РУСИЈА спрема освету!?

RUSIJA sprema osvetu!?

8 aprila 2018

DELIMIČNO se završio pravno-diplomatski spor između Moskve i Kijeva koji je isprovocirala Ukrajina zarobivši 25. marta u Azovskom moru ruski ribarski brod „Nord“ sa deset članova posade.

Svi su oslobođeni, jedino je kapetan i dalje u ukrajinskom pritvoru. Svima je izrečena prekršajna kazna za „povredu propisa o privremeno okupiranim teritorijama“. Još će morati da se kao `svedoci` pojave 10. aprila na suđenju svome kapetanu.

Svi oni su imali ruske pasoše izdate na Krimu, ali ih kijevske vlasti nisu priznale, naglašavajući da je Krimsko poluostrvo ukrajinska „okupirana teritorija“.

Nudile su mornarima da priznaju da su građani Ukrajine, preteći im da će – u suprotnom – biti osuđeni na po pet godina zatvora.

Nema sumnje da se Kijev odlučio za oslobađanje mornara (brod je u jednoj ukrajinskoj luci pod stražom) u strahu od moguće ruske nasilne kontraakcije.

Uprkos tome, u Rusiji se razbuktala rasprava: da li je trebalo već odreagovati silom, u svakom slučaju – mnogo odlučnije i oštrije? Jedan od nevojnih predloga je: tretirati zarobljavanje mornara i „Norda“ kao piratsku akciju ukrajinske države i krivično goniti sve koji su u nju umešani.

U tu debatu se umešao i poznati izraelski geopolitičar i analitičar Jakov Kedmi, koji je rukovodio nacionalnom tajnom službom „Nativ“. On je preko prvog kanala ruske državne televizije javno posavetovao Rusiji da se povodom „Norda“ ponaša onako kako bi se u sličnoje situaciji ponašale Sjedinjene Države:

„Zamišljam da je ratna mornarica Gvatemale zarobila američki ribarski brod i postavljam pitanje – šta bi uradili u tom slučaju Amerikanci? Koliko bi im sati trebalo da Gvatemalu sravne sa zemljom? Drugim rečima: ili bi Gvatemala odmah oslobodila američke mornare i brod ili bi marinci dobili dzadatak da odrade svoj posao, a Gvatemala bi ostala bez ratne flote. Vašington je pokušao da oslobodi svoje zarobljeno osoblje u ambasadi u Teheranu. Doduše, u tom nije uspeo jer Amerikanci nisu Jevreji!“

Kedmi je u istom tonu nastavio:

„Iran je od SAD udaljen 10.000 kilometara, a ruski ribari su zarobljeni u Azovskom moru. Uostalom, koliko je od Mariupolja, gde su ih prevezli, do Krima? Rusija je velika vojna sila. Kakva kopnena armija, kakva ratna mornarica, a vaši brodovi već danima ne mrdaju. Moskva objašnjava ukrajinskom rukovodstvu da nije lepo to što je učinilo. Rusija sa državnim piratima razgovara, a piratima treba samo presudu pročitati“.

Kedmi je nazvao greškom to što „ukrajinski brodovi i dalje isplovljavaju iz svojih luka“.

KOMENTARI5 komentara

 1. goran says:

  Rusi mlakonje, bili i ostali. Medvedici uspavani.

  • Spartan says:

   Ne nego treba da pokrenu treci svetski. Samo oni sa hladnim nervima i strpljenjem opstaju.

   • Aleksandar says:

    Kad im izgori Moskva onda će se setiti da su mogli drugačije. Tako je to sa kukavicama. Oni su se tako ponašali i u 2WW. Cena, par desetina miliona mrtvih Rusa. Malo li je. Neka oni izbegavaju svetske ratove, super je to ali oni su napadniti. Koji deo njima nije jasan? Izbegavali su 3WW i kad su fašisti napali nas 1999 i šta se promenilo. Oni su tada trebali reći dosta, zaustavljaj akciju ili lete nuklearne bombe ka Londonu. Dok to neko ne kaže mi ćemo izbegavati svetske ratove. Kad se rodi faca koja će reći sad je dosta i poleti li jedna tvoja raketa na Siriju leti 100 mojih na London tad će rakete sve biti u silosima.

 2. električar says:

  Kedmi je potpuno u pravu !

 3. slobo says:

  Pa kako da Rusija dobije podrsku u svijetu I izgradi autoritet neke sile kad nista ne poduzimaju povlace se pred svima .Pa ko da I'm vjeruje I uzme za ozbiljno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *