РУСИЈА УЗНЕМИРЕНА: Кина и Индија на ивици рата

РУСИЈА УЗНЕМИРЕНА: Кина и Индија на ивици рата

29 јула 2017

Тек недавно се Индија придружила Шангајској организацији за сарадњу (ШОС), а сада се надмеће са Кином око своје границе са Бутаном

Током једномесечног супротстављања Индије и Кине у Докламу у близини границе Сиким, Москва је ћутала. Руска дипломатија је, по свој прилици, на делу. Тај терен је клизав, јер је “територијални суверенитет“ врло осетљиво питање.

У међувремену, врховни званичник Кремља Николај Патрушев, секретер Савета безбедности Русије и блиски сарадник Владимира Путина, отпутовао је у Москву у среду пре 7. састанка Високих представника БРИЦС-а за питања безбедности (27.-28. јула).

Патрушев је отпутовао дан раније на позив секретара Централне политичке и правне комисије Менг Ђијанџуа и државног саветника Јанг Ђијечија, да присуствује 4. састанку о безбедности спровођења закона и 13. рунди кинеско-руских безбедносних консултација.

Каскадне регионалне тензије у Јужној Азији би имале утицај на међународну сигурност. И Русија не може а да се не осећа узнемирено што су односи између Индије и Кине, њена два кључна азијска партнера, достигли тачку кључања. Велика брига Москве ће бити да ће Вашингтон можда покушати да пеца у проблематичним водама.

Већ постоје почетни знакови. Аналитичар одбране у РАНД корпорацији, Пентагоновом истраживачком центру, изнео је бизарне тезе да је Русија параноична по питању растућег угледа ШОС-а као безбедносне органзације и њене платформе за Кину да прошири утицај у Централној Азији. Према томе, по мишљењу аналитичара РАНД-а, Москва ће бити прећутно задовољна што ће Индија да матира Кину у ШОС.

Ова злурадост уопште није изненађујућа. Као што је Винстон Черчил једном рекао о Бољшевичкој револуцији, ШОС је регионална организација коју су САД желеле да угуше у њеној колевци. Најгора стратешка ноћна мора за САД се да ШОС (и БРИЦС) можда привуку пажњу, и окупе три азијска гиганта под један кров. (Није случајно то да су “проамерички“ лобисти у Индији најоштрији критичари ШОС-а и БРИЦС-а).

Оно где су аналитичари РАНД-а погрешили је њихова наивност да ће Русија престати да добија ако се ШОС парализује. Напротив, с обзиром на дубоко захлеђење у односима Русије и САД-а, потреба Москве за стртешком дубином је данас већа него икада пре.

Имајући то у виду, аналитичар РАНД-а је правилно проценио да би тензије између Индије и Кине могле успорити функционисање ШОС-а. Кинески коментатори такође изражавају забринутост по питању овог резултата. Заменик генералног секретара истраживачког центра ШОС-а придруженог Кинеској академији друштвених наука је написао:

“С обзиром на тензије у односима Кине и Индије, Индија ће спречити иницијативе које фаворизују Кину. Чланство Индије у ШОС-у ствара живо блато за организацију. Убрзо након приступања ШОС-у, Индија је у више наврата изазивала трење над својим границама са Кином. Из тог разлога, ШОС ће вероватно ући у стратешки застој. Учешће Индије у ШОС-у ће учинити више штете него доброг у кратком и средњем року.“

Пекинг види ШОС као кључну платформу за решавање безбедносних питања која се тичу Синкјанга. “Тренутно је Синкјанг у критичној фази у смислу стабилности и раста. Последњих година је координација безбедности у ШОС-у у великој мери повезивана са Синкјангом… Међути, Кина и Индија имају неслагања око антитероризма.“

Важно питање је како ће Аџит Довал, који се у четвртак придружио Јангу и Патрушеву у Пекингу, представити ову “корелацију снага.“ Добра ствар је то што је он стара позната личност естаблишменту руске безбедности. Према томе, оно непознато ће бити улога коју би Патрушев могао одиграти у Пекингу између 26. и 28. јула како би се олакшао сукоб Индије и Кине.

Wебтрибуне.рс

KOMENTARIЈедан коментар

  1. doktrina soka, says:

    Mesetre anglosaxonskih lobisti i placenika u Indiji,koja je i dan,danas njihova kolonija koju podrzavaju njihovi placenici.Kada god su se pojavile snage i politicari bili su ubijeni,kao na pr. porodica Indire Gandi.Sve smrdi na CIU ,svi Presednici koji su zeleli u klub nesvrstanih,da ojacaju savez,polako bivaju ubijeni.Ista sema je u sa SOS.Rusiji jedino preostaje da zmiji odsjece glavu,te price sa hidrom o hiljadu glava su mit.Zna se ko je na vrhu piramide,dalje ce svi popadati redom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u