz 46 država, među kojima su SAD, Finska, Velika Britanija, Švajcarska, Kanada.

„Vezano za podatke o finasiraju predizborne kampanje Navaljnog od inostranih pravnih i fizičkih lica, kao i od anonimnih donatora, državno tužilaštvo uputilo je zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova da pokrene krivičnu istragu“, rekao je predstavnik tužilaštva, prenosti Itar-tas.

Šef predizbornog štaba opozicionera Leonid Volkov demantuje da se kampanja Navaljnog finasira iz inostranstva.

„Pre nego što neko prokomentariše saopštenje tužilaštva treba da pogleda njihov materijal, ali u svakom slučaju ja mogu da naglasim da stranci ne finasiraju predizbornu kampanju Navaljnog“, izjavio je Volkov.

Tužilaštvo je proveru finansiranja počelo posle javno iznetih optužbi lidera krajnje desne Liberalno demokratske partije Rusije Vladimira Žirinovskog, koji je rekao da nije jasno da li kroz elektoronski sistem Jandeks-đenjgi Navaljni „dobija novac iz Vašingtona ili sa Čukotke“.

Sam Navaljni je izjavio u četvrtak da je sakupljeno oko 35 miliona rubalja (800.000 evra) i da kampanju finasiraju obični ljudi.

Prema ruskom zakonu o izborima, zabranjeno je da u predizbornim kampanjama novac doniraju strane države, organizacije, građani i anonimni donatori.

Izbori za gradonačelnika Moskve zakazani su za 8. septembar, a glavni favorit je sadašnji v.d. gradonačelnika Sergej Sobjanjin.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u