РУСИЈА плете мреже око Америке!

RUSIJA plete mreže oko Amerike!

30 juna 2016

JqngBFS4qhp3JMwEO1QKQtfuH0eOYAanTaškent će 24. jula biti domaćin samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO), najveće vojno-političke organizacije na evroazijskom kontinentu.

Ova organizacija u ovoj godini namerava da uvrsti i Indiju i Pakistan, dok se Sirija i Izrael polako pripremaju za početak saradnje.

Rusija takođe namerava da ubrza uključenje Irana u SCO, stvarajući na taj način blok država oko Rusije i Kine koji će moći da se suprotstavi američkoj hegemoniji.

Ono što je interesantno jeste da ova organizacija nije vezana samo za Bliski istok pošto prijave za članstvo stižu i iz istočne Evrope i jugoistočne Azije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje, govoreći na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, rekao da je Rusija započela stvaranje „veće Evroazije“.

On je rekao da Rusija razmatra širenje evroazijskog partnerstva i veću saradnju sa državama koje su već članice Komonvelta nezavisnih država.

SCO će vremenom postati vojno-politička unija koja će čuvati Evroaziju od SAD.

Putin je na ovom sastanku takođe naveo da je Amerika danas jedina supersila:

„Amerika je verovatno jedina supersila danas i mi to prihvatamo. Mi želimo da radimo sa SAD i spemni smo na to. Bez obzira na to kako se izbori u SAD odigraju, oni će se svakako održati. Na čelo države će doći novi predsednik, a mi ćemo morati da radimo na boljoj političkoj i ekonomskoj saradnji. Svetu je potrebna jaka država poput Amerike“.

Međutim, ne možemo a da ne primetimo da se javlja izvesna protivrečnost kada uporedimo ovo sa rastućim partnerstvom u Evroaziji. Rusija se polako ali sigurno pomera ka svom cilju multipolarnog sveta, istovremeno održavajući izvesnu ravnotežu između svoje nezavisne spoljne politike i multipolarnog puta, ali ne izazivajući direktno hegemoniju SAD.

Nakon 2008. godine i rata sa Gruzijom zbog Južne Osetije i Abhazije, Rusija je pokazala da je postala čvrsta regionalna sila, ali ključne strukturne promene su se dogodile tek nakon 2014. godine. Krim, rat u Ukrajini i angažovanje Rusije u Siriji su pokazali da je Rusija postala globalna sila.

Sada smo svedoci situacije u kojoj Putin kompenzuje sve veću nezavisnost Rusije smanjenjem antiameričke retorike i verbalnim priznanjem da je Amerika jedina supersila. Kao rezultat toga, Rusija ne menja svoj konačni cilj, ali menja korake kojima namerava da stigne do njega.

Specifičnost ruskog perifernog realizma jeste iskorišćavanje poteza globalnih realista. Rusija je od 2008. godine postavila brojne ključne izazove pred sebe i savladala ih, a zatim iskoristila priliku da osvoji bolje mesto u svetu koji se vrti oko Amerike.

Sada se igra menja. Usled geopolitičkih okolnosti, Rusija je primorana da pogorša odnose sa Zapadom, a Zapad radi očuvanja hegemonije ne sme u potpunosti da pogorša odnose sa Rusijom.

Rusija ne izaziva ideologiju Zapada i ne bori se protiv hegemonije. Putin veruje u multipolarnost i upotrebu retorike perifernog realizma s ciljem promovisanja agende globalnog realizma. To je sada više nego očigledno.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gordan says:

    Konačno pravi potezi. Zna se odakle dolazi zlo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *