РУСИЈА ОШТРО УПОЗОРИЛА ЕВРОПУ: „Промените курс пре него што буде касно!“

РУСИЈА ОШТРО УПОЗОРИЛА ЕВРОПУ: „Промените курс пре него што буде касно!“

16 фебруара 2020

Ширење НАТО-а на исток и велике вежбе у близини руских граница могу довести до непредвидивих последица и време је да Европа промени курс, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров на Минхенској конференцији о безбедности.

Европа је тамо где се највише осећа „криза поверења“ у међународним односима, рекао је Лавров, објашњавајући да се на континенту поново ствара структура ривалства из Хладног рата.„Ескалирајући тензије, НАТО војна инфраструктура напредује на исток, одржавају се вежбе без преседана у близини руских граница, црпе се буџетска средства за одбрану изван сваке мере, а све то ствара непредвидивост“, додао је он.

Потом је позвао Европу да се фокусира на безбедоносну сарадњу и помогне у поштовању међународних уговора, уместо на политику конфронтације.

Лавров је напоменуо да „револуционарне технологије“ не смеју даље нарушавати међународну стабилност, истичући важност напора који су усмерени на „спречавање трке у наоружању у космосу и спречавању милитаризације сајбер-простора“.

Такође је пренео предлог Москве за сталне чланице Савета безбедности УН (Кина, Француска, Русија, Велика Британија и САД) да се одржи самит како би имали „искрен и отворен разговор о очувању мира за будуће генерације.“

Лавров је такође одговорио на неколико питања медија, која се углавном врте око стања односа Русије са Турском због повећања тензија у сиријском Идлибу, последњој терористичкој енклави на северу земље. Москва и Анкара раде на решавању војне ескалације у том подручју, али обе стране су изнеле оптужбе да споразуми нису испуњени након сукоба сиријских и турских снага.

„Имамо веома добре односе са Турском, али то не значи да се морамо договорити о свему“, рекао је Лавров.

Међутим, победа против терориста у Идлибу је „неизбежна“, нагласио је он, додавши да раздвајање милитаната од „нормалне опозиције“ остаје горуће питање. Према његовим речима, Анкара то мора учинити, због свог утицаја на милитанте.

(Восток.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. M says:

    Morali bi i Rusi promijeniti kurs u vezi ovoga...prije nego što im bude prekasno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u