РУСИЈА плете мреже око Америке!

РУСИЈА плете мреже око Америке!

30 јуна 2016

JqngBFS4qhp3JMwEO1QKQtfuH0eOYAanТашкент ће 24. јула бити домаћин самита Шангајске организације за сарадњу (СЦО), највеће војно-политичке организације на евроазијском континенту.

Ова организација у овој години намерава да уврсти и Индију и Пакистан, док се Сирија и Израел полако припремају за почетак сарадње.

Русија такође намерава да убрза укључење Ирана у СЦО, стварајући на тај начин блок држава око Русије и Кине који ће моћи да се супротстави америчкој хегемонији.

Оно што је интересантно јесте да ова организација није везана само за Блиски исток пошто пријаве за чланство стижу и из источне Европе и југоисточне Азије.

Руски председник Владимир Путин је прошле недеље, говорећи на Економском форуму у Санкт Петербургу, рекао да је Русија започела стварање „веће Евроазије“.

Он је рекао да Русија разматра ширење евроазијског партнерства и већу сарадњу са државама које су већ чланице Комонвелта независних држава.

СЦО ће временом постати војно-политичка унија која ће чувати Евроазију од САД.

Путин је на овом састанку такође навео да је Америка данас једина суперсила:

„Америка је вероватно једина суперсила данас и ми то прихватамо. Ми желимо да радимо са САД и спемни смо на то. Без обзира на то како се избори у САД одиграју, они ће се свакако одржати. На чело државе ће доћи нови председник, а ми ћемо морати да радимо на бољој политичкој и економској сарадњи. Свету је потребна јака држава попут Америке“.

Међутим, не можемо а да не приметимо да се јавља извесна противречност када упоредимо ово са растућим партнерством у Евроазији. Русија се полако али сигурно помера ка свом циљу мултиполарног света, истовремено одржавајући извесну равнотежу између своје независне спољне политике и мултиполарног пута, али не изазивајући директно хегемонију САД.

Након 2008. године и рата са Грузијом због Јужне Осетије и Абхазије, Русија је показала да је постала чврста регионална сила, али кључне структурне промене су се догодиле тек након 2014. године. Крим, рат у Украјини и ангажовање Русије у Сирији су показали да је Русија постала глобална сила.

Сада смо сведоци ситуације у којој Путин компензује све већу независност Русије смањењем антиамеричке реторике и вербалним признањем да је Америка једина суперсила. Као резултат тога, Русија не мења свој коначни циљ, али мења кораке којима намерава да стигне до њега.

Специфичност руског периферног реализма јесте искоришћавање потеза глобалних реалиста. Русија је од 2008. године поставила бројне кључне изазове пред себе и савладала их, а затим искористила прилику да освоји боље место у свету који се врти око Америке.

Сада се игра мења. Услед геополитичких околности, Русија је приморана да погорша односе са Западом, а Запад ради очувања хегемоније не сме у потпуности да погорша односе са Русијом.

Русија не изазива идеологију Запада и не бори се против хегемоније. Путин верује у мултиполарност и употребу реторике периферног реализма с циљем промовисања агенде глобалног реализма. То је сада више него очигледно.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u