РУСИЈА ОШТРО УПОЗОРИЛА ЕВРОПУ: „Промените курс пре него што буде касно!“

RUSIJA OŠTRO UPOZORILA EVROPU: „Promenite kurs pre nego što bude kasno!“

16 februara 2020

Širenje NATO-a na istok i velike vežbe u blizini ruskih granica mogu dovesti do nepredvidivih posledica i vreme je da Evropa promeni kurs, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

Evropa je tamo gde se najviše oseća „kriza poverenja“ u međunarodnim odnosima, rekao je Lavrov, objašnjavajući da se na kontinentu ponovo stvara struktura rivalstva iz Hladnog rata.„Eskalirajući tenzije, NATO vojna infrastruktura napreduje na istok, održavaju se vežbe bez presedana u blizini ruskih granica, crpe se budžetska sredstva za odbranu izvan svake mere, a sve to stvara nepredvidivost“, dodao je on.

Potom je pozvao Evropu da se fokusira na bezbedonosnu saradnju i pomogne u poštovanju međunarodnih ugovora, umesto na politiku konfrontacije.

Lavrov je napomenuo da „revolucionarne tehnologije“ ne smeju dalje narušavati međunarodnu stabilnost, ističući važnost napora koji su usmereni na „sprečavanje trke u naoružanju u kosmosu i sprečavanju militarizacije sajber-prostora“.

Takođe je preneo predlog Moskve za stalne članice Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD) da se održi samit kako bi imali „iskren i otvoren razgovor o očuvanju mira za buduće generacije.“

Lavrov je takođe odgovorio na nekoliko pitanja medija, koja se uglavnom vrte oko stanja odnosa Rusije sa Turskom zbog povećanja tenzija u sirijskom Idlibu, poslednjoj terorističkoj enklavi na severu zemlje. Moskva i Ankara rade na rešavanju vojne eskalacije u tom području, ali obe strane su iznele optužbe da sporazumi nisu ispunjeni nakon sukoba sirijskih i turskih snaga.

„Imamo veoma dobre odnose sa Turskom, ali to ne znači da se moramo dogovoriti o svemu“, rekao je Lavrov.

Međutim, pobeda protiv terorista u Idlibu je „neizbežna“, naglasio je on, dodavši da razdvajanje militanata od „normalne opozicije“ ostaje goruće pitanje. Prema njegovim rečima, Ankara to mora učiniti, zbog svog uticaja na militante.

(Vostok.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    Morali bi i Rusi promijeniti kurs u vezi ovoga...prije nego što im bude prekasno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *