РУСИЈА СЕ СПРЕМА ЗА ВЕЛИКИ РАТ: У Сирију допремљено још авиона, хеликоптера, ракетних система…

RUSIJA SE SPREMA ZA VELIKI RAT: U Siriju dopremljeno još aviona, helikoptera, raketnih sistema…

5 novembra 2015

Russian spetcnaz army 4354Američki vojni stručnjaci tvrde da su ruske snage u Siriji “porasle” na 4.000 i da Rusi pokreću napade iz četiri baze oko kojih su raspoređeni bacači raketa i teška artiljerija. Neimenovani američki funkcioner zadužen za odbranu smatra da Rusija “ima puno ljudi izvan žice (baze)”.

Rusija razmešta artiljeriju i drugu kopnenu opremu oko Hame i Homsa i time znatno povećava ugroženost svojih vojnika od protivnapada, tvrde neimenovani američki izvori.

Glavna ruska vazdušna baza u Siriji nalazi se u blizini međunarodnog aerodroma Basel al-Asad, pored glavnog u Latakiji. Iz nje sada kreću sve misije.

U međuvremenu, uspostavljene su tri nove baze – u Hami, Sarjatu i Tijasu, koje služe za akcije borbenim helikopterima.

Zapadni stručnjaci procenjuju da Rusi u Siriji trenutno imaju 34 aviona za udare i 16 helikoptera koji pružaju podršku sirijskim vladinim snagama u kopnenoj ofanzivi čiji je cilj da osiguraju koridor od Alepa na severu, preko Hame i Homsa, do Damaska na jugu i granice sa Libanom.

Američki stručnjaci tvrde da sirijske konpnene snage nisu u stanju da ostvare veći napredak na terenu i pored ruskih vazdušnih udara, ali vlada u Damasku prenosi da je vojska, nakon žestokih borbi sa teroristima, vratila kontrolu nad ključnom saobraćajnicom.

Reč je o magistralnom putu koji povezuje jugoistok zemlje sa najvećim sirijskim gradom Alepom.

Sirijskoj vojsci sada je otvoren logistički put prema njihovim snagama koje se nalaze u okolini Alepa.

Zvanična Moskva navodi da je razmestila protivavionske raketne sisteme u Siriji radi odbijanja mogućeg udara na svoje snage.

– Uzeli smo u obzir sve moguće pretnje. Poslali smo ne samo borbene avione, bombardere i jurišne helikoptere, već i raketne sisteme protivvazdušne odbrane – rekao je šef ruskih vazduhoplovnih snaga general-pukovnik Viktor Bondarev.

On je dodao da je to učinjeno kako bi bili predupređeni različiti slučajevi “više sile”.

I NATO zabrinut zbog gomilanja ruskih snaga

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je takođe zabrinut zbog nagomilavanja ruskih vojnih snaga na području od Baltičkog do Sredozemnog mora i pozvao Alijansu da osmisli odgovor na to.

Stoltenberg je naveo da je Rusija koncentrisala svoje vojne snage u Kalinjingradu, na Crnom moru i istočnom Mediteranu, gde pružaju podršku sirijskom predsedniku Bašaru Asadu.

Šef NATO je rekao da pojedini stručnjaci veruju da bi nagomilavanje ruskih snaga moglo da dovede do toga da Rusija postane sposobna da ograniči pristup NATO-u određenim regionima.

– Moramo da budemo sposobni da prevladamo tu mogućnost, kako bismo mogli da ojačamo svoje snage i da budemo u pokretu, pa i rasporedimo snage ukoliko bude potrebno – istakao je Stoltenberg.

KOMENTARI6 komentara

 1. Barakuda says:

  Šef NATO je rekao da pojedini stručnjaci veruju da bi nagomilavanje ruskih snaga moglo da dovede do toga da Rusija postane sposobna da ograniči pristup NATO-u određenim regionima...., tek si sada shvatio, zabranjen vam je pristum svuda gdje je ruski medvjed stavio šapu !

 2. zelja Republika Srpska says:

  Treba Arabiju raskrinkat ...tu je amerika i njihovo leglo svetskog terorizma...

 3. mija says:

  Više tu ne može ništa da se smisli. Jedini koristan savet za vas bi još bio: rasformirajte se i nestanite u vidu magle.

 4. marko says:

  ne mogu parirati rusiji u gruziji ukrajini i siriji rusi razbijaju americke i natovske placenike zajedno s isilom

 5. marko says:

  VreMe je staviti veliku TACKU OVOM VATIKANSKO AMERICKOM ZAJEDNICKOM ZLU PO SVETU CELOM preko 55 ratovaj amerika financirala ili uzrokovala po celoj kugli zemaljskoj od 1950 godine,Smatram da rusija odkb i iran ce staviti tacku ovoj hitlerovskoj bandi zauvek i u ekonomskom smislu DOSTA JE BILO

 6. marko says:

  RUSIJA SAD PO OVOJ PRETNJI TURSKE I SAUDIJSKE ARABIJE TREBA STO PRE S 23 BRODA DOPREMITI 100 NOVIH AVIONA 4 ++ generacije su -35 s s 10 raketa po svakom avionu u dva punjenja To je 2000 raketa vazduh -vazduh dometa 370 km ili rakete ks 59 M dometa 290 km proTIV radarske SMATRAM DA TIME RUSIJA MOZE UNISTITI TuRSKE VAZDUSNE SNAGE ILI SNAGE NATO PAKTA I U SLUCAJU OTvORENOG SUKOBA UDARITI P O TURSKOJ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *