РУСИЈА спрема освету!?

РУСИЈА спрема освету!?

8 априла 2018

ДЕЛИМИЧНО се завршио правно-дипломатски спор између Москве и Кијева који је испровоцирала Украјина заробивши 25. марта у Азовском мору руски рибарски брод „Норд“ са десет чланова посаде.

Сви су ослобођени, једино је капетан и даље у украјинском притвору. Свима је изречена прекршајна казна за „повреду прописа о привремено окупираним територијама“. Још ће морати да се као `сведоци` појаве 10. априла на суђењу своме капетану.

Сви они су имали руске пасоше издате на Криму, али их кијевске власти нису признале, наглашавајући да је Кримско полуострво украјинска „окупирана територија“.

Нудиле су морнарима да признају да су грађани Украјине, претећи им да ће – у супротном – бити осуђени на по пет година затвора.

Нема сумње да се Кијев одлучио за ослобађање морнара (брод је у једној украјинској луци под стражом) у страху од могуће руске насилне контраакције.

Упркос томе, у Русији се разбуктала расправа: да ли је требало већ одреаговати силом, у сваком случају – много одлучније и оштрије? Један од невојних предлога је: третирати заробљавање морнара и „Норда“ као пиратску акцију украјинске државе и кривично гонити све који су у њу умешани.

У ту дебату се умешао и познати израелски геополитичар и аналитичар Јаков Кедми, који је руководио националном тајном службом „Натив“. Он је преко првог канала руске државне телевизије јавно посаветовао Русији да се поводом „Норда“ понаша онако како би се у сличноје ситуацији понашале Сједињене Државе:

„Замишљам да је ратна морнарица Гватемале заробила амерички рибарски брод и постављам питање – шта би урадили у том случају Американци? Колико би им сати требало да Гватемалу сравне са земљом? Другим речима: или би Гватемала одмах ослободила америчке морнаре и брод или би маринци добили дзадатак да одраде свој посао, а Гватемала би остала без ратне флоте. Вашингтон је покушао да ослободи своје заробљено особље у амбасади у Техерану. Додуше, у том није успео јер Американци нису Јевреји!“

Кедми је у истом тону наставио:

„Иран је од САД удаљен 10.000 километара, а руски рибари су заробљени у Азовском мору. Уосталом, колико је од Мариупоља, где су их превезли, до Крима? Русија је велика војна сила. Каква копнена армија, каква ратна морнарица, а ваши бродови већ данима не мрдају. Москва објашњава украјинском руководству да није лепо то што је учинило. Русија са државним пиратима разговара, а пиратима треба само пресуду прочитати“.

Кедми је назвао грешком то што „украјински бродови и даље испловљавају из својих лука“.

KOMENTARI5 коментара

 1. goran says:

  Rusi mlakonje, bili i ostali. Medvedici uspavani.

  • Spartan says:

   Ne nego treba da pokrenu treci svetski. Samo oni sa hladnim nervima i strpljenjem opstaju.

   • Aleksandar says:

    Kad im izgori Moskva onda će se setiti da su mogli drugačije. Tako je to sa kukavicama. Oni su se tako ponašali i u 2WW. Cena, par desetina miliona mrtvih Rusa. Malo li je. Neka oni izbegavaju svetske ratove, super je to ali oni su napadniti. Koji deo njima nije jasan? Izbegavali su 3WW i kad su fašisti napali nas 1999 i šta se promenilo. Oni su tada trebali reći dosta, zaustavljaj akciju ili lete nuklearne bombe ka Londonu. Dok to neko ne kaže mi ćemo izbegavati svetske ratove. Kad se rodi faca koja će reći sad je dosta i poleti li jedna tvoja raketa na Siriju leti 100 mojih na London tad će rakete sve biti u silosima.

 2. električar says:

  Kedmi je potpuno u pravu !

 3. slobo says:

  Pa kako da Rusija dobije podrsku u svijetu I izgradi autoritet neke sile kad nista ne poduzimaju povlace se pred svima .Pa ko da I'm vjeruje I uzme za ozbiljno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u